Sandacz w galarecie
- Sandacz filet (500 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Żelatyna - 1 łyżeczka (4 g)
- Natka pietruszki (10 g)
Przepis na sandacza w galarecie krok po kroku
Na patelni rozgrzej olej.
Na rozgrzanym oleju usmaż z każdej strony sandacza.
Na tej samej patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę.
Sandacza możesz przed smażeniem lub po pokroić na mniejsze kawałki.
Sandacza posyp solą i pieprzem. Przełóż na półmisek.
W bulionie warzywnym lub rybnym ugotuj marchewkę pokrojoną w plasterki na miękko.
Do gorącego bulionu dodaj cebulę i żelatynę.
Bulionem zalej sandacza.
Sandacza odstaw do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki.
-
Karp w galarecie
-
Galareta wieprzowa
-
Galareta z kurczaka
-
Galaretka wieprzowa
-
Galareta drobiowa
-
Ryba w galarecie
-
Zimne nóżki w galarecie
-
Ryba faszerowana
-
Schab w galarecie
-
Szynka w galarecie
-
Łosoś w galarecie
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Pstrąg w galarecie
-
Galat
-
Galareta z nóżek
-
Ozorki w galarecie
-
Dorsz w galarecie
-
Galart
Więcej informacji na temat sandacza w galarecie
Sandacz w galarecie to danie popularnie przygotowywane na święta Bożego Narodzenia. Jest ono podobne do karpia w galarecie, którego nie wszyscy lubią. Sandacz jest jego pysznym odpowiednikiem.
Do przygotowania tego dania sprawdzi się zarówno filet z sandacza, jak i dzwonko z sandacza. Rybę możesz też przygotować w całości. Sandacza przed zalaniem wywarem, możesz usmażyć. Jednak wiele osób zalewa surową rybę wrzącym wywarem, który ścina białko ryby i ją gotuje. Rybę możesz zalać wywarem warzywnym lub jeśli kupujesz całą rybę i ją filetujesz, na pozostałościach, czyli głowie, ościach, kręgosłupie możesz przygotować wyśmienity wywar rybny. Galareta z sandacza to danie nie tylko na wigilię, chociaż właśnie najczęściej przygotowywana jest z tej okazji. Danie to sprawdzi się także na różne imprezy jako przystawka czy przekąska. Przepis na sandacza w galarecie jest łatwy w przygotowaniu, jeśli używasz już gotowych filetów, to jest to nawet szybkie danie w przygotowaniu. Wymaga ono jedynie czasu aby galareta odpowiednio się zsiadła. Jak zrobić sandacza w galarecie dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.
Sandacz w galarecie to pyszne i fajne danie, które warto przygotowywać częściej niż raz w roku.
Alergeny w sandaczu w galarecie
Lista alergenów dla sandacza w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sandacz filet
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze sandacza w galarecie
Sandacz w galarecie to danie podawane na święta. Danie to jest zdrowe i bez obaw możesz je spożywać nie tylko w trakcie świąt.
Tłuszcze
(223g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.