Sos indyjski
- Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
- Mleczko kokosowe - 1 puszka (200 ml)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Masło klarowane - 2 łyżki (20 g)
Przepis na sos indyjski krok po kroku
Na patelnię wsyp wszystkie przyprawy i delikatnie podpraż.
Po chwili dodaj masło klarowane i podgrzewaj do jego rozpuszczenia.
Dodaj drobno posiekaną cebulę.
Następnie dodaj pomidory i wszystko wymieszaj, wciąż podgrzewając.
Gdy sos zgęstnieje, dodaj mleczko kokosowe i gotuj przez 10 min.
Więcej informacji na temat sosu indyjskiego
Prawie do każdego rodzaju dań potrzebny jest sos. Często brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego poznaj mój dzisiejszy przepis na sos hinduski. Jeśli lubisz sosy pełne aromatu, koniecznie poznaj moją dzisiejszą propozycję. Sos jest szybki i łatwy w przygotowaniu, sprawdzi się do wielu potraw takich jak:
- do makaronu,
- ryżu,
- pity.
Głównym składnikiem są pomidory.
Warto wspomnieć, że pomidory to źródło wielu makro i mikroskładników, z których warto wyróżnić szczególnie potas, który korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego przez swoje moczopędne działanie. Dodatkowo dostarczają one także wapń, żelazo i magnez. Dodatkowo dzięki dużej zawartości witaminy C przyczyniają się do wzmocnienia odporności i przyśpieszają gojenie się ran. Już jeden pomidor jest w stanie pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy. Pomidory zawierają też sporo witaminy E, która korzystnie wpływa na stan naszej skóry i oczu witaminy, zawierają one też antyoksydanty, które są bezcenne dla naszego zdrowia, ponieważ neutralizują szkodliwe wolne rodniki.
Sos indyjski lub inaczej zwany też sos hinduski idealnie pasuje do wielu dań nie tylko na bazie ryżu. Poznaj mój dzisiejszy sprawdzony przepis, przygotuj wszystkie składniki i poznaj mój przepis na sos indyjski.
Nasz sos będzie niesamowicie pyszne, jeśli postawisz na różnorodne przyprawy takie jak kardamon kumin, cynamon czy papryka.
Dodatkowo przygotuj puszkę drobno pokrojonych pomidorów oraz mleczko kokosowe. Idealnie sprawdzi się też drobno posiekana cebula oraz masło klarowane.
Zatem, jak zrobić sos indyjski?
Na patelnię wsyp wszystkie przyprawy i delikatnie podpraż.
Po chwili dodaj masło klarowane i podgrzewaj do jego rozpuszczenia. Dodaj drobno posiekaną cebulę. Następnie dodaj pomidory i wszystko wymieszaj, wciąż podgrzewając. Gdy sos zgęstnieje, dodaj mleczko kokosowe i gotuj przez 10 min.
Sam Widzisz jak w szybki i prosty to przygotowania jest nasz domowy sos hinduski. Dzięki temu twoje danie zyskają na oryginalności.
Sos hinduski to idealny pomysł na dodatek do ugotowanego w wodzie ryżu curry z aromatycznym kurczakiem.
W podobny sposób możesz przygotować w domu sos miętowy, który również pasuje do wielu potraw.
Alergeny w sosie indyjski
Lista alergenów dla sosu indyjskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze sosu indyjskiego
Aby sos był aromatyczny postaw na dużą ilość różnorodnych przypraw.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.