Przepis na rybę z brzoskwiniami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
duży garnek, grill, miska

Nagrzej grill elektryczny.

Z brzoskwiń usuń pestki pokrój je w kostkę.

Do owoców dodaj musztardę, miód i posiekane papryczki chili. Całość wymieszaj.

Składniki sosu przełóż do rondelka i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, aż wszystkie składniki dobrze się zmieszają.

Filet z dorsza opłucz i osusz. Następnie posmaruj go oliwą z oliwek z obu stron. Dopraw solą i pieprzem.

Gdy grill będzie gorący, połóż filet skórą do dołu i grilluj przez 3 - 4 minuty, aby skóra stała się złotobrązowa i chrupiąca. Ostrożnie odwróć dorsza, zachowując nienaruszoną skórę, i grilluj kolejne 3 minuty.

Gotową rybę podawaj z sosem brzoskwiniowym.

Ryba z brzoskwiniami podana w sosie.
ryba z brzoskwiniami
Koszt przygotowania dania
20.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
195 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
43

Ryba z brzoskwiniami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o rybie z brzoskwiniami

Ryba z brzoskwiniami to nowoczesny i bardzo prosty sposób na przygotowanie pysznego dania, które skradnie serce każdego, kto tylko go spróbuje. Jest proste, a przy okazji naprawdę smaczne. Stanowi świetną propozycję na ciekawy lunch, czy szybką i lekką kolację. Będzie dobrym wyborem nawet na diecie redukcyjnej, gdyż zawiera niewiele kalorii.

Przepis na rybę z brzoskwiniami jest nie tylko smaczny, ale również prosty. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka składników, a każdy jest bardzo łatwy do odnalezienia w nawet najmniejszym sklepie. W tym daniu główną rolę gra ryba, to ona nadaje całości wyjątkowego smaku. Idealnie sprawdzą się ryby chude. W przepisie sugerowane jest użycie dorsza, który zawiera mało tłuszczu, a przez to niezbyt dużo kalorii. Dzięki temu to naprawdę fantastyczny wybór na co dzień. Jednak oprócz dorsza można posiłkować się też innymi gatunkami, świetnie sprawdzi się morszczuk, czy miruna. W wersji o większej energetyczności dobrym wyborem będzie również łosoś. Ten przepis będzie wspaniałą opcją na zwiększenie ilości ryb w codziennym menu. W przeciętnej diecie wciąż nie goszczą one zbyt często, choć według zaleceń powinny pojawiać się dwa razy w tygodniu. To danie to fantastyczny pomysł na wkomponowanie większej ilości ryb w sposób naprawdę łatwy. Warto o to zadbać, gdyż dostarczają one naprawdę sporo cennych składników. Najważniejszym są kwasy z grupy Omega 3, które należą do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Wpływają pozytywnie na cały organizm, ale głównie pomagają zachować zdrowie układu krwionośnego, nerwowego i immunologicznego. Działają również prozapalnie. Ich obecność w diecie powinna być na wysokim poziomie, a najlepszym źródłem są właśnie ryby. Dlatego dobrze wykorzystać ten prosty przepis, gdyż tak podana ryba jest nie tylko zdrowa, ale też pyszna.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rybę z brzoskwiniami, by jak najbardziej wesprzeć swoje ciało, a przy okazji sprawić, by była dobra, to ta receptura sprawdzi się wspaniale. To dobra alternatywa dla większości przepisów, w których ryba jest smażona z brzoskwiniami, w tej wersji filet jest grillowany, przez co znacznie lżejszy.

Wartości odżywcze ryby z brzoskwiniami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(181g)
Energia (kalorie)
108.03 kcal
195.54 kcal
Białko
10.05 g
18.18 g

Węglowodany w rybie z brzoskwiniami

Na 100g
Na porcję
(181g)
Węglowodany
6.46 g
11.70 g
Węglowodany przyswajalne
5.82 g
10.53 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.65 g
1.17 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(181g)
Tłuszcz
4.58 g
8.30 g
Tłuszcze nasycone
0.90 g
1.63 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.62 g
6.55 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.03 g
5.49 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.58 g
1.06 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
23.24 mg
42.07 mg

Witaminy w przepisie na rybę z brzoskwiniami

Na 100g
Na porcję
(181g)
Witamina A
14.96 µg (mcg)
27.08 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.26 mg
Witamina B12
0.49 µg (mcg)
0.89 µg (mcg)
Witamina C
2.67 mg
4.84 mg
Witamina D
0.49 µg (mcg)
0.88 µg (mcg)
Witamina E
1.19 mg
2.15 mg
Brak danych dla: papryczka chili zielona z puszki.
czytaj dalej
Retinol
6.49 µg (mcg)
11.74 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.09 mg
Niacyna
1.42 mg
2.57 mg
Foliany
7.16 µg (mcg)
12.95 µg (mcg)
Beta karoten
77.82 µg (mcg)
140.85 µg (mcg)
Brak danych dla: papryczka chili zielona z puszki.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na rybę z brzoskwiniami

Na 100g
Na porcję
(181g)
Sód
64.23 mg
116.26 mg
Potas
272.41 mg
493.07 mg
Wapń
12.28 mg
22.22 mg
Fosfor
119.86 mg
216.94 mg
Magnez
21.18 mg
38.33 mg
Żelazo
0.42 mg
0.76 mg
Cynk
0.34 mg
0.62 mg
Miedź
0.05 mg
0.08 mg
Brak danych dla: papryczka chili zielona z puszki.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby z brzoskwiniami 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rybie z brzoskwiniami

Lista alergenów dla ryby z brzoskwiniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania ryby z brzoskwiniami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
400 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 400 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Brzoskwinie (całe, świeże)
255 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.04
Za 255 g
Musztarda
15 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Miód
25 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Papryczka chili zielona z puszki
15 g
8.00
Za 370,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 15 g
Koszt składników
73.00
Jak oceniasz przepis na rybę z brzoskwiniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób