Schab po sztygarsku

Opublikowano: 23.11.2021 r., 18:35 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne danie z mięsem.
Schab po sztygarsku
Schab po sztygarsku to połączenie delikatnego schabu z aromatyczną kiełbasą i cebulą, które znajdziesz jako farsz wewnątrz mięsa. Poznaj przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
158 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
  • Kiełbasa polska - 3 sztuki (180 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, brytfanna

Przepis na schab po sztygarsku krok po kroku

Schab umyj dokładnie i osusz.

Wydrąż w mięsie dziurę lub rozetnij delikatnie.

Kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Pokrojoną kiełbasę dopraw do smaku.

Faszeruj schab przygotowanym farszem.

Obwiń schab nitką tak aby się nie rozpadło.

W brytfannie z niewielką ilością oleju rzepakowego podsmaż mięso z każdej strony.

Dodaj odrobinę bulionu i duś faszerowany schab do miękkości.

Jak oceniasz przepis na schab po sztygarsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat schabu po sztygarsku

Schab po sztygarsku nadziewany kiełbasą to danie, które nie tylko nada się na rodzinne spotkania podczas obiadu.

Jest to coś zupełnie innego niż zwykły schab powszechnie faszerowany owocami.

Schab po sztygarsku jest faszerowany aromatyczną kiełbasą i dodatkami. Ja zawsze stawiam na cebulę i czosnek. Dlaczego? Opowiem nieco niżej.

Wbrew pozorom to bardzo prosty przepis, wymaga tylko odrobiny trochę cierpliwości.

Poznaj przepis na schab po sztygarsku.

Będziesz potrzebować dość spory kawałek schabu, w którym należy wydrążyć dziurę, czyli miejsce które będziemy faszerować kiełbasą.

Wycięcie dziury w schabie to tak naprawdę najcięższe zadanie w tym przepisie. Jeśli już się z nim uporaliśmy możemy zacząć faszerować mięso.

Rodzaj kiełbasy, którą będziemy faszerować mięso nie ma większego znaczenia, wybierz Twój ulubiony rodzaj. Może to być oczywiście kiełbasa kupna, sama także na taką się decyduje jednak zwróć uwagę na jej skład i pochodzenie. Wystarczy, że kiełbasę pokroisz w półksiężyce i wymieszasz z cebulą pokrojoną w pióra. Zawsze dodaje do farszu czosnek przeciśnięty przez praskę, nadaje on niesamowitego aromatu. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Gdy mięso jest już nafaszerowane obsmaż je najlepiej w brytfannie z rozgrzanym olejem rzepakowym.

Warto dodać w tym momencie świeże gałązki rozmarynu i tymianku, które nadają pięknego aromatu. Mięso duś pod przykryciem, podlewając bulionem warzywnym.

Im dużej będziesz dusić mięso tym bardziej delikatne ono będzie.

A powstały wywar będzie dobry do sosu, dlatego go możesz wykorzystać do przygotowania domowego sosu, pieczeń po sztygarsku będzie się z nim idealnie komponować.

Tak przygotowane mięso to idealny pomysł na spotkanie ze znajomymi w Twoim domu lub na obiad w rodzinnym gronie.

Skoro już wiesz jak zrobić schab po sztygarsku, nie pozostaje nic innego jak przygotować pyszny obiad dla rodziny.

Alergeny w schabie po sztygarsku

Lista alergenów dla schabu po sztygarsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze schabu po sztygarsku

na 100g gotowej potrawy

Im dłużej będziesz dusić schab w bulionie tym bardziej delikatne ono będzie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
158.92
158.92
Białko (g)
15.39
15.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
1.33
1.33
Węglowodany przyswajalne (g)
1.22
1.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.11
0.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
9.81
9.81
Tłuszcze nasycone (g)
3.48
3.48
Tłuszcze nienasycone (g)
6.34
6.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.63
4.63
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.71
1.71
Cholesterol (mg)
51.37
51.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
3.60
3.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.49
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.23
2.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.36
Witamina E (mg)
0.13
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.68
1.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.45
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.58
5.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
1.22
1.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
17.85
17.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
201.00
201.00
Potas (mg)
286.81
286.81
Wapń (mg)
11.29
11.29
Fosfor (mg)
170.75
170.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.31
19.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.46
0.46
Cynk (mg)
1.19
1.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu po sztygarsku 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu po sztygarsku

Koszt składników
66.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Kiełbasa polska
180 g
3 sztuki
14.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.30
Za 180 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Koszt składników
66.00