Surówka z dyni

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:48 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z dyni i rodzynki
Surówka z dyni
Surówka z dyni jest świetną opcją na dodatek do obiadu, czy kolacji. Robi się ją z dyni, ale również z dodatkiem jabłka. Ma wspaniały, lekko słodko kwaśny smak.
Przygotowanie 15 min
188 kcal
Kcal w porcji
148 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Dynia (350 g)
  • Jabłko (150 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Sezam nasiona (30 g)
  • Sok z cytryny (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir świeży, cynamon
Sprzęt kuchenny
tarka, duża miska

Przepis na surówkę z dyni krok po kroku

Dynię i jabłko umyj i obierz. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Oliwę zmieszaj z sokiem z cytryny, szczyptą cynamonu i imbiru. Sosem polej sałatkę.

Podawaj z dodatkiem nasion sezamu.

Jak oceniasz przepis na surówkę z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat surówki z dyni

Surówka z dyni jest świetną opcją na dodatek do obiadu, czy kolacji. Robi się ją z dyni, ale również z dodatkiem jabłka. Ma wspaniały, lekko słodko kwaśny smak.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z dyni, by była pyszna i dobra nawet dla początkujących osób, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Dynia nie gości w diecie zbyt często. Warto to jednak zmienić. Dynia to warzywo niezwykle zdrowe, dlatego warto włączyć je do swojego codziennego menu, na co ten przepis zdecydowanie to ułatwia. Przede wszystkim jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym, jej miąższ ma wartość energetyczną około 30 kcal/100 g. Dynia wpływa m.in. na obniżenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi, przez co wykazuje działanie kardioprotekcyjne. Dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Ponadto dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Zbawiennie wpływa na pracę jelit i pobudza procesy trawiennie. Wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry oraz błon śluzowych. Wspiera również prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego, który jest niezbędny dla zachowania zdrowia całego organizmu. Jest też źródłem beta-karotenu, który jest potężnym antyoksydantem.

Przepis na surówkę z dyni to doskonały pomysł na włączenie tego warzywa do swojej codziennej diety. Jest smaczna, a wszystkie składniki bez problemu znajdziesz w każdym sklepie. Dyni używa się w tym przepisie na surowo, dlatego należy wykorzystać świeże warzywo. W tym przepisie nie sprawdzi się dynia mrożona. Dlatego najlepszy czas na przygotowanie tego dania to jesień, kiedy dynia jest dostępna w każdym sklepie, czy na straganie. Najlepiej smakuje w tym daniu dynia starta na tarce. Możesz użyć zarówno małych, jak i dużych oczek. Surówkę możesz przygotować z dodatkiem oliwy z oliwek, jednak świetnie sprawdzą się również inne oleje. Doskonałą opcję stanowi na przykład olej z siemienia lnianego, czy rzepakowy. Jeśli nie przepadasz za surówkami na słodko, dodaj sporo pieprzu.

Alergeny w surówce z dyni

Lista alergenów dla surówki z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Wartości odżywcze surówki z dyni

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(148g)
Energia (kcal)
127.03
188.01
Białko (g)
1.57
2.33
Fenyloalanina (mg)
0.07
0.10
Brak danych dla: sok z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(148g)
Węglowodany (g)
8.68
12.84
Węglowodany przyswajalne (g)
7.16
10.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.51
2.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(148g)
Tłuszcz (g)
10.26
15.18
Tłuszcze nasycone (g)
1.81
2.68
Tłuszcze nienasycone (g)
8.45
12.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.53
9.66
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.92
2.84
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(148g)
Witamina A (µg (mcg))
253.47
375.14
Witamina B6 (mg)
0.09
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
6.32
9.36
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.14
1.69
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.11
Ryboflawina (mg)
0.09
0.13
Niacyna (mg)
0.61
0.90
Foliany (µg (mcg))
15.69
23.23
Beta karoten (µg (mcg))
1845.62
2731.52

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(148g)
Sód (mg)
1.84
2.72
Potas (mg)
253.61
375.34
Wapń (mg)
63.79
94.41
Fosfor (mg)
60.83
90.03
Magnez (mg)
26.39
39.06
Żelazo (mg)
1.29
1.92
Cynk (mg)
0.60
0.88
Miedź (mg)
0.29
0.43
Mangan (mg)
0.21
0.31
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z dyni 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z dyni

Koszt składników
36.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
350 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 350 g
Jabłko
150 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 150 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Sezam nasiona
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Sok z cytryny
15 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Koszt składników
36.50