Spaetzle

Opublikowano: 20.07.2023 r., 16:32 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne niemieckie kluski jajeczne
Spaetzle
Spaetzle nic innego jak niemieckie danie podobne do naszych lanych klusek. Prawdą się one idealnie jako dodatek do dania głównego także koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 4 min
235 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
  • Mleko 3,2% - 1/2 szklanki (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na spaetzle krok po kroku

Dodatkowo przygotuj garnek wody, którą zagotujesz.

W misce wymieszaj mąkę, jajka, mleko, sól. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj niewielką ilość mleka; jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj odrobinę mąki.

Na desce umieść porcję ciasta, a następnie nożem przesuwaj małe kawałki ciasta do gotującej się wody.

Gotuj Spätzle przez około 2-4 minuty lub do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

Jak oceniasz przepis na spaetzle
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 75,8% osób

Więcej informacji na temat spaetzle

Spaetzle to nic innego jak niemiecki odpowiednik klusek kładzionych lub klusek lanych, które znamy u nas w Polsce. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy sprawdzony przepis, który jest nie tylko szybki, ale też łatwy w wykonaniu.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak woda, mąka jajka i odrobina soli.

Zatem, jak zrobić spaetzle?

W dużym garnku zaczynającym się gotować przygotuj osoloną wodę lub bulion. W misce wymieszaj mąkę, jajka, mleko, sól i ewentualnie pieprz. Mieszaj wszystkie składniki, aż powstanie jednolita i gładka masa. Kiedy woda/ zacznie się gotować, możesz rozpocząć formowanie klusek Spätzle. Na desce umieść porcję ciasta, a następnie nożem przesuwaj małe kawałki ciasta do gotującej się wody. Gotuj Spätzle przez około 2-4 minuty lub do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Czas gotowania zależy od wielkości klusek, ale powinny być miękkie i dobrze ugotowane. Gdy Spätzle wypłyną na powierzchnię wody, wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej i przelej pod zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Po kilku minutach nasze najlepsze kluski są gotowe aby przygotować smaczny obiad.

Jak widzisz, w moim przepisie została użyta mąka pszenna, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Sam widzisz jak prosty jest mój dzisiejszy przepis na spaetzle, będzie to idealny pomysł na obiad, ale też na słodką przekąskę lub dodatek do zup.

Alergeny w spaetzle

Lista alergenów dla spaetzle przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze spaetzle

na 100g gotowej potrawy

Kluski możesz podawać jako dodatek zupy lub dodatek do dania głównego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
235.01
235.01
Białko (g)
11.07
11.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
38.89
38.89
Węglowodany przyswajalne (g)
38.89
38.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
3.83
3.83
Tłuszcze nasycone (g)
2.36
2.36
Tłuszcze nienasycone (g)
1.47
1.47

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.10
Tiamina (mg)
0.51
0.51
Ryboflawina (mg)
0.37
0.37
Niacyna (mg)
3.43
3.43
Foliany (µg (mcg))
85.40
85.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
43.55
43.55
Potas (mg)
135.42
135.42
Wapń (mg)
54.20
54.20
Fosfor (mg)
134.86
134.86
Magnez (mg)
24.32
24.32
Żelazo (mg)
3.26
3.26
Cynk (mg)
0.94
0.94
Miedź (mg)
0.11
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny spaetzle 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania spaetzle

Koszt składników
11.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Mleko 3,2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Koszt składników
11.50