Szarlotka z kaszy mannej
- Kasza manna (140 g)
- Mąka pszenna typ 550 (170 g)
- Cukier (100 g)
- Masło (150 g)
- Jabłko (1500 g)
- Cynamon (5 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
Przepis na szarlotkę z kaszy mannej krok po kroku
Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp je cynamonem i wymieszaj.
Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj cukier i kaszę. Całość dokładnie wymieszaj
Do suchych składników zetrzyj masło. Całość wymieszaj ręką.
Na spód wyłóż 1/2 masy na ciasto, a na nią wyłóż jabłka. Przykryj je kolejną warstwą ciasta.
Szarlotkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 50 minut.
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto na szarlotkę
-
Szarlotka
Więcej informacji na temat szarlotki z kaszy mannej
Szarlotka z kaszy mannej to świetne rozwiązanie na pyszne ciasto, które doskonale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezy. Ciasto jest delikatne i smaczne. To naprawdę dobry przepis dla wszystkich tych, którzy szukają inspiracji na proste ciasto, które dekoracyjnie się prezentuje i potrafi się wpasować w gusta większości osób. Jest super, zwłaszcza podawana na ciepło w towarzystwie gałki lodów waniliowych. Pozwala wnieść odrobinę świeżości do kuchni i stworzyć ciasto, które, choć równie pyszne, co klasyczna wersja, to jednak jest znacznie ciekawsze. W kilka chwil można w swojej kuchni wyczarować to pyszne, lekkie ciasto, które swoim smakiem podbija serca wszystkich, którzy go spróbują.
Przepis na szarlotkę z kaszy mannej to doskonały wybór dla wszystkich osób, które kochają proste, domowe wypieki. Z tego przepisu powstaje najlepsza szarlotka. Ten placek nadaje się na wszelkie uroczystości, ale jest również świetnym dodatkiem do kawy. Będzie pysznym drugim śniadaniem czy podwieczorkiem na słodko dla amatorów deserów.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szarlotkę z kaszy mannej, by była smaczna, łatwa i szybka, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Jest tak pyszna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. To dobra opcja na co dzień, ale i od święta. W dodatku wszystkie składniki masz już na pewno w swoim domu, a jeśli nie, bez problemu znajdziesz je w każdym sklepie. W kilka chwil można przygotować ten klasyczny specjał, który zachwyca wszystkich gości. Szarlotka to niezastąpiony towarzysz wszelkich przyjęć. Każdy ceni ją za niezwykłą prostotę, a także cudowne połączenie maślanego spodu, duszonych jabłek i chrupiącej kruszonki. Jest tak dobre, że nie sposób powstrzymać się przed spróbowaniem. W kilka chwil pozwoli Ci stworzyć deser jak z francuskich cukierni, który nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie się prezentuje. Choć szarlotka uważana jest za typowo polskie ciasto, to tak naprawdę pochodzi z Francji. To tam cukiernik wyczarował ten prosty placek dla cara, by go zachwycić smakiem. Od tego czasu ciasto to, w różnych formach zyskało popularność na całym świecie, również w Polsce. Warto przygotować ten wspaniały deser i cieszyć się jego wspaniałym smakiem i cudowną fakturą.
Alergeny w szarlotce z kaszy mannej
Lista alergenów dla szarlotki z kaszy mannej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza manna
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze szarlotki z kaszy mannej
To ciasto zawiera dość sporo cukru, można go jednak zamienić na słodzik, by całość była nieco zdrowsza i lżejsza.
Energia i białka
(207g)
Węglowodany
(207g)
Tłuszcze
(207g)
Witaminy
(207g)
Składniki mineralne
(207g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.