Sos beszamelowy
- Mąka pszenna typ 500 - 3 duże łyżki (45 g)
- Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
- Masło - 6 łyżeczek (30 g)
Przepis na sos beszamelowy krok po kroku
W garnku rozpuść masło, mieszając od czasu do czasu.
Do rozpuszczonego masła dodaj małymi partiami mąkę i energicznie mieszaj trzepaczką, by nie zrobiły się grudki.
Gdy masa będzie roztopiona i bez grudek wlej mleko i dodaj sól, pieprz i gałkę.
Rozmieszaj trzepaczką i poczekaj aż całkowicie zgęstnieje, cały czas mieszając.
Odstaw sos do przestygnięcia.
Więcej informacji na temat sosu beszamelowego
Sos beszamelowy będzie idealnym dodatkiem do wielu dań. Nadaje im wspaniale kremowej konsystencji i pysznego smaku. Robi się go niesamowicie łatwo i z kilku podstawowych składników. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni francuskiej, gdyż jest jej podstawowym składnikiem. Można dodawać go do makaronów, warzyw czy zapiekanek, ze wszystkim tworzy naprawdę udane połączenie.
Przepis na sos beszamelowy jest niezwykle łatwy, a całość zaskakuje wspaniałym smakiem i kremową konsystencją. Jego smak jest bardzo łagodny, dlatego pasuje do większości dań. Posmakuje nawet najmłodszym.
Beszamel to sos niezwykle popularny w kuchni ze względu na łatwość przyrządzania, a także aksamitną i puszystą konsystencję. Ma świetny smak, który podkreśla dodatek świeżo mielonego pieprzu i gałki muszkatołowej. Choć ten sos jest bardzo nieskomplikowany, to właśnie w tej prostocie kryje się cała jego świetność.
Jeżeli zastanawiasz się jak przygotować sos beszamelowy, który będzie miał odpowiednią gęstość, a także będzie można go dodać do praktycznie każdego dania, to ten przepis będzie świetną inspiracją. Sos z tego przepisu wychodzi bardzo aksamitny i puszysty. Ma pyszny smak, który podkreśla wszystkie składniki dania.
Beszamel jest tak dobry, że zechcesz go używać do każdego dania z makaronem lub warzywami. Idealnie komponuje się ze szpinakiem czy ziołami. Jest obowiązkowym dodatkiem każdej lazani i zapiekanki.
Ten łatwy przepis świetnie sprawdzi się w kuchni początkujących kucharzy. Zawsze się udaje i pozwala w naprawdę prosty sposób odmienić każde, nawet najbardziej niepozorne danie.
Jeśli szukasz inspiracji jak zrobić sos beszamelowy, który zaskoczy wszystkich domowników, ten na pewno się sprawdzi. Jest niesamowicie pyszny, a jego pikantność można regulować za pomocą dodatku świeżo mielonego pieprzu. Jeżeli nie chce się zmieniać białego koloru sosu najlepiej skorzystać z białego pieprzu. Do sosu można dodać również szczyptę szafranu, który wzbogaci aromat, jednak nie jest to konieczne. Bazą tego sosu jest świeże roztopione masło, które świetnie łączy się z mąką i mlekiem.
Alergeny w sosie beszamelowym
Lista alergenów dla sosu beszamelowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
Wartości odżywcze sosu beszamelowego
Sos beszamelowy jest wysokokaloryczny, ma również sporo tłuszczów nasyconych, dlatego nie powinien gościć zbyt często w codziennym menu.
Energia i białka
(111g)
Węglowodany
(111g)
Tłuszcze
(111g)
Witaminy
(111g)
Składniki mineralne
(111g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.