Szpajza waniliowa

Opublikowano: 08.11.2022 r., 12:40 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
szpajza waniliowa
Szpajza waniliowa
Tradycyjny deser kuchni śląskiej, czyli pyszna i szybka w przygotowaniu szpajza waniliowa. Koniecznie poznaj mój przepis i zapoznaj się z tym przysmakiem.
Przygotowanie 30 min
124 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Cukier (100 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Laska wanilii 1 laska (5 g)
  • Cytryna 1 sztuka (100 g)
  • Żelatyna 3 łyżeczki (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser

Przepis na szpajzę waniliową krok po kroku

Cytrynę sparz, wyciśnij sok i zetrzyj skórkę.

Białka oddziel od żółtek, ubij białka na sztywną pianę, a cukier utrzyj z żółtkami.

Żelatynę przygotuj z ciepłą wodą i odstaw do ostygnięcia.

Połącz białka z żółtkami, dodaj żelatynę i laskę wanilii.

Jak oceniasz przepis na szpajzę waniliową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,2% osób

Więcej informacji na temat szpajzy waniliowej

Pyszna szpajza waniliowa to tradycyjne danie kuchni śląskiej, które powstaje głównie z jajek i ma delikatną konsystencję musu. Moja smaczna szpajza powstała z dodatkiem wanilii i cytryny, śmiało możesz postawić na dodatek limonki lub innych owoców.

Kuchnia śląska to jedna z najbardziej charakterystycznych rodzajów kuchni w Polsce. Podstawę tutaj tworzą tanie produkty spożywcze takie jak: kapusta kiszona, ziemniaki, jajka, kasza, nabiał. Kuchnia ta charakteryzuje się niezwykłą sytością, oprócz tego należy ona do jednych z najsmaczniejszych kuchni naszego kraju.

Jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Koniecznie poznaj mój przepis na szpajzę waniliową, która jest szybka i łatwa w przygotowaniu i pyszna w smaku. Będzie to świetny pomysł na deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Domowe wypieki są zdecydowanie lepsze niż te w wersji kupnej.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak: jajka, cukier, żelatyna i cytryna, która nada niesamowitego kwaskowatego posmaku.

Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić szpajzę waniliową?

W pierwszej kolejności cytrynę umyj i sparz gorącą wodą. Wyciśnij z niej sok i zetrzyj skórkę. Następnie białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem. Żelatynę zalej wodą i odstaw do ostygnięcia. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, dodaj wanilię i przełóż do pucharków. Podawaj ze skórką cytryny.

Nasza śląska przekąska na słodko jest gotowa do spożycia.

Będzie to idealny pomysł na deser dla Twoich znajomych, ale i efektowna, świąteczna przekąska na Wielkanoc. Szpajza jest dobra w smaku i prosta w przygotowaniu.

Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, wykorzystaj go, przygotuj deser w domu i przekonaj się, że jest najlepsza.

Alergeny w szpajzie waniliowej

Lista alergenów dla szpajzy waniliowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szpajzy waniliowej

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować szpajzę z truskawkami lub malinami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
178.34
124.84
Białko (g)
8.63
6.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
25.61
17.93
Węglowodany przyswajalne (g)
24.76
17.33
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.64
0.45
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
5.08
3.55
Tłuszcze nasycone (g)
2.13
1.49
Tłuszcze nienasycone (g)
2.95
2.06
Cholesterol (mg)
188.14
131.70
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
81.15
56.80
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.07
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
0.32
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.18
8.53
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.01
0.71
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.57
0.40
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
80.92
56.64
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.02
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.17
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.07
0.05
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.99
18.89
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.69
0.48
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
77.75
54.42
Potas (mg)
102.34
71.64
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Wapń (mg)
35.79
25.06
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
104.71
73.30
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.41
5.89
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.94
0.66
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.67
0.47
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.07
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szpajzy waniliowej 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szpajzy waniliowej

Koszt składników
24.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Laska wanilii
5 g
1 laska
12.00
Za 8,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 5 g
Cytryna
100 g
1 sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Żelatyna
10 g
3 łyżeczki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 10 g
Koszt składników
24.30