Przepis na ryba w occie krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, słoiki

Sandacza pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Panieruj w jajku i mące.

Na patelni rozgrzej olej, smaż partiami rybę, aż będzie złota.

Przygotuj zalewę octową do ryby: cebulę pokrój w pióra i zeszklij na oleju. W garnku zagotuj dwa litry wody i 700 ml octu spirytusowego oraz cukier, liść laurowy i ziele angielskie.

Usmażone filety włóż do słoików i zalej gorącą zalewą.

Zakręć słoik i postaw do góry nogami.

Słoiki odstaw do lodówki na 3-4 dni.

Ryba w occie podana na białym talerzyku z błękitnym spodem.
Ryba w occie
Koszt przygotowania dania
91.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
244 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
67

Ryba w occie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o rybie w occie

Ryba w occie to doskonała propozycja na rybną przystawkę oraz za pasteryzowanie ryby. Przygotowane wcześniej pyszne ryby świetnie sprawdzą się jako przekąska, gdy najdzie Cię ochota na rybę. W zalewie octowej możesz przygotować prawie każdą rybę, zaletą zalewy jest to, że ości pod wpływem octu miękną. Przepis na rybę w occie jest prosty w przygotowaniu, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego żeby go wykonać. Dobre ryby w zalewie można po za pasteryzowaniu przechowywać w chłodnym miejscu około 3 miesiące. Wystarczy tylko zagotować słoiki z rybą prze 10-15 minut we wrzącej wodzie.

Jak zrobić rybę w occie? Filety z sandacza pokrój w mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem. W misce roztrzep jajko i maczaj w nim każdy kawałek ryby. Następnie oprósz mąką pszenną i smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym aż ryba będzie złota. Przygotuj zalewę do ryby. Cebulę pokrój w pióra, zeszklij na oleju. W dużym garnku zagotuj dwa litry wody i 700 mililitrów octu, 100 gram cukru i podsmażoną cebulę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Rybę przełóż do słoików i zalej wrzącą zalewą octową. Zakręć słoiki i postaw do góry dnem. Wstaw do lodówki na 3-4 dni aby zalewa miała czas wgryźć się w rybę. Ryby smażone w occie to doskonały pomysł na przygotowanie słoików na zimę.

Sandacz jest chudą rybą jeziorną przez niewielką zawartość tłuszczu zawiera też niewiele kwasów Omega 3. Jest za to źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin A,D,E i mikroelementów takich jak żelazo i jod. Jod jest pierwiastkiem wspomagającym pracę tarczycy. Ryby w diecie wpływają korzystnie na działanie całego organizmu. Kwasy Omega 3 zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo - naczyniowego. Sandacz dobrze sprawdzi się na dietach redukcyjnych oraz u osób w podwyższonym poziomem cholesterolu.

Zalewa octowa do ryb to mieszanka wody, octu spirytusowego, cukru, soli i przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, pieprzu ziarnistego). Wzbogacić jej smak można poprzez dodanie kopru świeżego, czy też przecieru pomidorowego. Proporcje zalewy octowej do ryby powinny być następujące 2 litry wody: 700 ml octu.

Podsumowując ryba w zalewie octowej to wspaniała propozycja dla osób stroniących od ryb ze względu na ości. Zalewa octowa zmiękcza je i ułatwia delektowanie się smakiem ryby bez martwienia o utknięcie ości w gardle. Ryba z cebulą w zalewie octowej sprawdzi się jako przekąska i na spotkanie ze znajomymi.

Wartości odżywcze ryby w occie

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby w occie 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rybie w occie

Lista alergenów dla ryby w occie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sandacz filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania ryby w occie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sandacz filet
1000 g
30.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 3
85.71
Za 1000 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
111.50
Jak oceniasz przepis na ryba w occie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób