Sernik babuni

Opublikowano: 04.09.2022 r., 13:26 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sernik babuni
Sernik babuni
Tradycyjny sernik babuni jest niezwykle pyszny i puszysty. Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 60 min
278 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1 szklanka (250 g)
  • Cukier 1 szklanka (250 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Masło 1/2 kostki (125 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (5 g)
  • Twaróg sernikowy 1 opakowanie (1000 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Budyń (proszek) 2 opakowania (140 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia, miska

Przepis na sernik babuni krok po kroku

Mąkę wymieszaj z cukrem (1/2 szklanki), dodaj żółtko, proszek do pieczenia, masło (1/2 kostki) i wymieszaj dokładnie.

Zagnieć ciasto i włóż do lodówki na godzinę.

Masło utrzyj z żółtkami i cukrem.

Stopniowo dodawaj twaróg i budyń w proszku. Wymieszaj całość za pomocą łyżki.

Białka jaj ubij na gęstą pianę i wmieszaj do masy sernikowej.

Ciasto wyłóż na blaszkę do pieczenia i wylej masę twarogową.

Upiecz ciasto w piekarniku przez godzinę w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na sernik babuni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób

Więcej informacji na temat sernika babuni

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik babuni. To tradycyjny, puszysty sernik, który kocha chyba każdy, a w połączeniu z Twoimi ulubionymi dodatkami jest najlepszy. Sernik babuni jest pyszny, a wbrew pozorom bardzo prosty w przygotowaniu, efekt jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może ta nowa wersja sernika będzie gościł w Twoim domu nie tylko jako słodki deser, ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?

Poznaj mój sprawdzony przepis.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które są ogólnodostępne, w każdym sklepie, czyli: mąka, masło, białka jaj, żółtka, całe jaja, twaróg sernikowy z wiaderka oraz budyń. Najlepiej sprawdzi się tutaj budyń śmietankowy.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy, kruchy, spód wystarczy zamienić mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. Do masy twarogowej dodałam budyń, dzięki czemu masa będzie gęsta i puszysta. Najlepiej sprawdzi się tutaj budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym.

Przepis jest prosty, a smak z pewnością nie odbiega od tego, który znasz.

Dokładnie krok po kroku jak zrobić sernik babuni opowiadam nieco niżej. Koniecznie poznaj mój przepis i przygotuj idealny sernik, na każdą okazję.

To kruche ciasto z puszystym środkiem z sera twarogowego pokochają nie tylko dorośli, ale też najmłodsi członkowie Twojej rodziny. Będzie to świetny pomysł na domowy, dobry deser.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w serniku babuni

Lista alergenów dla sernika babuni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika babuni

na 100g gotowej potrawy

Ciasto możesz podawać z owocami lub lodami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
231.75
278.10
Białko (g)
8.16
9.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
30.52
36.63
Węglowodany przyswajalne (g)
30.26
36.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.26
0.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
8.66
10.40
Tłuszcze nasycone (g)
5.73
6.88
Tłuszcze nienasycone (g)
2.93
3.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.37
2.85
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
0.67
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
73.34
88.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
82.25
98.70
Witamina B6 (mg)
0.05
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
0.41
Witamina C (mg)
0.02
0.02
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.39
Witamina E (mg)
0.33
0.39
Retinol (µg (mcg))
80.84
97.01
Tiamina (mg)
0.13
0.16
Ryboflawina (mg)
0.19
0.23
Niacyna (mg)
0.91
1.09
Foliany (µg (mcg))
36.17
43.40
Beta karoten (µg (mcg))
16.67
20.01

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
216.71
260.06
Potas (mg)
109.25
131.10
Wapń (mg)
63.19
75.83
Fosfor (mg)
133.95
160.74
Magnez (mg)
7.53
9.04
Żelazo (mg)
1.20
1.44
Cynk (mg)
0.45
0.54
Miedź (mg)
0.04
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika babuni 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika babuni

Koszt składników
40.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Twaróg sernikowy
1000 g
1 opakowanie
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Budyń (proszek)
140 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 4
3.50
Za 140 g
Koszt składników
40.40