Tarta porowa
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Masło (100 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Por (140 g)
- Jajko (4 szt.)
- Śmietana 18% (200 g)
- Ser żółty - tarty (100 g)
Przepis na tartę porową krok po kroku
Z mąki, masła, żółtka, szczypty soli oraz dwóch łyżek wody, wyrób ciasto. Uformuj kulę i schłodź w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Por pokrój w plasterki. Najładniejsze plasterki zostaw do dekoracji.
Śmietanę rozrób z jajkami. Dopraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Dodaj starty ser.
Do gotowej masy dodaj pokrojonego pora i wymieszaj.
Ciasto na tartę wyjmij z lodówki i rozwałkuj na okrągły placek. Wyłóż ciastem formę na tartę.
Następnie wlej farsz, wyrównaj i udekoruj pozostawionymi plasterkami pora.
Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piecz ok. 30 minut, aż brzegi ciasta zaczną być rumiane, a farsz się zetnie.
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Gzik
-
Pierogi z serem
-
Zupa czosnkowa
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Zupa marchewkowa
-
Pizza margherita
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Obiad bez mięsa
Więcej informacji na temat tarty porowej
Tarta porowa to świetna opcja na naprawdę smaczny posiłek, który sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Można ją przygotować z prostych składników w kilka chwil.
Przepis na tartę porową to pomysł na kolację, która nie tylko jest smaczna, ale również zdrowa i pełnowartościowa. Ta tarta z porem sprawdzi się dla wszystkich miłośników ciekawych połączeń smakowych. Możesz podać ją również na obiad. Ten prosty przepis zaskoczy Cię na pewno wspaniałym smakiem. Można ją przygotować w kilka chwil, a jej smak zachwyci każdego, kto tylko jej spróbuje. Tak przygotowanie danie jest tak smaczne, że znika z talerzy w kilka chwil, dlatego warto przygotować większą porcję. Dodatkowo jest to wspaniała opcja dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi przepisami. W tym daniu wszystkie kroki są niezwykle łatwe. Prostota tego dania jest niewątpliwie jego atutem, jednak nie jedynym, kolejnym jest na pewno smak. Połączenie pora z serem jest tak wyśmienite, że całość zasmakuje każdemu, nawet największemu smakoszowi.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę porową, by była pyszna i dobra dla początkujących kucharzy, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To opcja dla wszystkich miłośników ciekawych potraw, w świeżym i nowoczesnym wydaniu. Por wspaniale sprawdza się w tarcie ze względu na lekko ostry smak, który w tym daniu łączy się idealnie z pozostałymi składnikami przepisu. Danie wychodzi bardzo pyszne, a przy jego przygotowaniu nie trzeba bardzo się napracować. To dlatego, że jest ona wykonana na bazie prostego ciasta kruchego. Spokojnie można jednak użyć gotowego, kupnego ciasta, które ułatwia cały proces, a w połączeniu ze smacznymi warzywami i mięsem, tworzy dobrze zbilansowaną całość. Dzięki temu jest niezwykle pyszna. Do wykonania całości wystarczy tylko kilka minut, a danie jest odżywcze i bardzo sycące. To dlatego, że zawiera dodatek sera, śmietanki i pora. Warzywo to nie gości zbyt często w diecie, a warto to zmienić, gdyż jest skarbnicą wielu cennych składników. W takiej wersji smakuje tak dobrze, że zasmakuje także niejadkom.
Alergeny w tarcie porowej
Lista alergenów dla tarty porowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
- Ser żółty
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tarty porowej
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(121g)
Węglowodany
(121g)
Tłuszcze
(121g)
Witaminy
(121g)
Składniki mineralne
(121g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.