Ryba w occie
- Sandacz filet (1000 g)
- Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Jajko (3 szt.)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Cukier (100 g)
Przepis na ryba w occie krok po kroku
Sandacza pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Panieruj w jajku i mące.
Na patelni rozgrzej olej, smaż partiami rybę, aż będzie złota.
Przygotuj zalewę octową do ryby: cebulę pokrój w pióra i zeszklij na oleju. W garnku zagotuj dwa litry wody i 700 ml octu spirytusowego oraz cukier, liść laurowy i ziele angielskie.
Usmażone filety włóż do słoików i zalej gorącą zalewą.
Zakręć słoik i postaw do góry nogami.
Słoiki odstaw do lodówki na 3-4 dni.
-
Rzeszowiak
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z makaronem
-
Jajka faszerowane
-
Schab pieczony
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Pierniki
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Pierniczki świąteczne
-
Żurek wielkanocny
-
Pierniki świąteczne
-
Pierożki z mięsem
-
Schab w sosie
-
Babka cytrynowa
-
Sękacz
-
Makowiec
-
Barszcz biały
-
Pieczeń rzymska
-
Przepisy świąteczne
Więcej informacji na temat ryby w occie
Ryba w occie to doskonała propozycja na rybną przystawkę oraz za pasteryzowanie ryby. Przygotowane wcześniej pyszne ryby świetnie sprawdzą się jako przekąska, gdy najdzie Cię ochota na rybę. W zalewie octowej możesz przygotować prawie każdą rybę, zaletą zalewy jest to, że ości pod wpływem octu miękną. Przepis na rybę w occie jest prosty w przygotowaniu, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego żeby go wykonać. Dobre ryby w zalewie można po za pasteryzowaniu przechowywać w chłodnym miejscu około 3 miesiące. Wystarczy tylko zagotować słoiki z rybą prze 10-15 minut we wrzącej wodzie.
Jak zrobić rybę w occie? Filety z sandacza pokrój w mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem. W misce roztrzep jajko i maczaj w nim każdy kawałek ryby. Następnie oprósz mąką pszenną i smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym aż ryba będzie złota. Przygotuj zalewę do ryby. Cebulę pokrój w pióra, zeszklij na oleju. W dużym garnku zagotuj dwa litry wody i 700 mililitrów octu, 100 gram cukru i podsmażoną cebulę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Rybę przełóż do słoików i zalej wrzącą zalewą octową. Zakręć słoiki i postaw do góry dnem. Wstaw do lodówki na 3-4 dni aby zalewa miała czas wgryźć się w rybę. Ryby smażone w occie to doskonały pomysł na przygotowanie słoików na zimę.
Sandacz jest chudą rybą jeziorną przez niewielką zawartość tłuszczu zawiera też niewiele kwasów Omega 3. Jest za to źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin A,D,E i mikroelementów takich jak żelazo i jod. Jod jest pierwiastkiem wspomagającym pracę tarczycy. Ryby w diecie wpływają korzystnie na działanie całego organizmu. Kwasy Omega 3 zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo - naczyniowego. Sandacz dobrze sprawdzi się na dietach redukcyjnych oraz u osób w podwyższonym poziomem cholesterolu.
Zalewa octowa do ryb to mieszanka wody, octu spirytusowego, cukru, soli i przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, pieprzu ziarnistego). Wzbogacić jej smak można poprzez dodanie kopru świeżego, czy też przecieru pomidorowego. Proporcje zalewy octowej do ryby powinny być następujące 2 litry wody: 700 ml octu.
Podsumowując ryba w zalewie octowej to wspaniała propozycja dla osób stroniących od ryb ze względu na ości. Zalewa octowa zmiękcza je i ułatwia delektowanie się smakiem ryby bez martwienia o utknięcie ości w gardle. Ryba z cebulą w zalewie octowej sprawdzi się jako przekąska i na spotkanie ze znajomymi.
Alergeny w rybie w occie
Lista alergenów dla ryby w occie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sandacz filet
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze ryby w occie
Ryba w occie to doskonały pomysł na zakonserwowanie ryby. Ryba w occie robi się krucha, miękną w niej drobne ości dlatego łatwiej ją zjeść. Ryba zawiera cenne kwasy omega 3.
Tłuszcze
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.