Sos do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym

Opublikowano: 03.03.2022 r., 17:41 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym podany w garnku.
Sos do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym
Sos do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym jest bardzo prosty, a przy okazji naprawdę smaczny. Idealnie komponuje się zarówno z ziemniakami, jak i mięsem.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 15 min
339 kcal
Kcal w porcji
525 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Passata pomidorowa (400 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na sos do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym krok po kroku

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę i czosnek.

Dodaj passatę pomidorową, zagotuj sos na średnim ogniu, a następnie zmniejsz ogień, aby sos powoli, miarowo się dusił przez około 15 minut.

Dodaj do sosu przyprawy, zamieszaj i podawaj.

Jak oceniasz przepis na sos do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sosu do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym

Sos do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym jest bardzo prosty, a przy okazji naprawdę smaczny. Idealnie komponuje się zarówno z ziemniakami, jak i mięsem. Ten sos jest aromatyczny, a przy tym szybki. Całość pełna jest też aromatycznych ziół.

Przepis na sos do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym jest tak prosty, że spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. Ma wspaniały, bardzo głęboki smak i aromat, a przy tym nie trzeba go dodatkowo blendować. Na pewno ten sos przypadnie do gustu wszystkim, którzy nie przepadają za zbyt skomplikowanymi przepisami. Całość jest gotowa w 15 minut. Sos jest niezwykle uniwersalny, więc można go też używać do klusek, pulpetów czy makaronu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym, który będzie pyszny, a przy okazji szybki i prosty, to ten przepis sprawdzi się doskonale. To świetny pomysł na łatwy dodatek, który odmieni całe danie. Potrzeba do niego tylko jednego produktu, więc sos jest naprawdę tani. Dodatkowo, których składniki się używa dostępne są w każdym sklepie, a w większości nawet w domowej spiżarni. Głównym składnikiem tego dodatku jest passata pomidorowa, czyli przecier zrobiony z pomidorów. Warzywa te są w nim przetarte bardzo drobno, dzięki czemu idealnie nadaje się na sos. Najlepiej wybrać taką, która nie ma w sobie dodatku soli, dzięki czemu całość będzie znacznie zdrowsza. To dobra opcja dla wszystkich, którzy kochają bardzo ziołowe dodatki. Dodatkowo w tym sosie nie ma konserwantów, wzmacniaczy smaku czy barwników. Najlepiej wybrać przecier bez dodatku soli, by samemu kontrolować poziom słoności w daniu. To idealny pomysł, zwłaszcza dla osób z chorobami układu krwionośnego, które muszą ograniczać ilość sodu w diecie.

Ze względu na brak czasu zwykle sięga się po sos z torebki, który choć aromatyczny, zawiera sporo konserwantów, a także duży dodatek soli, która w nadmiarze wpływa negatywnie na układ krwionośny i zwiększa ryzyko chorób serca. Dlatego dobrze znaleźć nieco lepszą alternatywę dla tego produktu. Taką alternatywą jest właśnie sos z passaty, który robi się równie szybko, a smakuje naprawdę fantastycznie. Dodatkowo można go przygotować i dostosować do własnych preferencji. To dobry wybór również dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. Ten smaczny sos powstaje idealnie z passaty, ale można też dodać do niego pokrojone pomidory, dla lepszego smaku. To najlepszy sos do zapiekanki.

Alergeny w sosie do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym

Lista alergenów dla sosu do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym

Wartości odżywcze sosu do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza sporo likopenu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(525g)
Energia (kcal)
64.67
339.50
Białko (g)
1.59
8.34
Fenyloalanina (mg)
0.05
0.24
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(525g)
Węglowodany (g)
9.25
48.57
Węglowodany przyswajalne (g)
7.44
39.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.81
9.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(525g)
Tłuszcz (g)
3.05
15.99
Tłuszcze nasycone (g)
0.56
2.93
Tłuszcze nienasycone (g)
2.49
13.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.11
11.08
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.38
1.98
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(525g)
Witamina A (µg (mcg))
19.81
104.00
Witamina B6 (mg)
0.15
0.76
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
10.08
52.92
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.92
10.07
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.19
Ryboflawina (mg)
0.07
0.36
Niacyna (mg)
1.16
6.07
Foliany (µg (mcg))
12.06
63.30
Beta karoten (µg (mcg))
233.43
1225.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(525g)
Sód (mg)
155.05
814.00
Potas (mg)
369.95
1942.25
Wapń (mg)
21.57
113.25
Fosfor (mg)
38.91
204.30
Magnez (mg)
19.90
104.50
Żelazo (mg)
1.44
7.58
Cynk (mg)
0.33
1.73
Miedź (mg)
0.23
1.23
Mangan (mg)
0.16
0.85
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Passata pomidorowa
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
31.00