Ryba w occie

Opublikowano: 08.09.2021 r., 7:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryba w occie podana na białym talerzyku z błękitnym spodem.
Ryba w occie
Ryba w occie to doskonała propozycja na zakonserwowanie ryby. Potrawa ta świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to wspaniałe i proste danie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
244 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Sandacz filet (1000 g)
  • Cebula 4 duże sztuki (400 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Cukier (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na ryba w occie krok po kroku

Sandacza pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Panieruj w jajku i mące.

Na patelni rozgrzej olej, smaż partiami rybę, aż będzie złota.

Przygotuj zalewę octową do ryby: cebulę pokrój w pióra i zeszklij na oleju. W garnku zagotuj dwa litry wody i 700 ml octu spirytusowego oraz cukier, liść laurowy i ziele angielskie.

Usmażone filety włóż do słoików i zalej gorącą zalewą.

Zakręć słoik i postaw do góry nogami.

Słoiki odstaw do lodówki na 3-4 dni.

Jak oceniasz przepis na ryba w occie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,1% osób

Więcej informacji na temat ryby w occie

Ryba w occie to doskonała propozycja na rybną przystawkę oraz za pasteryzowanie ryby. Przygotowane wcześniej pyszne ryby świetnie sprawdzą się jako przekąska, gdy najdzie Cię ochota na rybę. W zalewie octowej możesz przygotować prawie każdą rybę, zaletą zalewy jest to, że ości pod wpływem octu miękną. Przepis na rybę w occie jest prosty w przygotowaniu, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego żeby go wykonać. Dobre ryby w zalewie można po za pasteryzowaniu przechowywać w chłodnym miejscu około 3 miesiące. Wystarczy tylko zagotować słoiki z rybą prze 10-15 minut we wrzącej wodzie.

Jak zrobić rybę w occie? Filety z sandacza pokrój w mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem. W misce roztrzep jajko i maczaj w nim każdy kawałek ryby. Następnie oprósz mąką pszenną i smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym aż ryba będzie złota. Przygotuj zalewę do ryby. Cebulę pokrój w pióra, zeszklij na oleju. W dużym garnku zagotuj dwa litry wody i 700 mililitrów octu, 100 gram cukru i podsmażoną cebulę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Rybę przełóż do słoików i zalej wrzącą zalewą octową. Zakręć słoiki i postaw do góry dnem. Wstaw do lodówki na 3-4 dni aby zalewa miała czas wgryźć się w rybę. Ryby smażone w occie to doskonały pomysł na przygotowanie słoików na zimę.

Sandacz jest chudą rybą jeziorną przez niewielką zawartość tłuszczu zawiera też niewiele kwasów Omega 3. Jest za to źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin A,D,E i mikroelementów takich jak żelazo i jod. Jod jest pierwiastkiem wspomagającym pracę tarczycy. Ryby w diecie wpływają korzystnie na działanie całego organizmu. Kwasy Omega 3 zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo - naczyniowego. Sandacz dobrze sprawdzi się na dietach redukcyjnych oraz u osób w podwyższonym poziomem cholesterolu.

Zalewa octowa do ryb to mieszanka wody, octu spirytusowego, cukru, soli i przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, pieprzu ziarnistego). Wzbogacić jej smak można poprzez dodanie kopru świeżego, czy też przecieru pomidorowego. Proporcje zalewy octowej do ryby powinny być następujące 2 litry wody: 700 ml octu.

Podsumowując ryba w zalewie octowej to wspaniała propozycja dla osób stroniących od ryb ze względu na ości. Zalewa octowa zmiękcza je i ułatwia delektowanie się smakiem ryby bez martwienia o utknięcie ości w gardle. Ryba z cebulą w zalewie octowej sprawdzi się jako przekąska i na spotkanie ze znajomymi.

Alergeny w rybie w occie

Lista alergenów dla ryby w occie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sandacz filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze ryby w occie

na 100g gotowej potrawy

Ryba w occie to doskonały pomysł na zakonserwowanie ryby. Ryba w occie robi się krucha, miękną w niej drobne ości dlatego łatwiej ją zjeść. Ryba zawiera cenne kwasy omega 3.

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcze nasycone (g)
0.89
1.77
Tłuszcze nienasycone (g)
5.21
10.41
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby w occie 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby w occie

Koszt składników
111.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sandacz filet
1000 g
30.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 3
85.71
Za 1000 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
111.50