Tarta bez pieczenia
- Herbatniki kakaowe (300 g)
- Migdały (200 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Mascarpone (400 g)
- Śmietanka kremowa 30% (400 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Truskawki (300 g)
- Borówka amerykańska (300 g)
Przepis na tarta bez pieczenia krok po kroku
Upraż migdały na patelni bez dodatku tłuszczu.
Rozpuść masło.
W malakserze umieść herbatniki, migdały i masło.
Rozdrobnij do powstania drobnej kruszonki.
Formę na tarte wyłóż folią spożywczą i wysyp spód ciastkami.
Ugnieć je dłonią.
W misce umieść mascarpone i śmietanę, dodaj cukier i zmiksuj do powstania sztywnej masy.
Truskawki umyj i oczyść z szypułek, przekrój na połówki.
Śmietanę przełóż na spód tarty, a jej wierzch udekoruj owocami.
Schłodź w lodówce przez 6-7 godzin.
-
Tarta z truskawkami
-
Tarta na słodko
-
Tarta owocowa
-
Tarta truskawkowa
-
Tarta z truskawkami i mascarpone
-
Tarta z truskawkami i budyniem
-
Tarta z musem truskawkowym
-
Tarta z truskawkami i bezą
-
Tarta z rabarbarem i truskawkami
-
Tarta z truskawkami i kruszonką
-
Tarta z kremem patissiere
-
Kruche ciasto do tarty
-
Tarta czekoladowa z truskawkami
-
Tarta oreo z mascarpone
-
Tarta z truskawkami i galaretką
-
Tarta z mrożonymi truskawkami
-
Tarta z truskawkami
Więcej informacji na temat tarty bez pieczenia
Tarta bez pieczenia to świetny pomysł na łatwy deser. Spód do tarty bez pieczenia możesz przygotować z dowolnych ciastek, które połączysz dodatkiem masła i prażonych orzechów. Przepis na tarte bez pieczenia jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją przygotować. Do zrobienia tarty potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: herbatniki kakaowe, migdały, masło, cukier, śmietana kremówka, mascarpone, truskawki, borówki.
Jak zrobić tarte bez pieczenia? Upraż migdały na patelni bez dodatku tłuszczu. Rozpuść masło. W malakserze umieść herbatniki, migdały i masło. Rozdrobnij do powstania drobnej kruszonki. Formę na tarte wyłóż folią spożywczą i wysyp spód ciastkami. Ugnieć je dłonią. W misce umieść mascarpone i śmietanę, dodaj cukier i zmiksuj do powstania sztywnej masy. Truskawki umyj i oczyść z szypułek, przekrój na połówki. Śmietanę przełóż na spód tarty, a jej wierzch udekoruj owocami. Schłodź w lodówce przez 6-7 godzin.
Migdały nie są tak naprawdę orzechami jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Truskawki są owocami sezonowymi dostępnymi w okresie od czerwca do lipca. Truskawki są świetny źródłem witaminy C. Mają one niski indeks glikemiczny i zawierają małą ilość kalorii. Są bardzo dobrym owocem w diecie osób chorujących na cukrzycę.
Podsumowując prosty przepis na tarte na słodko świetnie sprawdzi się jako ciasto na wiele okazji. Ciasto nie wymaga długich przygotowań i może być dobrą alternatywą, gdy nie masz czasu na pieczenia. Ciasto należy przygotować dzień wcześniej. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
Alergeny w tarcie bez pieczenia
Lista alergenów dla tarty bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki kakaowe
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki kakaowe
- Masło
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
Wartości odżywcze tarty bez pieczenia
Tarta bez pieczenia to słodkie ciasto zwierające dużą ilość dodanego cukru. Ciasto nie powinno występować w naszej diecie częściej niż dwa razy w tygodniu. Ciasto zawiera gluten i nie jest wskazane dla chorujących na celiakię.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.