Schab po sztygarsku
- Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
- Kiełbasa polska - 3 sztuki (180 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
Przepis na schab po sztygarsku krok po kroku
Schab umyj dokładnie i osusz.
Wydrąż w mięsie dziurę lub rozetnij delikatnie.
Kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Pokrojoną kiełbasę dopraw do smaku.
Faszeruj schab przygotowanym farszem.
Obwiń schab nitką tak aby się nie rozpadło.
W brytfannie z niewielką ilością oleju rzepakowego podsmaż mięso z każdej strony.
Dodaj odrobinę bulionu i duś faszerowany schab do miękkości.
-
Jajka faszerowane
-
Tort bezowy
-
Churros
-
Mazurek wielkanocny
-
Babka wielkanocna
-
Baranek wielkanocny
-
Rogaliki drożdżowe
-
Maca
-
Tarta ze szpinakiem
-
Koreczki
-
Bajaderki
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Pasztet domowy
-
Sernik puszysty
-
Jajka faszerowane pieczarkami
-
Jajka po wiedeńsku
-
Przekąski na Wielkanoc
Więcej informacji na temat schabu po sztygarsku
Schab po sztygarsku nadziewany kiełbasą to danie, które nie tylko nada się na rodzinne spotkania podczas obiadu.
Jest to coś zupełnie innego niż zwykły schab powszechnie faszerowany owocami.
Schab po sztygarsku jest faszerowany aromatyczną kiełbasą i dodatkami. Ja zawsze stawiam na cebulę i czosnek. Dlaczego? Opowiem nieco niżej.
Wbrew pozorom to bardzo prosty przepis, wymaga tylko odrobiny trochę cierpliwości.
Poznaj przepis na schab po sztygarsku.
Będziesz potrzebować dość spory kawałek schabu, w którym należy wydrążyć dziurę, czyli miejsce które będziemy faszerować kiełbasą.
Wycięcie dziury w schabie to tak naprawdę najcięższe zadanie w tym przepisie. Jeśli już się z nim uporaliśmy możemy zacząć faszerować mięso.
Rodzaj kiełbasy, którą będziemy faszerować mięso nie ma większego znaczenia, wybierz Twój ulubiony rodzaj. Może to być oczywiście kiełbasa kupna, sama także na taką się decyduje jednak zwróć uwagę na jej skład i pochodzenie. Wystarczy, że kiełbasę pokroisz w półksiężyce i wymieszasz z cebulą pokrojoną w pióra. Zawsze dodaje do farszu czosnek przeciśnięty przez praskę, nadaje on niesamowitego aromatu. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Gdy mięso jest już nafaszerowane obsmaż je najlepiej w brytfannie z rozgrzanym olejem rzepakowym.
Warto dodać w tym momencie świeże gałązki rozmarynu i tymianku, które nadają pięknego aromatu. Mięso duś pod przykryciem, podlewając bulionem warzywnym.
Im dużej będziesz dusić mięso tym bardziej delikatne ono będzie.
A powstały wywar będzie dobry do sosu, dlatego go możesz wykorzystać do przygotowania domowego sosu, pieczeń po sztygarsku będzie się z nim idealnie komponować.
Tak przygotowane mięso to idealny pomysł na spotkanie ze znajomymi w Twoim domu lub na obiad w rodzinnym gronie.
Skoro już wiesz jak zrobić schab po sztygarsku, nie pozostaje nic innego jak przygotować pyszny obiad dla rodziny.
Alergeny w schabie po sztygarsku
Lista alergenów dla schabu po sztygarsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze schabu po sztygarsku
Im dłużej będziesz dusić schab w bulionie tym bardziej delikatne ono będzie.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.