Przepis na szpajzę waniliową krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser

Cytrynę sparz, wyciśnij sok i zetrzyj skórkę.

Białka oddziel od żółtek, ubij białka na sztywną pianę, a cukier utrzyj z cukrem.

Żelatynę przygotuj z ciepłą wodą i odstaw do ostygnięcia.

Połącz białka z żółtkami, dodaj żelatynę i laskę wanilii.

szpajza waniliowa
Szpajza waniliowa
Koszt przygotowania dania
6.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
122 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
80

Szpajza waniliowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szpajzie waniliowej

Pyszna szpajza waniliowa to tradycyjne danie kuchni śląskiej, które powstaje głównie z jajek i ma delikatną konsystencję musu. Moja smaczna szpajza powstała z dodatkiem wanilii i cytryny, śmiało możesz postawić na dodatek limonki lub innych owoców.

Kuchnia śląska to jedna z najbardziej charakterystycznych rodzajów kuchni w Polsce. Podstawę tutaj tworzą tanie produkty spożywcze takie jak: kapusta kiszona, ziemniaki, jajka, kasza, nabiał. Kuchnia ta charakteryzuje się niezwykłą sytością, oprócz tego należy ona do jednych z najsmaczniejszych kuchni naszego kraju.

Jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Koniecznie poznaj mój przepis na szpajzę waniliową, która jest szybka i łatwa w przygotowaniu i pyszna w smaku. Będzie to świetny pomysł na deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Domowe wypieki są zdecydowanie lepsze niż te w wersji kupnej.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak: jajka, cukier, żelatyna i cytryna, która nada niesamowitego kwaskowatego posmaku.

Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić szpajzę waniliową?

W pierwszej kolejności cytrynę umyj i sparz gorącą wodą. Wyciśnij z niej sok i zetrzyj skórkę. Następnie białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem. Żelatynę zalej wodą i odstaw do ostygnięcia. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, dodaj wanilię i przełóż do pucharków. Podawaj ze skórką cytryny.

Nasza śląska przekąska na słodko jest gotowa do spożycia.

Będzie to idealny pomysł na deser dla Twoich znajomych, ale i efektowna, świąteczna przekąska na Wielkanoc. Szpajza jest dobra w smaku i prosta w przygotowaniu.

Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, wykorzystaj go, przygotuj deser w domu i przekonaj się, że jest najlepsza.

Wartości odżywcze szpajzy waniliowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
175.20 kcal
122.64 kcal
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Białko
8.57 g
6.00 g
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej

Węglowodany w szpajzie waniliowej

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
25.40 g
17.78 g
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
24.76 g
17.33 g
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.64 g
0.45 g
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
4.95 g
3.47 g
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
2.11 g
1.48 g
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.84 g
1.99 g
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Cholesterol
188.14 mg
131.70 mg
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na szpajzę waniliową

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A
81.15 µg (mcg)
56.80 µg (mcg)
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.07 mg
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Witamina B12
0.45 µg (mcg)
0.32 µg (mcg)
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Witamina C
12.18 mg
8.53 mg
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Witamina D
1.01 µg (mcg)
0.71 µg (mcg)
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Witamina E
0.57 mg
0.40 mg
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Retinol
80.92 µg (mcg)
56.64 µg (mcg)
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.02 mg
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.17 mg
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Niacyna
0.07 mg
0.05 mg
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Foliany
26.99 µg (mcg)
18.89 µg (mcg)
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Beta karoten
0.69 µg (mcg)
0.48 µg (mcg)
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szpajzę waniliową

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
77.01 mg
53.91 mg
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Potas
102.34 mg
71.64 mg
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Wapń
35.79 mg
25.06 mg
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Fosfor
104.71 mg
73.30 mg
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Magnez
8.41 mg
5.89 mg
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Żelazo
0.94 mg
0.66 mg
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Cynk
0.67 mg
0.47 mg
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.07 mg
Brak danych dla: laska wanilii.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szpajzy waniliowej 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szpajzie waniliowej

Lista alergenów dla szpajzy waniliowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na szpajzę waniliową nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • laska wanilii
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania szpajzy waniliowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Laska wanilii
5 g
1 laska
Cytryna
100 g
1 sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Żelatyna
10 g
3 łyżeczki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 10 g
Jak oceniasz przepis na szpajzę waniliową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób