Sos pieczeniowy jasny

Opublikowano: 23.06.2023 r., 20:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jasny sos do obiadu
Sos pieczeniowy jasny
Sos pieczeniowy jasny stanowi doskonałą propozycję na pyszny dodatek do dań obiadowych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na szybki w przygotowaniu sos.
Przygotowanie 15 min
75 kcal
Kcal w porcji
75 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia

Przepis na sos pieczeniowy jasny krok po kroku

Na patelni rozgrzej olej.

Następnie podsmaż na nim mąkę na złoty kolor (uzyskasz zasmażkę).

Do zasmażki dodaj bulion warzywny i całość mieszaj, aby nie powstały grudki.

Sos pozostaw na małej mocy palnika do odparowania nadmiaru wody.

Gotowy sos podawaj np. jako dodatek do mięs pieczonych.

Jak oceniasz przepis na sos pieczeniowy jasny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat sosu pieczeniowego jasnego

Sos pieczeniowy jasny świetnie sprawdzi się jako dodatek na obiad. Pyszny sos świetnie sprawdzi się jako dodatek do ziemniaków lub mięs pieczonych. Sos pieczeniowy przygotowany na zasmażce jest ciężkostrawny, dlatego nie powinny spożywać go osoby zmagające się z problemami ze strony przewodu pokarmowego. Prosty przepis na sos pieczeniowy jasny nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: bulion warzywny, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

A jak zrobić sos pieczeniowy jasny? Na patelni rozgrzej olej. Następnie podsmaż na nim mąkę na złoty kolor (uzyskasz zasmażkę). Do zasmażki dodaj bulion warzywny i całość mieszaj, aby nie powstały grudki. Sos pozostaw na małej mocy palnika do odparowania nadmiaru wody. Gotowy sos podawaj np. jako dodatek do mięs pieczonych.

Mąka pszenna jest najczęściej wybierana w kuchni polskiej do przygotowania różnych potraw. Otrzymuje się ją z pszenicy oraz wykorzystuje do produkcji sosów, pieczywa oraz do ciasta. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin. Mąka o typie 450 jest lekkostrawna i najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowania ciasta biszkoptowych. Natomiast mąka o typie 1850 zawiera większą ilość błonnika pokarmowego i wykorzystuje się ją do przygotowania pieczywa typu graham. Mąka pszenna zawiera również gluten, który nie jest wskazany w diecie osób chorujących na celiakię.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi pyszny sos pieczeniowy jasny. Szybki i łatwy w przygotowaniu sos świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań obiadowych. Sosem możesz polać ziemniaki lub mięsa pieczone. Najlepszy sos pieczeniowy jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania sosu pieczeniowego jasnego dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w sosie pieczeniowym jasnym

Lista alergenów dla sosu pieczeniowego jasnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze sosu pieczeniowego jasnego

na 100g gotowej potrawy

Sos pieczeniowy jasny stanowi doskonały dodatek do dań obiadowych. Sos przygotowany jest na zasmażce, dlatego nie jest polecany osobom zmagającym się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kcal)
100.47
75.35
Białko (g)
1.63
1.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany (g)
8.05
6.04
Węglowodany przyswajalne (g)
8.05
6.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz (g)
6.89
5.17
Tłuszcze nasycone (g)
0.68
0.51
Tłuszcze nienasycone (g)
6.21
4.66

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód (mg)
246.97
185.23
Potas (mg)
28.53
21.40
Wapń (mg)
4.40
3.30
Żelazo (mg)
0.61
0.45
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu pieczeniowego jasnego 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu pieczeniowego jasnego

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Koszt składników
25.00