Soczysta karkówka z piekarnika
- Karkówka wieprzowa (2000 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Oliwa z oliwek (40 ml)
- Wino białe wytrawne - pół szklanki (125 ml)
Przepis na soczystą karkówką z piekarnika krok po kroku
Mięso opłucz i osusz.
Do miski przeciśnij czosnek przez praskę, dodaj do niego 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu, 1 łyżeczkę tymianku, 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę oregano.
Mięso natrzyj mieszanką przypraw oraz połową oliwy z oliwek.
Do naczynia do zapiekania ułóż po 2 ziela angielskie oraz liście laurowe, następnie połóż na nich mięso i na jego wierzch ułóż ponownie po 2 ziela angielskie oraz liście laurowe.
Mięso zakryj pokrywką i wstaw do lodówki na noc.
Następnego dnia rano nakłuj widelcem mięso i ugniataj je ze wszystkich stron, aby przyprawy dokładnie wniknęły w dalsze części mięsa.
Mięso ponownie wstaw do lodówki na noc.
Następnego dnia mięso wysmaruj pozostałą oliwą i do naczynia z mięsem wlej wino.
Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 250 st. C przez około 20 minut pod przykryciem. Następnie zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz przez kolejne 100 minut pod przykryciem (w 50 minucie pieczenia przewróć mięso na drugą stronę). Im lżejszy kawałek mięsa wybierzesz, tym krócej należy je piec.
Upieczone mięso wyciągnij wraz z naczyniem do zapiekania i pozostaw na kilkanaście minut, aby wchłonęło soki. Następnie podziel je na kawałki i podawaj jako obiad.
Wystudzone mięso podawaj jako dodatek do kanapek.
-
Polędwica w sosie
-
Pomidorowa
-
Kapsalon
-
Placek cygański
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Karkówka duszona w sosie własnym z cebulą
-
Bitki z karkówki
-
Łosoś w sosie śmietanowym
-
Gulasz wieprzowy tradycyjny
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
-
Kruchy schab w sosie
-
Sznycel z jajkiem
-
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym
-
Wątrobianka
-
Pulchne kotlety mielone
-
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
-
Kopytka z sosem pieczarkowym
-
Karkówka w zupie cebulowej
-
Obiady domowe
Więcej informacji na temat soczystej karkówki z piekarnika
Soczysta karkówka z piekarnika to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszna karkówka pieczona w kawałku doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówki przygotowanej na bazie sezonowych warzyw. Przepis na soczystą karkówkę z piekarnika jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: karkówka wieprzowa, czosnek, oliwa z oliwek, wino białe wytrawne, sól, pieprz, majeranek, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy oraz oregano.
A jak zrobić soczystą karkówkę z piekarnika? Mięso opłucz i osusz. Mięso natrzyj mieszanką przypraw oraz połową oliwy z oliwek. Do naczynia do zapiekania ułóż po 2 ziela angielskie oraz liście laurowe, następnie połóż na nich mięso i na jego wierzch ułóż ponownie po 2 ziela angielskie oraz liście laurowe. Mięso zakryj pokrywką i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia nakłuj widelcem mięso i ugniataj je ze wszystkich stron. Mięso ponownie wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia mięso wysmaruj pozostałą oliwą i do naczynia wlej wino. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 250°C przez około 20 minut pod przykryciem. Następnie zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz przez kolejne 100 minut pod przykryciem (w 50 minucie pieczenia przewróć mięso na drugą stronę).
Karkówka jest z mięsem dość kalorycznym, ponieważ 100 g mięsa zawiera około 250 kcal. Karkówka zawiera również spore ilości białka, którego odpowiednia podaż wypływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Zwiększone zapotrzebowanie na spożycie białka posiadają osoby aktywne fizycznie. Karkówka wieprzowa jest źródłem sodu, potasu, żelaza, cynku, niektórych witamin z grupy B, witaminy A oraz witaminy E.
Podsumowując: wiesz już, jak upiec soczystą karkówkę. Marynowana karkówka pieczona w piekarniku świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Karkówkę warto podać z dodatkiem ziemniaków oraz surówki. Pieczona karkówka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w soczystej karkówce z piekarnika
Lista alergenów dla soczystej karkówki z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
Wartości odżywcze soczystej karkówki z piekarnika
Soczysta karkówka z piekarnika to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe lub wędliny na kanapki. Karkówka jest mięsem, które zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego warto ograniczyć jej ilość w diecie.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.