Tarta z truskawkami i bezą
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Masło - Jedna kostka (200 g)
- Cukier (300 g)
- Jajko (2 szt.)
- Truskawki (600 g)
- Białko jajka (6 szt.)
- Mąka ziemniaczana (40 g)
Przepis na tarta z truskawkami i bezą krok po kroku
Na stolnicę przesiej mąkę pszenną, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło, jajka i cukier, zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią aluminiową i włóż do lodówki na 20 minut.
Spód i boki blaszki na tartę wyklej ciastem, piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut.
Ubij białka z 200 g cukru na sztywną pianę. Truskawki pokrój w połówki posyp je mąką ziemniaczaną i ułóż na podpieczonym spodzie ciasta.
Na truskawki wyłóż bezę i piecz 30 minut w 200 stopniach.
Gotowe ciasto krój dopiero gdy będzie wystudzone.
-
Tarta z truskawkami
-
Tarta na słodko
-
Tarta owocowa
-
Tarta truskawkowa
-
Tarta z truskawkami i mascarpone
-
Tarta bez pieczenia
-
Tarta z truskawkami i budyniem
-
Tarta z musem truskawkowym
-
Tarta z rabarbarem i truskawkami
-
Tarta z truskawkami i kruszonką
-
Tarta z kremem patissiere
-
Kruche ciasto do tarty
-
Tarta czekoladowa z truskawkami
-
Tarta oreo z mascarpone
-
Tarta z truskawkami i galaretką
-
Tarta z mrożonymi truskawkami
-
Tarta z truskawkami
Więcej informacji na temat tarty z truskawkami i bezą
Tarta z truskawkami i bezą to wspaniałe sezonowe ciasto z owocami. Przepis na tartę z truskawkami i bezą jest łatwy do zrobienia dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby ją przygotować. Do przygotowania tarty potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, mąka pszenna, cukier, świeże truskawki, jajka, mąka ziemniaczana.
Jak zrobić tartę z truskawkami i bezą? Na początek przygotuj ciasto kruche które służyć będzie jako naczynie dla truskawek. Na stolice wysyp mąkę, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło, jajka i cukier. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut. Spód i boki formy wyklej ciastem kruchym. Spód nakłuj widelcem i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut. Truskawki pokrój w połówki, posyp mąką ziemniaczaną i wyłóż na upieczony spód. W misce ubij białka z cukrem i sztywną pianę przełóż na truskawki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni prze 30 minut. Ciasto krój dopiero gdy wystygnie. Mąka ziemniaczana dodana do truskawek sprawi że woda uwolniona z nich podczas pieczenia zamieni się w pyszny sos dzięki, któremu ciasto będzie wilgotne.
Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. Sezon na truskawki trwa od czerwca do lipca, dlatego powinniśmy w miarę możliwości korzystać z dobrodziejstwa owoców.
Jajka użyte do przygotowania ciasta są źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Między innymi zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E i K). Dodatkowo białko jaja jest bogate w niezbędne i łatwo przyswajalne aminokwasy.
Podsumowując sprawdzony przepis na tartę możesz podać jako dodatek do kawy lub jako deser dla dzieci. Szybka i łatwa w przygotowaniu tarta idealnie sprawdza się jeśli chcesz wykorzystać świeże owoce.
Alergeny w tarcie z truskawkami i bezą
Lista alergenów dla tarty z truskawkami i bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze tarty z truskawkami i bezą
Ciasta są wyrobami zawierającymi dużą ilość cukru, są bardzo kaloryczne, dlatego powinny występować w naszej diecie nie częściej niż raz w tygodniu. Ciasta domowe nie zawierają dodatku konserwantów - tak jak ma to miejsce w wyrobach gotowych.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.