Schab pieczony ze śliwką
- Schab wieprzowy bez kości (600 g)
- Śliwki (200 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Bulion warzywny - 1 szklank (250 ml)
Przepis na schab pieczony ze śliwką krok po kroku
W schabie wydrążyć dziurę przez całą jego długość.
Śliwki przekrój na ćwiartki i usuń pestkę.
Jak najwięcej śliwek postaraj się włożyć w otwór w mięsie.
Schab natrzyj przyprawami i olejem rzepakowym.
Pozostaw w lodówce na całą noc.
Przełóż schab do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i odsmaż z każdej strony.
Następnie zalej bulionem i duś przez około godzinę.
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schabowe pod pierzynką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w kapuście
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Marynata do schabu pieczonego
-
Schab pieczony
Więcej informacji na temat schabu pieczonego ze śliwką
Schab pieczony ze śliwką to danie, które nie tylko nada się na rodzinne spotkania podczas obiadu. Warto pamiętać o tym przepisie podczas świąt, które zbliżają się wielkimi krokami. Przepis na schab pieczony ze śliwką będzie idealnie pasował na święta. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty, wymaga tylko odrobiny trochę cierpliwości.
Będziesz potrzebować dość spory kawałek schabu, w którym należy wydrążyć dziurę, czyli miejsce które będziemy faszerować owocami. Wycięcie dziury w schabie to tak naprawdę najcięższe zadanie w tym przepisie. Jeśli już się z nim uporaliśmy możemy zacząć faszerować mięso. Ja proponuję śliwki. Są to owoce sezonowe więc bez problemu dostaniecie je w okresie jesiennym. Nadadzą się one idealnie ze względu na swój słodki smak z nutą kwasowości. Możesz zdecydować jaką odmianę wybierzesz ze względu na Twoje preferencje żywieniowe. Mogą to być renklody, bardzo duże i idealnie okrągłe o soczystym i słodkim miąższu, lekko kwaskowata lubaszka, której ciemnogranatowa skórka przyciąga każdy wzrok lub nasza najbardziej popularna wszystkim znana śliwka węgierka, która doda naszym wypiekom słodki ale nieco cierpkawy posmak. Wszystkie odmiany będą dobre.
Wystarczy, że przekroisz je na pół i usuniesz pestkę. Mięso możesz faszerować świeżymi owocami ale możesz także zrobić z nich domową konfiturę i dopiero zacząć faszerowanie. Konfiturę z owoców w bardzo szybki i prosty sposób przygotujesz samodzielnie w domu do czego zachęcam. Wersje kupne bardzo często zamierają dużą ilość niepotrzebnego cukru. Ja w moim przepisie postawiłam na świeże śliwki. Jeśli po faszerowaniu owoce zostaną nic się nie stanie. Wykorzystamy je do pieczenia w piekarniku. Tak przygotowane mięso należy zostawić na kilka godzin lub całą noc w lodówce, oczywiście nie zapominając o przyprawach. Ja zawsze stawiam na czerwoną słodką paprykę, wędzoną paprykę i czarny pieprz. Skraplam mięso olejem rzepakowym a obok kładę świeże gałązki rozmarynu i tymianku, które nadają pięknego aromatu.
Po zamarynowaniu mięsa wystarczy obsmażyć je krótko na patelni, a następnie nadziewany schab będzie pieczony w piecu w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowane mięso to idealny pomysł na spotkanie ze znajomymi w Twoim domu lub na obiad w rodzinnym gronie.
Skoro już wiesz jak zrobić schab pieczony ze śliwką, nie pozostaje nic innego jak spróbować i przygotować pyszny obiad.
Alergeny w schabie pieczony ze śliwką
Lista alergenów dla schabu pieczonego ze śliwką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze schabu pieczonego ze śliwką
Im dłużej będziesz dusić schab, mięso będzie bardziej delikatne. Zamiast śliwek świeżych możesz wybrać konfiturę.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.