Sos indyjski

Opublikowano: 26.10.2023 r., 16:19 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczny sos o indyjskim smaku
Sos indyjski
Pyszny sos indyjski na bazie mleczka kokosowego to idealny dodatek do dań mięsnych i ryżu curry dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 20 min
97 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
  • Mleczko kokosowe - 1 puszka (200 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Masło klarowane - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, kumin, cynamon, kardamon
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na sos indyjski krok po kroku

Na patelnię wsyp wszystkie przyprawy i delikatnie podpraż.

Po chwili dodaj masło klarowane i podgrzewaj do jego rozpuszczenia.

Dodaj drobno posiekaną cebulę.

Następnie dodaj pomidory i wszystko wymieszaj, wciąż podgrzewając.

Gdy sos zgęstnieje, dodaj mleczko kokosowe i gotuj przez 10 min.

Jak oceniasz przepis na sos indyjski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat sosu indyjskiego

Prawie do każdego rodzaju dań potrzebny jest sos. Często brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego poznaj mój dzisiejszy przepis na sos hinduski. Jeśli lubisz sosy pełne aromatu, koniecznie poznaj moją dzisiejszą propozycję. Sos jest szybki i łatwy w przygotowaniu, sprawdzi się do wielu potraw takich jak:

- do makaronu,

- ryżu,

- pity.

Głównym składnikiem są pomidory.

Warto wspomnieć, że pomidory to źródło wielu makro i mikroskładników, z których warto wyróżnić szczególnie potas, który korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego przez swoje moczopędne działanie. Dodatkowo dostarczają one także wapń, żelazo i magnez. Dodatkowo dzięki dużej zawartości witaminy C przyczyniają się do wzmocnienia odporności i przyśpieszają gojenie się ran. Już jeden pomidor jest w stanie pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy. Pomidory zawierają też sporo witaminy E, która korzystnie wpływa na stan naszej skóry i oczu witaminy, zawierają one też antyoksydanty, które są bezcenne dla naszego zdrowia, ponieważ neutralizują szkodliwe wolne rodniki.

Sos indyjski lub inaczej zwany też sos hinduski idealnie pasuje do wielu dań nie tylko na bazie ryżu. Poznaj mój dzisiejszy sprawdzony przepis, przygotuj wszystkie składniki i poznaj mój przepis na sos indyjski.

Nasz sos będzie niesamowicie pyszne, jeśli postawisz na różnorodne przyprawy takie jak kardamon kumin, cynamon czy papryka.

Dodatkowo przygotuj puszkę drobno pokrojonych pomidorów oraz mleczko kokosowe. Idealnie sprawdzi się też drobno posiekana cebula oraz masło klarowane.

Zatem, jak zrobić sos indyjski?

Na patelnię wsyp wszystkie przyprawy i delikatnie podpraż.

Po chwili dodaj masło klarowane i podgrzewaj do jego rozpuszczenia. Dodaj drobno posiekaną cebulę. Następnie dodaj pomidory i wszystko wymieszaj, wciąż podgrzewając. Gdy sos zgęstnieje, dodaj mleczko kokosowe i gotuj przez 10 min.

Sam Widzisz jak w szybki i prosty to przygotowania jest nasz domowy sos hinduski. Dzięki temu twoje danie zyskają na oryginalności.

Sos hinduski to idealny pomysł na dodatek do ugotowanego w wodzie ryżu curry z aromatycznym kurczakiem.

W podobny sposób możesz przygotować w domu sos miętowy, który również pasuje do wielu potraw.

Alergeny w sosie indyjski

Lista alergenów dla sosu indyjskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze sosu indyjskiego

na 100g gotowej potrawy

Aby sos był aromatyczny postaw na dużą ilość różnorodnych przypraw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
80.83
97.00
Białko (g)
1.87
2.24
Fenyloalanina (mg)
0.06
0.07
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
10.65
12.78
Węglowodany przyswajalne (g)
9.33
11.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.32
1.58
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
3.92
4.70
Tłuszcze nasycone (g)
2.59
3.10
Tłuszcze nienasycone (g)
1.33
1.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.09
1.31
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.24
0.29
Cholesterol (mg)
11.39
13.67

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
36.11
43.33
Witamina B6 (mg)
0.11
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.10
Witamina C (mg)
6.16
7.39
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.77
0.93
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
29.28
35.13
Tiamina (mg)
0.06
0.07
Ryboflawina (mg)
0.07
0.09
Niacyna (mg)
0.72
0.86
Foliany (µg (mcg))
10.97
13.17
Beta karoten (µg (mcg))
81.33
97.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
172.28
206.73
Potas (mg)
219.03
262.83
Wapń (mg)
49.97
59.97
Fosfor (mg)
77.44
92.93
Magnez (mg)
16.39
19.67
Żelazo (mg)
0.79
0.95
Cynk (mg)
0.27
0.32
Miedź (mg)
0.11
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu indyjskiego 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu indyjskiego

Koszt składników
21.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Mleczko kokosowe
200 ml
1 puszka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło klarowane
20 g
2 łyżki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Koszt składników
21.30