Tarta szarlotka z kruszonką
- Jabłko (1500 g)
- Cukier (50 g)
- Mąka pszenna typ 500 (260 g)
- Masło (200 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cynamon (5 g)
Przepis na tarta szarlotka z kruszonką krok po kroku
Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp je cynamonem i wymieszaj.
W dużej misce zmieszaj ze sobą pokrojone w kostkę masło, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wyrabiaj rękami, by powstała spójna masa.
1/3 ciasta zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem, a na spodzie wyklej ciasto. Ponakłuwaj powierzchnię widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Jabłka wyłóż na warstwę podpieczonego ciasta, a na wierzch zetrzyj resztę kruchego ciasta.
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto na szarlotkę
-
Szarlotka
Więcej informacji na temat tarta szarlotka z kruszonką
Tarta szarlotka z kruszonką to pomysł na przepyszne ciasto, które sprawdza się idealnie na co dzień i od święta. Szarlotka przygotowana w taki sposób po prostu zachwyca. Choć szarlotka uważana jest za typowo polskie ciasto, to tak naprawdę pochodzi z Francji. To tam cukiernik wyczarował ten prosty placek dla cara, by go zachwycić smakiem. Od tego czasu ciasto to, w różnych formach zyskało popularność na całym świecie, również w Polsce. Warto przygotować ten wspaniały deser i cieszyć się jego wspaniałym smakiem i cudowną fakturą.
Przepis na tartą szarlotkę z kruszonką to wspaniały pomysł na ciasto na imprezy i do kawy. Najważniejszym składnikiem są w niej oczywiście tarte jabłka. To placek idealny na domowe przyjęcia. Kruche ciasto miło otula duszone jabłka w cynamonowym sosie i sprawia, że całość smakuje niesamowicie smacznie. I choć jest naprawdę popularna, to jej wspaniały smak sprawia, że nigdy się nie nudzi. W tej wersji na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych smakołyków. W kilka chwil można przygotować ten klasyczny specjał, który zachwyca wszystkich gości. Szarlotka to niezastąpiony towarzysz wszelkich przyjęć. Każdy ceni ją za niezwykłą prostotę, a także cudowne połączenie maślanego spodu, duszonych jabłek i chrupiącej kruszonki. Jest tak dobre, że nie sposób powstrzymać się przed spróbowaniem. W kilka chwil można w swojej kuchni wyczarować to pyszne, lekkie ciasto, które swoim smakiem podbija serca wszystkich, którzy go spróbują.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szarlotkę z kruszonką, by była smaczna, a przy tym szybka i łatwa, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Z tego przepisu powstaje najlepsza szarlotka. Ciasto jest proste, ale niezwykle słodkie. Dodatek prawdziwego, zimnego masła sprawia, że całość smakuje naprawdę wybornie. To kruche ciasto jest niesamowicie chrupiące, z czego na pewno ucieszą się najmłodsi domownicy. W kilka chwil pozwoli Ci stworzyć deser jak z francuskich cukierni, który nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie się prezentuje.
Alergeny w tarta szarlotka z kruszonką
Lista alergenów dla tarta szarlotka z kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tarta szarlotka z kruszonką
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(207g)
Węglowodany
(207g)
Tłuszcze
(207g)
Witaminy
(207g)
Składniki mineralne
(207g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.