Przepis na tarta szarlotka z kruszonką krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, tarka, duża miska, papier do pieczenia, folia spożywcza, tortownica 24 cm, lodówka

Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp je cynamonem i wymieszaj.

W dużej misce zmieszaj ze sobą pokrojone w kostkę masło, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wyrabiaj rękami, by powstała spójna masa.

1/3 ciasta zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem, a na spodzie wyklej ciasto. Ponakłuwaj powierzchnię widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.

Jabłka wyłóż na warstwę podpieczonego ciasta, a na wierzch zetrzyj resztę kruchego ciasta.

Tarta szarlotka z kruszonką
tarta szarlotka z kruszonką
Koszt przygotowania dania
11.59 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
351 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
89

Tarta szarlotka z kruszonką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarta szarlotka z kruszonką

Tarta szarlotka z kruszonką to pomysł na przepyszne ciasto, które sprawdza się idealnie na co dzień i od święta. Szarlotka przygotowana w taki sposób po prostu zachwyca. Choć szarlotka uważana jest za typowo polskie ciasto, to tak naprawdę pochodzi z Francji. To tam cukiernik wyczarował ten prosty placek dla cara, by go zachwycić smakiem. Od tego czasu ciasto to, w różnych formach zyskało popularność na całym świecie, również w Polsce. Warto przygotować ten wspaniały deser i cieszyć się jego wspaniałym smakiem i cudowną fakturą.

Przepis na tartą szarlotkę z kruszonką to wspaniały pomysł na ciasto na imprezy i do kawy. Najważniejszym składnikiem są w niej oczywiście tarte jabłka. To placek idealny na domowe przyjęcia. Kruche ciasto miło otula duszone jabłka w cynamonowym sosie i sprawia, że całość smakuje niesamowicie smacznie. I choć jest naprawdę popularna, to jej wspaniały smak sprawia, że nigdy się nie nudzi. W tej wersji na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych smakołyków. W kilka chwil można przygotować ten klasyczny specjał, który zachwyca wszystkich gości. Szarlotka to niezastąpiony towarzysz wszelkich przyjęć. Każdy ceni ją za niezwykłą prostotę, a także cudowne połączenie maślanego spodu, duszonych jabłek i chrupiącej kruszonki. Jest tak dobre, że nie sposób powstrzymać się przed spróbowaniem. W kilka chwil można w swojej kuchni wyczarować to pyszne, lekkie ciasto, które swoim smakiem podbija serca wszystkich, którzy go spróbują.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szarlotkę z kruszonką, by była smaczna, a przy tym szybka i łatwa, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Z tego przepisu powstaje najlepsza szarlotka. Ciasto jest proste, ale niezwykle słodkie. Dodatek prawdziwego, zimnego masła sprawia, że całość smakuje naprawdę wybornie. To kruche ciasto jest niesamowicie chrupiące, z czego na pewno ucieszą się najmłodsi domownicy. W kilka chwil pozwoli Ci stworzyć deser jak z francuskich cukierni, który nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie się prezentuje.

Wartości odżywcze tarta szarlotka z kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(207g)
Energia (kalorie)
169.73 kcal
351.34 kcal
Białko
2.42 g
5.01 g

Węglowodany w tarta szarlotka z kruszonką

Na 100g
Na porcję
(207g)
Węglowodany
21.67 g
44.86 g
Węglowodany przyswajalne
19.81 g
41.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.87 g
3.87 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(207g)
Tłuszcz
8.40 g
17.39 g
Tłuszcze nasycone
5.70 g
11.81 g
Tłuszcze nienasycone
2.70 g
5.58 g
Cholesterol
30.60 mg
63.34 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tarta szarlotka z kruszonką

Na 100g
Na porcję
(207g)
Witamina A
72.41 µg (mcg)
149.89 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.11 mg
Witamina B12
0.04 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.39 mg
0.80 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
68.95 µg (mcg)
142.72 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.28 mg
Ryboflawina
0.09 mg
0.19 mg
Niacyna
0.90 mg
1.86 mg
Foliany
22.12 µg (mcg)
45.78 µg (mcg)
Beta karoten
33.59 µg (mcg)
69.53 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tarta szarlotka z kruszonką

Na 100g
Na porcję
(207g)
Sód
6.87 mg
14.22 mg
Potas
114.79 mg
237.61 mg
Wapń
21.31 mg
44.11 mg
Fosfor
43.74 mg
90.55 mg
Magnez
8.83 mg
18.27 mg
Żelazo
0.88 mg
1.81 mg
Cynk
0.21 mg
0.44 mg
Miedź
0.05 mg
0.10 mg
Mangan
0.17 mg
0.34 mg
Brak danych dla: cukier, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarta szarlotka z kruszonką 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarta szarlotka z kruszonką

Lista alergenów dla tarta szarlotka z kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania tarta szarlotka z kruszonką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
1500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
4.17
Za 1500 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
260 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cynamon
5 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Koszt składników
22.90
Jak oceniasz przepis na tarta szarlotka z kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób