Sernik babuni
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Twaróg sernikowy - 1 opakowanie (1000 g)
- Jajko (4 szt.)
- Budyń (proszek) - 2 opakowania (140 g)
Przepis na sernik babuni krok po kroku
Mąkę wymieszaj z cukrem (1/2 szklanki), dodaj żółtko, proszek do pieczenia, masło (1/2 kostki) i wymieszaj dokładnie.
Zagnieć ciasto i włóż do lodówki na godzinę.
Masło utrzyj z żółtkami i cukrem.
Stopniowo dodawaj twaróg i budyń w proszku. Wymieszaj całość za pomocą łyżki.
Białka jaj ubij na gęstą pianę i wmieszaj do masy sernikowej.
Ciasto wyłóż na blaszkę do pieczenia i wylej masę twarogową.
Upiecz ciasto w piekarniku przez godzinę w 180 st. C.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika babuni
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik babuni. To tradycyjny, puszysty sernik, który kocha chyba każdy, a w połączeniu z Twoimi ulubionymi dodatkami jest najlepszy. Sernik babuni jest pyszny, a wbrew pozorom bardzo prosty w przygotowaniu, efekt jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może ta nowa wersja sernika będzie gościł w Twoim domu nie tylko jako słodki deser, ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?
Poznaj mój sprawdzony przepis.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które są ogólnodostępne, w każdym sklepie, czyli: mąka, masło, białka jaj, żółtka, całe jaja, twaróg sernikowy z wiaderka oraz budyń. Najlepiej sprawdzi się tutaj budyń śmietankowy.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy, kruchy, spód wystarczy zamienić mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. Do masy twarogowej dodałam budyń, dzięki czemu masa będzie gęsta i puszysta. Najlepiej sprawdzi się tutaj budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym.
Przepis jest prosty, a smak z pewnością nie odbiega od tego, który znasz.
Dokładnie krok po kroku jak zrobić sernik babuni opowiadam nieco niżej. Koniecznie poznaj mój przepis i przygotuj idealny sernik, na każdą okazję.
To kruche ciasto z puszystym środkiem z sera twarogowego pokochają nie tylko dorośli, ale też najmłodsi członkowie Twojej rodziny. Będzie to świetny pomysł na domowy, dobry deser.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w serniku babuni
Lista alergenów dla sernika babuni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- twaróg sernikowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika babuni
Ciasto możesz podawać z owocami lub lodami.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.