Starodawne placki na sodzie

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:22 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Starodawne placki na sodzie podane ze śmietaną.
Starodawne placki na sodzie
Starodawne placki na sodzie, czyli tak zwane proziaki są niezwykle popularne, głównie w okolicach podkarpacia. Doskonale sprawdzają się na obiad, ale również kolację.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 10 min
497 kcal
Kcal w porcji
201 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Kefir (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Soda oczyszczona (4 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, wałek

Przepis na starodawne placki na sodzie krok po kroku

Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i sodę.

Wbij jajko i dodaj kefir. Wszystko dokładnie wymieszaj ręką. Zacznij wyrabiać ciasto dłońmi, tak by miało spójną konsystencję.

Ciasto rozwałkuj cienko i szklanką wykrój okręgi. Placki odłóż na 10 minut. Ponownie rozwałkuj.

Patelnię porządnie rozgrzej. Placki smaż 10 minut, co jakiś czas je odwracając.

Jak oceniasz przepis na starodawne placki na sodzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat starodawnych placków na sodzie

Starodawne placki na sodzie, czyli tak zwane proziaki są niezwykle popularne, głównie w okolicach Podkarpacia. Doskonale sprawdzają się na obiad, ale również kolację. Te placki są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie i powstrzymać się od sięgnięcia po dokładkę. Dlatego warto od razu przygotować większą porcję. Można też wykonać je w wersji z piekarnika i upiec wiele na raz, by cały proces jeszcze bardziej przyspieszyć. Te placuszki z Podkarpacia, choć tradycyjne, wciąż są mało znane, dlatego warto ich spróbować, zwłaszcza że ich przygotowanie naprawdę nie jest trudne.

Przepis na starodawne placki na sodzie to doskonały pomysł na pyszne i tradycyjne placuszki. Są naprawdę bardzo łatwe, a ich smak pozytywnie zaskoczy wszystkich, którzy ich spróbują. To świetny pomysł na naprawdę dobry posiłek. Placki można podawać na słono z ulubionym sosem, a także na słodko z pysznym musem owocowym lub jogurtem. Można je przygotować w ekspresowym tempie z kilku podstawowych składników, które zwykle znajdują się w każdej spiżarni. To idealny opcja na awaryjny posiłek, a także pomysł na obiad czy kolację dla osób, które nie mają za dużo czasu na przygotowywanie przekąsek. I choć robi się je łatwo, wcale nie są nudne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić starodawne placki na sodzie, by były smaczne, a przy okazji dobre dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Proziaki z patelni to najszybszy i najpyszniejszy sposób na te placki. Najlepiej podgrzewać je na dobrze nagrzanej patelni do smażenia beztłuszczowego, gdyż wtedy nie chłoną oleju i nie są ciężkostrawne. Można je także przygotować w piekarniku, jednak to te smażone na patelni są najsmaczniejsze. Te placki robi się tylko z kilku podstawowych składników. Najlepiej rosną i smakują przygotowane na kefirze, dlatego to świetny pomysł na wykorzystanie tego zdrowego produktu, który ma cenne właściwości dla zdrowia. Robi się je również na sodzie, która sprawia, że pięknie rosną i są puszyste. To właśnie od dodatku sody do ciasta wzięła się ich nazwa.

Alergeny w starodawnych plackach na sodzie

Lista alergenów dla starodawnych placków na sodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Kefir
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze starodawnych placków na sodzie

na 100g gotowej potrawy

Te placki zawierają wysoki indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(201g)
Energia (kcal)
247.36
497.20
Białko (g)
10.86
21.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(201g)
Węglowodany (g)
46.52
93.50
Węglowodany przyswajalne (g)
46.52
93.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(201g)
Tłuszcz (g)
1.98
3.98
Tłuszcze nasycone (g)
1.49
3.00
Tłuszcze nienasycone (g)
0.49
0.98

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(201g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.16
Tiamina (mg)
0.60
1.20
Ryboflawina (mg)
0.35
0.70
Niacyna (mg)
4.11
8.25
Foliany (µg (mcg))
96.83
194.63

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(201g)
Sód (mg)
52.71
105.95
Potas (mg)
138.55
278.49
Wapń (mg)
55.72
112.00
Fosfor (mg)
122.55
246.32
Magnez (mg)
26.71
53.69
Żelazo (mg)
3.56
7.16
Cynk (mg)
0.88
1.78
Miedź (mg)
0.13
0.25
Mangan (mg)
0.47
0.94
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny starodawnych placków na sodzie 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania starodawnych placków na sodzie

Koszt składników
12.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Kefir
250 g
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Soda oczyszczona
4 g
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 4 g
Koszt składników
12.20