Ryba z brzoskwiniami
- Dorsz filet (400 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Brzoskwinie (całe, świeże) (255 g)
- Musztarda (15 g)
- Miód (25 g)
- Papryczka chili zielona z puszki (15 g)
Przepis na rybę z brzoskwiniami krok po kroku
Nagrzej grill elektryczny.
Z brzoskwiń usuń pestki pokrój je w kostkę.
Do owoców dodaj musztardę, miód i posiekane papryczki chili. Całość wymieszaj.
Składniki sosu przełóż do rondelka i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, aż wszystkie składniki dobrze się zmieszają.
Filet z dorsza opłucz i osusz. Następnie posmaruj go oliwą z oliwek z obu stron. Dopraw solą i pieprzem.
Gdy grill będzie gorący, połóż filet skórą do dołu i grilluj przez 3 - 4 minuty, aby skóra stała się złotobrązowa i chrupiąca. Ostrożnie odwróć dorsza, zachowując nienaruszoną skórę, i grilluj kolejne 3 minuty.
Gotową rybę podawaj z sosem brzoskwiniowym.
Więcej informacji na temat ryby z brzoskwiniami
Ryba z brzoskwiniami to nowoczesny i bardzo prosty sposób na przygotowanie pysznego dania, które skradnie serce każdego, kto tylko go spróbuje. Jest proste, a przy okazji naprawdę smaczne. Stanowi świetną propozycję na ciekawy lunch, czy szybką i lekką kolację. Będzie dobrym wyborem nawet na diecie redukcyjnej, gdyż zawiera niewiele kalorii.
Przepis na rybę z brzoskwiniami jest nie tylko smaczny, ale również prosty. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka składników, a każdy jest bardzo łatwy do odnalezienia w nawet najmniejszym sklepie. W tym daniu główną rolę gra ryba, to ona nadaje całości wyjątkowego smaku. Idealnie sprawdzą się ryby chude. W przepisie sugerowane jest użycie dorsza, który zawiera mało tłuszczu, a przez to niezbyt dużo kalorii. Dzięki temu to naprawdę fantastyczny wybór na co dzień. Jednak oprócz dorsza można posiłkować się też innymi gatunkami, świetnie sprawdzi się morszczuk, czy miruna. W wersji o większej energetyczności dobrym wyborem będzie również łosoś. Ten przepis będzie wspaniałą opcją na zwiększenie ilości ryb w codziennym menu. W przeciętnej diecie wciąż nie goszczą one zbyt często, choć według zaleceń powinny pojawiać się dwa razy w tygodniu. To danie to fantastyczny pomysł na wkomponowanie większej ilości ryb w sposób naprawdę łatwy. Warto o to zadbać, gdyż dostarczają one naprawdę sporo cennych składników. Najważniejszym są kwasy z grupy Omega 3, które należą do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Wpływają pozytywnie na cały organizm, ale głównie pomagają zachować zdrowie układu krwionośnego, nerwowego i immunologicznego. Działają również prozapalnie. Ich obecność w diecie powinna być na wysokim poziomie, a najlepszym źródłem są właśnie ryby. Dlatego dobrze wykorzystać ten prosty przepis, gdyż tak podana ryba jest nie tylko zdrowa, ale też pyszna.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rybę z brzoskwiniami, by jak najbardziej wesprzeć swoje ciało, a przy okazji sprawić, by była dobra, to ta receptura sprawdzi się wspaniale. To dobra alternatywa dla większości przepisów, w których ryba jest smażona z brzoskwiniami, w tej wersji filet jest grillowany, przez co znacznie lżejszy.
Alergeny w rybie z brzoskwiniami
Lista alergenów dla ryby z brzoskwiniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze ryby z brzoskwiniami
To zdrowa opcja pełna białka i zdrowych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(181g)
Węglowodany
(181g)
Tłuszcze
(181g)
Witaminy
(181g)
Składniki mineralne
(181g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.