Maca

Opublikowano: 30.12.2021 r., 10:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chleb maca podany na czarnym talerzyku.
Maca
Maca to tradycyjny żydowski chleb paschalny. Przygotowuje się go na bazie mąki i wody. Podaje na święto Pascha. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na chleb.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 20 min
344 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Mąka żytnia typ 2000 2 szklanki (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Przepis na maca krok po kroku

Mąkę pszenną i żytnią umieść w misce, dodaj wodę (około szklanki) i sól.

Zagnieć gładkie ciasto.

Pozostaw je do odpoczęcia na 50 minut.

Po tym czasie ciasto podziel na 8 równych kawałków i rozwałkuj cienko.

Upiecz na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą z oliwek.

Maca powinna być lekko przyrumieniona.

Jak oceniasz przepis na maca
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,0% osób

Więcej informacji na temat maca

Maca to świetny pomysł na pyszny chleb maca domowej roboty. Maca jest tradycyjnym żydowskim wyrobem, przygotowywanym na święto Pascha. Chleb na bazie mąki i wody ma płaski kształt i wypiekany jest w Izraelu na specjalnych formach. W domowych warunkach możesz chleb przygotować na patelni lub na grillu elektrycznym. Przepis na macę jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia macy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mąka żytnia, sól, oliwa z oliwek.

Jak zrobić macę? Mąkę pszenną i żytnią umieść w misce, dodaj wodę i sól. Zagnieć gładkie ciasto. Pozostaw je do odpoczęcia na 50 minut. Po tym czasie ciasto podziel na 8 równych kawałków i rozwałkuj cienko. Upiecz na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą z oliwek. Maca powinna być lekko przyrumieniona.

Mąka pszenna zawiera gluten, jest on białkiem występującym w zbożach takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Gluten ma właściwości tworzenia przestrzennych struktur w połączeniu z wodą. Dlatego właśnie wyrabia się ciasto, aby dokładnie połączyć wodę z cząsteczkami glutenu zawartego w mące i nadać mu elastyczną konsystencję. Im mąka zawiera więcej glutenu, tym konsystencja ciasta jest bardziej elastyczna. Mąka żytnia razowa to raz zmielone ziarno nieoczyszczone z otrąb. Całe ziarno zboża jest źródłem wielu składników mineralnych oraz błonnika wpływającego korzystnie na perystaltykę naszych jelit. Mąka razowa zawiera składniki mineralne takie jak witaminy z grupy B oraz witaminę E. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowych przemian energii w naszym organizmie. Witamina E z kolei jest silnym przeciwutleniaczem, zwana jest witaminą młodości nie bez powodu, wpływa ona na dobry stan naszych włosów, skóry i paznokci. Mąka razowa ma zdrowotne właściwości.

Podsumowując pieczywo żydowskie przygotowywane bez zakwasu, którego posiadanie nie jest dozwolone, podczas Paschy jest dobrym dodatkiem do różnych dań. Pieczywo maca, można kupić w sklepie, jest ono bardzo chrupiące i najczęściej spożywane przez kobiety dbającej o linie, które w cienkim pieczywie pokładają nadzieję na utrzymanie wagi.

Alergeny w maca

Lista alergenów dla maca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Mąka żytnia typ 2000

Wartości odżywcze maca

na 100g gotowej potrawy

Maca to domowy wyrób zawierający dużą ilość węglowodanów. Połączenie mąki pszennej i żytniej obniża indeks glikemiczny. Chleb zawiera dużą ilość błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
344.00
344.00
Białko (g)
15.10
15.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
70.70
70.70
Węglowodany przyswajalne (g)
58.80
58.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
1.94
1.94
Tłuszcze nasycone (g)
1.27
1.27
Tłuszcze nienasycone (g)
0.67
0.67

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.26
0.26
Tiamina (mg)
0.64
0.64
Ryboflawina (mg)
0.34
0.34
Niacyna (mg)
5.41
5.41
Foliany (µg (mcg))
89.00
89.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
2.50
2.50
Potas (mg)
99.00
99.00
Wapń (mg)
28.00
28.00
Fosfor (mg)
311.50
311.50
Magnez (mg)
97.95
97.95
Żelazo (mg)
5.26
5.26
Cynk (mg)
3.05
3.05
Miedź (mg)
0.38
0.38
Mangan (mg)
3.40
3.40
Szacunkowy indeks glikemiczny maca 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania maca

Koszt składników
7.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Mąka żytnia typ 2000
400 g
2 szklanki
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 400 g
Koszt składników
7.00