Tarta z rabarbarem

Opublikowano: 07.12.2021 r., 14:21 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Apetyczna tarta z rabarbarem
Tarta z rabarbarem
Połączenie kruchego, delikatnego ciasta z lekko kwaśnym rabarbarem to idealny pomysł na słodki deser dla całej Twojej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
258 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
  • Masło - 3/4 kostki (200 g)
  • Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Rabarbar - 5-6 łodyg (500 g)
  • Cukier - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, okrągła forma do pieczenia

Przepis na tarta z rabarbarem krok po kroku

Mąkę przesiej przez sito i wsyp do miski, dodaj jajko, cukier puder i pokrojone masło (zostaw kawałek ok.50g).

Ciasto dokładnie wymieszaj i dodaj kieliszek zimnej wody.

Wyrób ciasto rękoma, uformuj w kulę i odstaw do lodówki na 20 minut.

W tym czasie rabarbar oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.

Włóż rabarbar do garnka, dodaj kawałek masła i podgrzewaj, ciągle mieszając.

Dodaj odrobinę cukru i gotuj do momentu, aż rabarbar nie zacznie się rozpadać.

Ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj.

Wyłóż ciasto na okrągłą blachę i ułóż na nim rabarbar.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na tarta z rabarbarem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat tarty z rabarbarem

Masz ochotę na słodki deser? Szybka tarta z rabarbarem to idealne połączenie kruchego, delikatnego spodu z lekko kwaśnymi owocami, która idealnie sprawdzi się na tę okazję.

Do jej wykonania będziesz potrzebować mąkę, masło, jajka, odrobinę cukru pudru i rabarbar. Ze spokojem wystarczy około 5-6 łodyg. Składniki, których użyjemy, są bardzo podstawowe, dostaniesz je bez problemu, w każdym sklepie.

Zatem jak zrobić tartę z rabarbarem? Poznaj mój sprawdzony przepis.

Mąkę przesiej przez sito i wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, pokrojone masło, jajko i cukier puder, wymieszaj wszystkie składniki. Następnie dodaj kieliszek zimnej wody i wyrób ciasto w rękach. Uformuj je w kulę i włóż do lodówki na 20 minut. W tym czasie oczyść rabarbar i pokrój go w mniejsze kawałki. Następnie wrzuć do garnka z kawałkiem masła i odrobiną cukru, podgrzewaj, ciągle mieszając. Po około 10 minutach rabarbar zacznie się rozpadać, wtedy odstaw go do ostygnięcia.

Ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj na stolnicy z odrobiną mąki. Przełóż ciasto na blachę. Ważne, aby wcześniej posmarować ją odrobiną masła i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy ciasto się nie przypiecze. Teraz czas na nasze owoce. Wyłóż rabarbar na ciasto i upiecz w piekarniku przez około 35 minut w 180 stopniach.

To wszystko, sam widzisz, jak prosty jest przepis na tartę z rabarbarem. Warto wykorzystywać rabarbar w sezonie, ponieważ jest niskokaloryczny i można z niego przygotowywać wiele ciekawych rzeczy. W krótkim czasie powstanie pyszna i łatwa w wykonaniu tarta, czy zdrowy kompot.

Oprócz tego rabarbar to źródło wielu witamin, takich jak witamina A, C, E. Jest także bogaty w kwas foliowy, potas, magnez czy błonnik. Tym bardziej zachęcam Cię do jego wykorzystania, szczególnie, wtedy kiedy staje się on owocem sezonowym lub do przygotowania przetworów z rabarbaru. Niech ta spora dawka witamin zostanie z nami na dłużej niż tylko kilka miesięcy w roku.

Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i sam przekonaj się jak dobra ,jest tarta z rabarbarem.

Alergeny w tarcie z rabarbarem

Lista alergenów dla tarty z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tarty z rabarbarem

na 100g gotowej potrawy

Jeśli masz ochotę na słodycze, przygotuj domową tartę. To będzie zdecydowanie lepszy pomysł niż kupne ciasto.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
258.91
258.91
Białko (g)
4.59
4.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
24.89
24.89
Węglowodany przyswajalne (g)
24.04
24.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.85
0.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
16.21
16.21
Tłuszcze nasycone (g)
10.90
10.90
Tłuszcze nienasycone (g)
5.31
5.31
Cholesterol (mg)
59.59
59.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
139.06
139.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.76
3.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.49
0.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
134.27
134.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.24
Ryboflawina (mg)
0.15
0.15
Niacyna (mg)
1.69
1.69
Foliany (µg (mcg))
40.31
40.31
Beta karoten (µg (mcg))
58.31
58.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
12.07
12.07
Potas (mg)
176.77
176.77
Wapń (mg)
52.29
52.29
Fosfor (mg)
50.41
50.41
Magnez (mg)
15.06
15.06
Żelazo (mg)
1.50
1.50
Cynk (mg)
0.38
0.38
Miedź (mg)
0.06
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z rabarbarem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z rabarbarem

Koszt składników
28.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
200 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Rabarbar
500 g
5-6 łodyg
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cukier
30 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Koszt składników
28.50