Soczysta karkówka z piekarnika

Opublikowano: 20.08.2023 r., 13:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczna pieczona karkówka danie.
Soczysta karkówka z piekarnika
Soczysta karkówka z piekarnika to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na karkówkę pieczoną.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 120 min
245 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Karkówka wieprzowa (2000 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Oliwa z oliwek (40 ml)
  • Wino białe wytrawne - pół szklanki (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, oregano
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, lodówka, naczynie żaroodporne z pokrywką

Przepis na soczystą karkówką z piekarnika krok po kroku

Mięso opłucz i osusz.

Do miski przeciśnij czosnek przez praskę, dodaj do niego 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 1 łyżeczkę tymianku, 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę oregano.

Mięso natrzyj mieszanką przypraw oraz połową oliwy z oliwek.

Do naczynia do zapiekania ułóż po 2 ziela angielskie oraz liście laurowe, następnie połóż na nich mięso i na jego wierzch ułóż ponownie po 2 ziela angielskie oraz liście laurowe.

Mięso zakryj pokrywką i wstaw do lodówki na noc.

Następnego dnia rano nakłuj widelcem mięso i ugniataj je ze wszystkich stron, aby przyprawy dokładnie wniknęły w dalsze części mięsa.

Mięso ponownie wstaw do lodówki na noc.

Następnego dnia mięso wysmaruj pozostałą oliwą i do naczynia z mięsem wlej wino.

Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 250 st. C przez około 20 minut pod przykryciem. Następnie zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz przez kolejne 100 minut pod przykryciem (w 50 minucie pieczenia przewróć mięso na drugą stronę). Im lżejszy kawałek mięsa wybierzesz, tym krócej należy je piec.

Upieczone mięso wyciągnij wraz z naczyniem do zapiekania i pozostaw na kilkanaście minut, aby wchłonęło soki. Następnie podziel je na kawałki i podawaj jako obiad.

Wystudzone mięso podawaj jako dodatek do kanapek.

Jak oceniasz przepis na soczystą karkówką z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat soczystej karkówki z piekarnika

Soczysta karkówka z piekarnika to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszna karkówka pieczona w kawałku doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówki przygotowanej na bazie sezonowych warzyw. Przepis na soczystą karkówkę z piekarnika jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: karkówka wieprzowa, czosnek, oliwa z oliwek, wino białe wytrawne, sól, pieprz, majeranek, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy oraz oregano.

A jak zrobić soczystą karkówkę z piekarnika? Mięso opłucz i osusz. Mięso natrzyj mieszanką przypraw oraz połową oliwy z oliwek. Do naczynia do zapiekania ułóż po 2 ziela angielskie oraz liście laurowe, następnie połóż na nich mięso i na jego wierzch ułóż ponownie po 2 ziela angielskie oraz liście laurowe. Mięso zakryj pokrywką i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia nakłuj widelcem mięso i ugniataj je ze wszystkich stron. Mięso ponownie wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia mięso wysmaruj pozostałą oliwą i do naczynia wlej wino. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 250°C przez około 20 minut pod przykryciem. Następnie zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz przez kolejne 100 minut pod przykryciem (w 50 minucie pieczenia przewróć mięso na drugą stronę).

Karkówka jest z mięsem dość kalorycznym, ponieważ 100 g mięsa zawiera około 250 kcal. Karkówka zawiera również spore ilości białka, którego odpowiednia podaż wypływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Zwiększone zapotrzebowanie na spożycie białka posiadają osoby aktywne fizycznie. Karkówka wieprzowa jest źródłem sodu, potasu, żelaza, cynku, niektórych witamin z grupy B, witaminy A oraz witaminy E.

Podsumowując: wiesz już, jak upiec soczystą karkówkę. Marynowana karkówka pieczona w piekarniku świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Karkówkę warto podać z dodatkiem ziemniaków oraz surówki. Pieczona karkówka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w soczystej karkówce z piekarnika

Lista alergenów dla soczystej karkówki z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Wartości odżywcze soczystej karkówki z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Soczysta karkówka z piekarnika to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe lub wędliny na kanapki. Karkówka jest mięsem, które zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego warto ograniczyć jej ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
188.92
245.60
Białko (g)
23.76
30.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
0.38
0.49
Węglowodany przyswajalne (g)
0.36
0.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
9.14
11.88
Tłuszcze nasycone (g)
3.18
4.13
Tłuszcze nienasycone (g)
5.97
7.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.55
5.92
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.41
1.84
Cholesterol (mg)
62.39
81.10

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
0.92
1.19
Witamina B6 (mg)
0.35
0.46
Witamina B12 (µg (mcg))
0.86
1.12
Witamina C (mg)
0.21
0.28
Witamina D (µg (mcg))
0.92
1.19
Witamina E (mg)
0.52
0.68
Retinol (µg (mcg))
0.92
1.19
Tiamina (mg)
0.55
0.72
Ryboflawina (mg)
0.26
0.34
Niacyna (mg)
4.75
6.18
Foliany (µg (mcg))
3.75
4.87
Beta karoten (µg (mcg))
0.03
0.04

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
60.99
79.29
Potas (mg)
316.02
410.83
Wapń (mg)
14.62
19.01
Fosfor (mg)
229.61
298.49
Magnez (mg)
19.09
24.82
Żelazo (mg)
0.97
1.27
Cynk (mg)
2.90
3.76
Miedź (mg)
0.11
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny soczystej karkówki z piekarnika 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania soczystej karkówki z piekarnika

Koszt składników
91.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
2000 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 4
48.00
Za 2000 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Oliwa z oliwek
40 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Wino białe wytrawne
125 ml
pół szklanki
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
3.57
Za 125 ml
Koszt składników
91.00