Sos truskawkowy

Opublikowano: 19.06.2021 r., 20:42 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Truskawkowy sos w słoiczku.
Sos truskawkowy
Sos truskawkowy to wspaniały dodatek, który robi się w naprawdę krótkim czasie. Ten aksamitny sos ze słodkich owoców odmieni każde ciasto czy naleśniki w pyszne danie.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Blendowanie 10 min
134 kcal
Kcal w porcji
310 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Truskawki - 2 szklanki (300 g)
  • Cukier - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender

Przepis na sos truskawkowy krok po kroku

Truskawki przełóż do garnka. Dodaj 1/3 szklanki wody. Dołóż cukier.

Całość podgrzej, by owoce zmiękły.

Truskawki przełóż do wysokiego naczynia i dodaj szczyptę cukru waniliowego.

Całość zblenduj na gładką masę.

Jak oceniasz przepis na sos truskawkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat sosu truskawkowego

Sos truskawkowy to wspaniały dodatek, który odmieni każdy deser w coś naprawdę pysznego i bardziej zdrowego. Truskawki to owoce, które są uwielbiane przez niemal wszystkich. To dlatego, że są bardzo słodkie. Mają też niski indeks glikemiczny, z czego ucieszą się na pewno wszystkie osoby z insulinoopornością i cukrzycą. To również owoce o niezwykle małej kaloryczności, więc świetnie sprawdzą się także na diecie redukcyjnej.

Jeśli zastanawiasz się z czym najlepiej komponuje się ten pyszny i bardzo zdrowy sos, to idealnie pasuje on do ciasta, a także do naleśników. Jest tak pyszny, że sprawdzi się też jako słodki dodatek do lodów. To dodatek, który pasuje do praktycznie każdego deseru. Można go podawać również z budyniem, a także z sałatką owocową. Ten sos ma tak wiele zastosowań, a jest banalnie prosty w przygotowaniu.

Najlepiej robić go ze świeżych owoców, dzięki temu smakuje pysznie i jest niezwykle słodki. Jednak poza sezon wcale nie trzeba rezygnować z jego wspaniałego smaku, można go również przygotować z mrożonych truskawek. dzięki temu nawet zimą nie trzeba się rozstawać z tym łatwym i naprawdę wspaniałym sosem.

Jeżeli szukasz inspiracji jak zrobić sos truskawkowy, który będzie szybki, łatwy i niesamowicie pyszny, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego naprawdę niesamowicie smaczny sos, o odpowiedniej gęstości i wspaniałym smaku. To dodatek, który odmieni każdy nawet najnudniejszy deser w coś ciekawszego i zdrowszego. Truskawki to świetne źródło witaminy C, a także wielu antyoksydantów, które chronią przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, a także przed procesem nowotworzenia w organizmie. To owoc, który warto włączyć do swojego menu, a ten sos to świetny sposób.

Przepis na sos truskawkowy na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy uwielbiają proste dodatki, które wzbogacają i urozmaicają całe danie. Ten sos taki właśnie jest. Sprawia, że całe danie smakuje wspaniałymi letnimi owocami.

To idealny dodatek do deserów, a także śniadań na słodko. Można z nim zjeść placuszki czy naleśniki, a także gofry.Najlepiej smakuje na ciepło.

Alergeny w sosie truskawkowym

Lista alergenów dla sosu truskawkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos truskawkowy

Wartości odżywcze sosu truskawkowego

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy sos, jednak warto zamienić cukier na słodzik, by obniżyć indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kcal)
43.39
134.50
Białko (g)
0.65
2.01
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany (g)
10.65
33.00
Węglowodany przyswajalne (g)
8.71
27.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.94
6.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz (g)
0.30
0.93
Tłuszcze nasycone (g)
0.11
0.33
Tłuszcze nienasycone (g)
0.19
0.60
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(310g)
Witamina A (µg (mcg))
0.97
3.00
Witamina B6 (mg)
0.05
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
56.90
176.40
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.06
Ryboflawina (mg)
0.02
0.06
Niacyna (mg)
0.38
1.17
Foliany (µg (mcg))
23.23
72.00
Beta karoten (µg (mcg))
6.77
21.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód (mg)
1.00
3.10
Potas (mg)
148.13
459.20
Wapń (mg)
15.52
48.10
Fosfor (mg)
23.23
72.00
Magnez (mg)
12.58
39.00
Żelazo (mg)
0.40
1.24
Cynk (mg)
0.14
0.42
Miedź (mg)
0.05
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu truskawkowego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu truskawkowego

Koszt składników
12.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
300 g
2 szklanki
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
12.50