Tarta owocowa
- Mąka pszenna typ 500 - do ciasta (200 g)
- Masło - do ciasta (120 g)
- Jajko - do ciasta (1 szt.)
- Cukier - do ciasta (10 g)
- Woda gazowana - do ciasta (15 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (250 g)
- Mascarpone (250 g)
- Cukier puder (45 g)
- Maliny (60 g)
- Truskawki (90 g)
- Jeżyny (60 g)
- Borówka amerykańska (60 g)
Przepis na tartę owocową krok po kroku
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, uformuj w kulkę i schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.
Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób dziurki widelcem na całej powierzchni.
Tartę piecz w piekarniku o temperaturze 175 stopni przez 25-30min. Odstaw do wystudzenia.
Śmietankę ubij z cukrem pudrem, następnie dodaj mascarpone i wymieszaj na gładką masę. Całość przełóż równomiernie na ostudzony spód.
Owoce umyj i osusz. Ozdób nimi wierzch przygotowanej tarty. Gotową tartę wstaw do lodówki na kilka godzin.
-
Tarta z truskawkami
-
Tarta na słodko
-
Tarta truskawkowa
-
Tarta z truskawkami i mascarpone
-
Tarta bez pieczenia
-
Tarta z truskawkami i budyniem
-
Tarta z musem truskawkowym
-
Tarta z truskawkami i bezą
-
Tarta z rabarbarem i truskawkami
-
Tarta z truskawkami i kruszonką
-
Tarta z kremem patissiere
-
Kruche ciasto do tarty
-
Tarta czekoladowa z truskawkami
-
Tarta oreo z mascarpone
-
Tarta z truskawkami i galaretką
-
Tarta z mrożonymi truskawkami
-
Tarta z truskawkami
Więcej informacji na temat tarty owocowej
Tarta owocowa to doskonała opcja na smaczny i bardzo łatwy deser. Jest szybki, a przy okazji łatwy w przygotowaniu.
Przepis na tartę owocową to pomysł na ciasto dla miłośników serka mascarpone. Ta tarta inspirowana jest kuchnią włoską. Mascarpone to delikatny i niezwykle smaczny serek, dlatego doskonale sprawdza się w deserach. Nie potrzebuję wielu dodatków. Wystarczy połączyć go z cukrem pudrem i śmietanką. Wybierz słodką śmietankę o wysokiej ilości tłuszczu. Taka opcja doskonale się ubija. Pamiętaj o tym by odpowiednio schłodzić śmietankę przed ubijaniem. Bez tego nie uda się ubić ciasta.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę owocową, by była pyszna i dobra dla początkujących to ten prosty przepis to najlepsza opcja dla Ciebie. Powstaje z niego smaczna tarta owocowa, doskonale komponuje się z bitą śmietaną. Ten deser z owocami to doskonała opcja na letni wypiek. Jest lekki i bardzo odżywczy. Idealnie do tego deseru sprawdzają się owoce jagodowe. Możesz wykorzystać maliny, borówki, czy truskawki. Poza sezonem doskonale sprawdzą się owoce puszkowane np. brzoskwinie lub ananas. Bazą tego pysznego ciasta jest kruchy spód tarty. Jest niezwykle smaczny i delikatny. To dlatego, że do jego przygotowania używa się sporo masła. Jego maślany smak doskonale komponuje się z kwaskowymi owocami. To ciasto sprawdzi się idealnie latem. Nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Pozwala przenieść smak lata na talerz.
Tarta jako ciasto wywodzi się z Francji. To właśnie tam powstały pierwsze wypieki tego typu. Bardzo szybko przyjęła się jednak w Polsce. Obecnie gości na stołach zarówno w wersji na słodko, jak i słono. Można przygotować ją na spodzie kruchym lub francuskim. Jeśli chcesz przyspieszyć wykonanie tego ciasta, zamiast kruchego ciasta wykorzystaj ciasteczkowy spód. Ulubione ciasteczka wystarczy zblendować z dodatkiem masła. To jeden z najszybszych wypieków. To dlatego, że krem jest prosty, a spod piecze się tylko kilka chwil. Najlepiej podawać tartę dobrze schłodzoną, z dekoracyjnie ułożonych owoców.
Alergeny w tarcie owocowej
Lista alergenów dla tarty owocowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tarty owocowej
To ciasto zawiera dużo cukru, więc nie powinno gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(101g)
Węglowodany
(101g)
Tłuszcze
(101g)
Składniki mineralne
(101g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.