Starodawne placki na sodzie
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Kefir (250 g)
- Jajko (1 szt.)
- Soda oczyszczona (4 g)
Przepis na starodawne placki na sodzie krok po kroku
Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i sodę.
Wbij jajko i dodaj kefir. Wszystko dokładnie wymieszaj ręką. Zacznij wyrabiać ciasto dłońmi, tak by miało spójną konsystencję.
Ciasto rozwałkuj cienko i szklanką wykrój okręgi. Placki odłóż na 10 minut. Ponownie rozwałkuj.
Patelnię porządnie rozgrzej. Placki smaż 10 minut, co jakiś czas je odwracając.
Więcej informacji na temat starodawnych placków na sodzie
Starodawne placki na sodzie, czyli tak zwane proziaki są niezwykle popularne, głównie w okolicach Podkarpacia. Doskonale sprawdzają się na obiad, ale również kolację. Te placki są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie i powstrzymać się od sięgnięcia po dokładkę. Dlatego warto od razu przygotować większą porcję. Można też wykonać je w wersji z piekarnika i upiec wiele na raz, by cały proces jeszcze bardziej przyspieszyć. Te placuszki z Podkarpacia, choć tradycyjne, wciąż są mało znane, dlatego warto ich spróbować, zwłaszcza że ich przygotowanie naprawdę nie jest trudne.
Przepis na starodawne placki na sodzie to doskonały pomysł na pyszne i tradycyjne placuszki. Są naprawdę bardzo łatwe, a ich smak pozytywnie zaskoczy wszystkich, którzy ich spróbują. To świetny pomysł na naprawdę dobry posiłek. Placki można podawać na słono z ulubionym sosem, a także na słodko z pysznym musem owocowym lub jogurtem. Można je przygotować w ekspresowym tempie z kilku podstawowych składników, które zwykle znajdują się w każdej spiżarni. To idealny opcja na awaryjny posiłek, a także pomysł na obiad czy kolację dla osób, które nie mają za dużo czasu na przygotowywanie przekąsek. I choć robi się je łatwo, wcale nie są nudne.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić starodawne placki na sodzie, by były smaczne, a przy okazji dobre dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Proziaki z patelni to najszybszy i najpyszniejszy sposób na te placki. Najlepiej podgrzewać je na dobrze nagrzanej patelni do smażenia beztłuszczowego, gdyż wtedy nie chłoną oleju i nie są ciężkostrawne. Można je także przygotować w piekarniku, jednak to te smażone na patelni są najsmaczniejsze. Te placki robi się tylko z kilku podstawowych składników. Najlepiej rosną i smakują przygotowane na kefirze, dlatego to świetny pomysł na wykorzystanie tego zdrowego produktu, który ma cenne właściwości dla zdrowia. Robi się je również na sodzie, która sprawia, że pięknie rosną i są puszyste. To właśnie od dodatku sody do ciasta wzięła się ich nazwa.
Alergeny w starodawnych plackach na sodzie
Lista alergenów dla starodawnych placków na sodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Kefir
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze starodawnych placków na sodzie
Te placki zawierają wysoki indeks glikemiczny.
Energia i białka
(201g)
Węglowodany
(201g)
Tłuszcze
(201g)
Witaminy
(201g)
Składniki mineralne
(201g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.