Sernik puszysty
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Jajko - 6 sztuk (6 szt.)
- Serek homogenizowany waniliowy - 1 opakowanie (250 g)
- Masło - Niecała kostka (200 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - ok. pół szklanki (100 g)
Przepis na sernik puszysty krok po kroku
Masło wyjmij z lodówki, aby postało w temperaturze pokojowej ok. 20-30 min.
Oddzieli żółtka od białek.
Żółtka ubij mikserem z ksylitolem.
Do ubitych żółtek stopniowo dodawaj ser sernikowy, cały czas ubijając mikserem na wolnych obrotach.
Dodaj jogurt waniliowy i jeszcze raz całość wymieszaj.
Masło ubij mikserem w oddzielnym naczyniu, aż stanie się lekko puszyste.
Dodaj ubite masło do masy serowej i wymieszaj wszystkie składniki.
Białka ubij na sztywną masę i dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Wymieszaj bardzo delikatnie, najlepiej łyżką.
Powstałą masę serową przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni ok. 70-80 minut. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia - wtedy ciasto opadnie.
Po zakończeniu pieczenia nie wyjmuj odrazu sernika - najlepiej zostaw do w ciepłym piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Podawaj z ulubionymi owocami.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Ciasto z mlekiem w proszku
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika puszystego
Sernik to niewątpliwie jedno z najpopularniejszych i najbardziej ulubionych ciast wielu z nas. Warto poznać przepis na puszysty sernik bez spodu z mielonym twarogiem i jajkami, który sprawdzi się na każdą okazję. Jest idealnym pomysłem na pyszny deser, podwieczorek, czy coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty. Dobry sernik bardzo atrakcyjnie prezentuje się na stole. Udekorowany świeżymi owocami, listkami mięty, posypany cukrem pudrem lub cynamonem świetnie sprawdzi się jako tort na wyjątkowe okazje, spotkanie z rodziną lub imprezę z przyjaciółmi. Jeśli jeszcze nie wiesz jak zrobić delikatny, pulchny sernik puszysty koniecznie zapoznaj się z tym przepisem.
Aby uzyskać wymarzony efekt przede wszystkim trzeba odpowiedzieć na pytanie co zrobić, aby sernik był puszysty.
Mimo, że sernik każdego zachwyca swoim wyglądem, smakiem i konsystencją jego przygotowanie wbrew pozorom jest bardzo proste i nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Kluczowy jest odpowiedni wybór sera. Idealnie sprawdzi się twaróg półtłusty. Możesz zmielić go samodzielnie za pomocą specjalnej maszynki lub kupić gotowy ser mielony przeznaczony specjalnie do serników. Oprócz sera niezbędnym składnikiem są również jajka. Białka jaj powinny zostać ubite na sztywną pianę. Dzięki temu pieczony sernik będzie delikatny i puszysty.
Jak upiec puszysty sernik? Sam proces pieczenia jest równie ważny co cały proces przygotowywania. Kluczowe jest, aby podczas pieczenia ciasta nawet na chwilę nie otwierać piekarnika. W przeciwnym wypadku sernik opadnie i powstanie klasyczny zakalec. Po zakończeniu pieczenia, ciasto najlepiej zostawić w ciepłym piekarniku i bardzo powoli go otwierać, aby stopniowo stygło. Jeśli zbyt szybko wyciągniesz upieczone ciasto z piekarnika całkowicie opadnie w ciągu kilku minut. Puszysty sernik najlepiej smakuje ze świeżymi owocami, zwłaszcza jagodowymi, na przykład truskawkami, malinami, borówkami, czy czarnymi jagodami.Przygotowując ciasto możesz dodać do niego także rodzynek, ziarenek wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią.
Alergeny w serniku puszystym
Lista alergenów dla sernika puszystego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Serek homogenizowany waniliowy
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika puszystego
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.