Tarta z rabarbarem i bezą
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Masło (150 g)
- Cukier (100 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Białko jajka (4 szt.)
- Rabarbar (500 g)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony (300 g)
- Cukier puder (200 g)
Przepis na tartę z rabarbarem i bezą krok po kroku
Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.
Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.
Rabarbar opłucz i posiekaj na małe kawałki. Całość wymieszaj z dżemem.
W dużej misce białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru.
Na podpieczony spód wyłóż rabarbar i białka.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez 25 minut.
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Tarta z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
-
Puszyste ciasto z rabarbarem
-
Ciasto ucierane z rabarbarem
-
Kruche ciasto z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i bezą
-
Wilgotne ciasto z rabarbarem
-
Biszkopt z rabarbarem
-
Placek z rabarbarem i kruszonką
-
Ciasto z rabarbarem i truskawkami
-
Ciasto z rabarbarem na oleju
-
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
-
Pleśniak z rabarbarem
-
Crumble z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i pianką
-
Placek z rabarbarem i budyniem
-
Ciasta z rabarbarem
Więcej informacji na temat tarty z rabarbarem i bezą
Tarta z rabarbarem i bezą to jeden z prostszych przepisów na naprawdę wyjątkowe ciasto. Idealnie sprawdzi się w sezonie wiosennym, kiedy można dostać świeży rabarbar. To idealna opcja dla wszystkich, którzy kochają lekkie owocowe wypieki. Tarta wspaniale łączy w sobie słodkie i kwaśne nuty. Jest tak pyszna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. To najlepsza domowa tarta, którą można przygotować tak szybko.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę z rabarbarem i bezą, która będzie nie tylko piękna, ale również szybka, a przy okazji zaskoczy wszystkich wyjątkowym smakiem, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a efekt końcowy zachwyca. Ten deser wspaniale sprawdzi się, zwłaszcza wioną i latem, kiedy to można z łatwością dostać świeży rabarbar. Do jego przygotowania nie potrzeba żadnych specjalnych sprzętów, poza piekarnikiem. Ciasto robi się w naprawdę łatwy i szybki sposób. Jednak należy pamiętać, że choć kruchy spód nie wymaga zbyt długiej obróbki termicznej, to jednak potrzebuje schładzania, by mieć odpowiednią konsystencję. Dlatego warto przygotować je nieco wcześniej, by mogło spędzić co najmniej 30 minut w lodówce.
Ten pomysł na tartę z rabarbarem i bezą będzie świetną opcją dla wszystkich, którzy kochają proste, ale ciekawe przepisy. Choć stworzenie całości nie zabiera zbyt dużo czasu, to naprawdę prezentuje się wspaniale. To dlatego, że rabarbar schowany jest pod dużą, białą bezą, która tworzy naprawdę fantastyczną chmurkę. Głównym składnikiem jest niewątpliwe rabarbar. To warzywo, które pojawia się w diecie niezbyt często. Głównie ze względu na krótki sezon, ale także ze względu na specyficzny, bardzo kwaśny smak. Jego wkomponowanie do diety jest więc nieco problematyczne. Jednak z tym przepisem całość jest naprawdę łatwa. To doskonały pomysł na smaczną i łatwą tartę na słodko. Ta pyszna tarta wspaniale sprawdzi się nawet dla osób, które nie przepadają za zbyt długim spędzaniem czasu w kuchni, a także tych zaczynających swoją przygodę z przygotowywaniem wypieków.
Alergeny w tarcie z rabarbarem i bezą
Lista alergenów dla tarty z rabarbarem i bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze tarty z rabarbarem i bezą
To ciasto, podobnie jak inne słodkości, zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.