Surówka z dyni
- Dynia (350 g)
- Jabłko (150 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Sezam nasiona (30 g)
- Sok z cytryny (15 ml)
Przepis na surówkę z dyni krok po kroku
Dynię i jabłko umyj i obierz. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Oliwę zmieszaj z sokiem z cytryny, szczyptą cynamonu i imbiru. Sosem polej sałatkę.
Podawaj z dodatkiem nasion sezamu.
-
Surówka z czerwonej kapusty
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kiszonej kapusty
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z selera
-
Surówka colesław
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Sałatka z rzodkiewkami
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z buraków
-
Surówka z selera naciowego
-
Surówka z cukini
-
Surówka z sałaty lodowej
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z kapusty białej
-
Surówka z pora i marchewki
-
Surówka z białej kapusty z majonezem
-
Surówki
Więcej informacji na temat surówki z dyni
Surówka z dyni jest świetną opcją na dodatek do obiadu, czy kolacji. Robi się ją z dyni, ale również z dodatkiem jabłka. Ma wspaniały, lekko słodko kwaśny smak.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z dyni, by była pyszna i dobra nawet dla początkujących osób, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Dynia nie gości w diecie zbyt często. Warto to jednak zmienić. Dynia to warzywo niezwykle zdrowe, dlatego warto włączyć je do swojego codziennego menu, na co ten przepis zdecydowanie to ułatwia. Przede wszystkim jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym, jej miąższ ma wartość energetyczną około 30 kcal/100 g. Dynia wpływa m.in. na obniżenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi, przez co wykazuje działanie kardioprotekcyjne. Dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Ponadto dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Zbawiennie wpływa na pracę jelit i pobudza procesy trawiennie. Wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry oraz błon śluzowych. Wspiera również prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego, który jest niezbędny dla zachowania zdrowia całego organizmu. Jest też źródłem beta-karotenu, który jest potężnym antyoksydantem.
Przepis na surówkę z dyni to doskonały pomysł na włączenie tego warzywa do swojej codziennej diety. Jest smaczna, a wszystkie składniki bez problemu znajdziesz w każdym sklepie. Dyni używa się w tym przepisie na surowo, dlatego należy wykorzystać świeże warzywo. W tym przepisie nie sprawdzi się dynia mrożona. Dlatego najlepszy czas na przygotowanie tego dania to jesień, kiedy dynia jest dostępna w każdym sklepie, czy na straganie. Najlepiej smakuje w tym daniu dynia starta na tarce. Możesz użyć zarówno małych, jak i dużych oczek. Surówkę możesz przygotować z dodatkiem oliwy z oliwek, jednak świetnie sprawdzą się również inne oleje. Doskonałą opcję stanowi na przykład olej z siemienia lnianego, czy rzepakowy. Jeśli nie przepadasz za surówkami na słodko, dodaj sporo pieprzu.
Alergeny w surówce z dyni
Lista alergenów dla surówki z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
Wartości odżywcze surówki z dyni
To opcja, która zawiera sporo witamin.
Energia i białka
(148g)
Węglowodany
(148g)
Tłuszcze
(148g)
Witaminy
(148g)
Składniki mineralne
(148g)
-
dynia,
jabłko,
oliwa z oliwek,
oliwki,
sezam,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.