Tarta kajmakowa
- Ciasto francuskie - 1 opakowanie (230 g)
- Masa krówkowa - 1 opakowanie (400 g)
- Śmietanka kremowa 36% (50 ml)
- Orzeszki ziemne - 2 garści (60 g)
- Czekolada biała - pół tabliczki (50 g)
- Groch (nasiona) (100 g)
Przepis na tartę kajmakową krok po kroku
Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozłóż i porządnie rozwałkuj. Wyłóż nim całą powierzchnię formy.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Na ciasto wysyp suchy groch. Całość piecz przez 15 minut.
Do rondelka przelej masę kajmakową i śmietankę. Całość zagotuj.
Ciepłą masę przełóż na gotowy spód.
Udekoruj ciasto startą białą czekoladą i posiekanymi orzechami.
-
Blok czekoladowy
-
Baklawa
-
Ciasto z bananami
-
Orzechowiec
-
Marcepan
-
Ciasto kinder bueno
-
Strucla makowa
-
Migdałowiec
-
Ciasto lion
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasto królewiec
-
Ciasto maxi king
-
Ciasto królewicz
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto z orzechami włoskimi
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Ciasto kawowe
-
Biszkopt orzechowy
-
Ciasta z orzechami
Więcej informacji na temat tarty kajmakowej
Tarta kajmakowa to idealny deser, który nie tylko można zrobić w bardzo prosty sposób, ale również pełen pysznego smaku. To ciasto idealne dla każdego miłośnika toffi i naprawdę słodkich wypieków. Ze względu na użycie ciasta francuskiego jest łatwe i można je zrobić w kilka chwil. Do ozdobienia tego ciasta można użyć orzechów lub czekolady, w każdej wersji smakuje naprawdę świetnie.
Przepis na tartę z kajmakiem jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet osoba, która piecze ją po raz pierwszy. W zaledwie kilka chwil pozwala stworzyć naprawdę wspaniały deser. To świetna propozycja dla osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi recepturami. To ciasto choć proste, wcale nie jest nudne czy nieciekawe.
Ciasto robi się z kremem kajmakowym, dzięki czemu jest niezwykle słodkie i nie trzeba dodawać do niego dodatkowego słodzika. Masa kajmakowa idealnie współgra z ciastem francuskim i siekanymi orzeszkami. Razem tworzą wspaniałą kompozycję smakową, która nie tylko dobrze smakuje, ale również świetnie się prezentuje.
Tarta z ciasta francuskiego z masą krówkową jest idealnym wyborem na pyszne ciasto imprezowe. Wygląda i smakuje wspaniale, a jego wykonanie nie jest zbyt skomplikowane. To świetna propozycja, która przyciąga wzrok wszystkich gości, a jej przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu.
Ciasto najlepiej udekorować czekoladą i orzechami. Warto wybrać orzeszki ziemne, które świetnie komponują się z karmelem. W takim wydaniu tworzą połączenie smakowe, które odpowiada smakiem popularnej pralince toffi.
Najlepsze w całym cieście jest to, że do jego wykonania wystarczy tylko kilka prostych produktów, które można spokojnie dostać w każdym większym sklepie. Tartę można również zrobić bez pieczenia, wystarczy do niej użyć czekoladowych herbatników, które również świetnie współgrają z masą. To świetny przepis na ciasto awaryjne, gdyż można je zrobić w naprawdę szybkim czasie, a wykorzystuje się do jego zrobienia produkty, które bardzo często goszczą w domowej spiżarni.
Alergeny w tarcie kajmakowej
Lista alergenów dla tarty kajmakowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- masa krówkowa
- Śmietanka kremowa 36%
- Czekolada biała
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- orzeszki ziemne
Wartości odżywcze tarty kajmakowej
To ciasto zawiera mnóstwo tłuszczów nasyconych, a także cukru, dlatego nie będzie dobrym wyborem na co dzień.
Energia i białka
(79g)
Węglowodany
(79g)
Tłuszcze
(79g)
Witaminy
(79g)
Składniki mineralne
(79g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.