Tarta z ricottą
- Ciasto francuskie - 1 rulon (375 g)
- Serek ricotta - 1 opakowanie (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 1 ząbki (10 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Tymianek świeży - 2 gałązka (20 g)
Przepis na tartę z ricottą krok po kroku
W rondlu rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka.
Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejne 1-2 minuty.
W osobnej misce połącz ricottę, jajka, śmietanę kremówkę i starty parmezan. Wymieszaj, aż powstanie gładka masa.
Dodaj cebulę z czosnkiem i wymieszaj, aby dobrze połączyć składniki. Dodaj sól, pieprz, tymianek.
Ciasto rozłóż na stolicy i przełóż na okrągłą blaszkę do pieczenia.
Wylej nadzienie ricotta na ciasto.
Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze około 180 st. C przez około 30-35 minut lub aż nadzienie będzie ścięte i lekko zrumienione.
-
Serek ricotta
-
Placuszki z ricotty
-
Ciasto francuskie z łososiem
-
Makaron z ricottą
-
Sernik z ricottą
-
Tortelloni
-
Sernik z ricotty
-
Muszle ze szpinakiem
-
Ravioli z ricottą
-
Tortellini ze szpinakiem i ricottą
-
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
-
Naleśniki z ricottą
-
Ciasto z ricottą
-
Quiche z łososiem
-
Lasagne ze szpinakiem i ricottą
-
Makaron ze szpinakiem i ricottą
-
Sałatka z ricottą
-
Pizza z ricottą
-
Dania z ricottą
Więcej informacji na temat tarty z ricottą
Tarta to rodzaj dania, które możesz przygotować w wersji wytrawnej i na słodko.
Wytrawna to świetny pomysł na obiad czy lunch w ciągu dnia, obojętnie co znajdzie się w jej środku, wybierz swoje ulubione warzywa i dodatki.
Natomiast tarta na słodko, może być pysznym deserem w gronie znajomych lub po prostu przekąską do kawy w Twoim domu.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartę z ricottą
Do ich przygotowania będziesz potrzebować, podstawowych składników takich jak:
Ciasto francuskie w rulonie, ser ricotta, jajka, cebula, czosnek, oliwa z oliwek, tymianek.
W przepisie występuje ciasto francuskie, które zawiera mąkę pszenną, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy, kruchy, spód wystarczy zamienić mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. Cebulę i czosnek będziemy podsmażać z pieczarkami na oleju rzepakowym, nie pomijaj tego etapu. Te warzywa są bogate w antyoksydanty i związki siarki, dzięki czemu ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Dlatego tak ważne jest zwiększenie spożycia cebuli w okresie, gdy nasza odporność może się obniżyć.
Zatem, jak zrobić tartę z ricottą?
W rondlu rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejne 1-2 minuty. W osobnej misce połącz ricottę, jajka, śmietanę kremówkę i starty parmezan. Wymieszaj, aż powstanie gładka masa. Dodaj cebulę z czosnkiem i wymieszaj, aby dobrze połączyć składniki. Dodaj sól, pieprz, tymianek. Ciasto rozłóż na stolicy i przełóż na okrągłą blaszkę do pieczenia. Wylej nadzienie ricotta na ciasto. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze około 180 st. C przez około 30-35 minut lub aż nadzienie będzie ścięte i lekko zrumienione.
Sam widzisz, jak szybka jest w przygotowaniu moja tarta z ricottą, będzie to najlepsza i pyszna propozycja na obiad lub posiłek wegetariański.
Wykorzystaj mój sprawdzony przepis na tartę z serem ricotta i zobacz, jaka jest smaczna, będzie dobra dla każdego.
Tarta to dobry pomysł na posiłek dla każdego.
Alergeny w tarcie z ricottą
Lista alergenów dla tarty z ricottą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek ricotta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tarty z ricottą
Użyłam gotowego ciasta w rulonie, jeśli chcesz przygotowywać je samodzielnie, postaw na ciasto kruche będzie zdecydowanie łatwiejsze do przygotowania niż ciasto francuskie.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.