Tarta porowa

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:52 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta porowa z kawałkami pora
Tarta porowa
Tarta porowa to świetna opcja na naprawdę smaczny posiłek, który sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Można ją przygotować z prostych składników w kilka chwil.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
328 kcal
Kcal w porcji
121 g
Wielkość porcji
41
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Masło (100 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Por (140 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Ser żółty - tarty (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na tartę porową krok po kroku

Z mąki, masła, żółtka, szczypty soli oraz dwóch łyżek wody, wyrób ciasto. Uformuj kulę i schłodź w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Por pokrój w plasterki. Najładniejsze plasterki zostaw do dekoracji.

Śmietanę rozrób z jajkami. Dopraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Dodaj starty ser.

Do gotowej masy dodaj pokrojonego pora i wymieszaj.

Ciasto na tartę wyjmij z lodówki i rozwałkuj na okrągły placek. Wyłóż ciastem formę na tartę.

Następnie wlej farsz, wyrównaj i udekoruj pozostawionymi plasterkami pora.

Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piecz ok. 30 minut, aż brzegi ciasta zaczną być rumiane, a farsz się zetnie.

Jak oceniasz przepis na tartę porową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 66,7% osób

Więcej informacji na temat tarty porowej

Tarta porowa to świetna opcja na naprawdę smaczny posiłek, który sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Można ją przygotować z prostych składników w kilka chwil.

Przepis na tartę porową to pomysł na kolację, która nie tylko jest smaczna, ale również zdrowa i pełnowartościowa. Ta tarta z porem sprawdzi się dla wszystkich miłośników ciekawych połączeń smakowych. Możesz podać ją również na obiad. Ten prosty przepis zaskoczy Cię na pewno wspaniałym smakiem. Można ją przygotować w kilka chwil, a jej smak zachwyci każdego, kto tylko jej spróbuje. Tak przygotowanie danie jest tak smaczne, że znika z talerzy w kilka chwil, dlatego warto przygotować większą porcję. Dodatkowo jest to wspaniała opcja dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi przepisami. W tym daniu wszystkie kroki są niezwykle łatwe. Prostota tego dania jest niewątpliwie jego atutem, jednak nie jedynym, kolejnym jest na pewno smak. Połączenie pora z serem jest tak wyśmienite, że całość zasmakuje każdemu, nawet największemu smakoszowi.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę porową, by była pyszna i dobra dla początkujących kucharzy, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To opcja dla wszystkich miłośników ciekawych potraw, w świeżym i nowoczesnym wydaniu. Por wspaniale sprawdza się w tarcie ze względu na lekko ostry smak, który w tym daniu łączy się idealnie z pozostałymi składnikami przepisu. Danie wychodzi bardzo pyszne, a przy jego przygotowaniu nie trzeba bardzo się napracować. To dlatego, że jest ona wykonana na bazie prostego ciasta kruchego. Spokojnie można jednak użyć gotowego, kupnego ciasta, które ułatwia cały proces, a w połączeniu ze smacznymi warzywami i mięsem, tworzy dobrze zbilansowaną całość. Dzięki temu jest niezwykle pyszna. Do wykonania całości wystarczy tylko kilka minut, a danie jest odżywcze i bardzo sycące. To dlatego, że zawiera dodatek sera, śmietanki i pora. Warzywo to nie gości zbyt często w diecie, a warto to zmienić, gdyż jest skarbnicą wielu cennych składników. W takiej wersji smakuje tak dobrze, że zasmakuje także niejadkom.

Alergeny w tarcie porowej

Lista alergenów dla tarty porowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • Ser żółty
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tarty porowej

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(121g)
Energia (kcal)
271.37
328.35
Białko (g)
9.40
11.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(121g)
Węglowodany (g)
18.29
22.13
Węglowodany przyswajalne (g)
18.03
21.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.26
0.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(121g)
Tłuszcz (g)
18.08
21.87
Tłuszcze nasycone (g)
11.82
14.31
Tłuszcze nienasycone (g)
6.25
7.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.18
6.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.08
1.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
151.27
183.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(121g)
Witamina A (µg (mcg))
167.49
202.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.46
0.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.90
2.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.61
0.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.76
0.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
153.39
185.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.27
Ryboflawina (mg)
0.28
0.34
Niacyna (mg)
1.44
1.75
Foliany (µg (mcg))
55.94
67.69
Beta karoten (µg (mcg))
166.90
201.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(121g)
Sód (mg)
127.35
154.09
Potas (mg)
125.14
151.42
Wapń (mg)
122.00
147.62
Fosfor (mg)
156.39
189.23
Magnez (mg)
19.33
23.39
Żelazo (mg)
1.92
2.33
Cynk (mg)
1.04
1.26
Miedź (mg)
0.08
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty porowej 41
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty porowej

Koszt składników
30.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Por
140 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.87
Za 140 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Ser żółty
100 g
tarty
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Koszt składników
30.40