Rolmopsy

Opublikowano: 11.06.2023 r., 13:04 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne rolmopsy na talerzu
Rolmopsy
Rolmopsy w zalewie octowej stanowią doskonałą propozycję na smaczną przystawkę, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub świąt. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na rolmopsy.
Przygotowanie 30 min
495 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Filety śledziowe solone (1000 g)
  • Ogórek konserwowy (200 g)
  • Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
  • Musztarda (50 g)
  • Ocet spirytusowy - pół szklanki (125 ml)
  • Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Olej rzepakowy (80 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki, wykałaczki

Przepis na rolmopsy krok po kroku

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Ogórki konserwowe pokrój w paski.

Filety śledziowe opłucz pod bieżącą wodą.

Każdy filet posmaruj musztardą, ułóż po kawałku ogórka, papryki oraz cebuli.

Filety śledziowe zawiń i zepnij wykałaczkami.

Śledzie ułóż w słoikach.

Do garnka wlej 1,5 szklanki wody, ocet oraz olej. Następnie dodaj cukier, 2 liście laurowe oraz czosnek. Składniki zalewy dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Przygotowaną zalewą zalej śledzie i odstaw je na 2-3 dni w chłodne miejsce.

Jak oceniasz przepis na rolmopsy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 75,9% osób

Więcej informacji na temat rolmopsów

Rolmopsy w occie do słoików to doskonała propozycja na pyszną przystawkę, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Domowe śledzie z cebulą doskonale sprawdzą się również jako posiłek podany na święta. Marynata do rolmopsów przygotowywana jest na bazie octu spirytusowego, jednak możesz przygotować również zalewę pomidorową. Przepis na rolmopsy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przystawki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: filety śledziowe, ogórki konserwowe, papryka czerwona, cebula, musztarda, ocet spirytusowy, cukier, olej rzepakowy, liść laurowy oraz czosnek.

A jak zrobić rolmopsy? Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ogórki konserwowe pokrój w paski. Filety śledziowe opłucz pod bieżącą wodą. Każdy filet posmaruj musztardą, ułóż po kawałku ogórka, papryki oraz cebuli. Filety śledziowe zawiń i zepnij wykałaczkami. Śledzie ułóż w słoikach. Do garnka wlej 1,5 szklanki wody, ocet oraz olej. Następnie dodaj cukier, 2 liście laurowe oraz czosnek. Składniki zalewy dokładnie wymieszaj i zagotuj. Przygotowaną zalewą zalej śledzie i odstaw je na 2-3 dni w chłodne miejsce.

Śledź to ryba, która stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Śledzie są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, jodu, żelaza i wapnia. Znajdziemy w nich również witaminę A, witaminę D oraz niektóre witaminy z grupy B. Śledź jest także doskonałym źródłem potasu. Śledź bogaty jest także w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Kwasy te odpowiadają za utrzymanie odpowiedniej homeostazy organizmu.

Podsumowując: wiesz już jak się robi smaczne rolmopsy. Zalewa do rolmopsów przygotowywana jest na bazie octu, wody oraz przypraw. Rolmopsy świetnie sprawdzą się jako przystawka podana podczas wielu uroczystości. Produkty niezbędne do wykonania przystawki dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w rolmopsach

Lista alergenów dla rolmopsów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • filety śledziowe solone
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ogórek konserwowy
    • Musztarda

Wartości odżywcze rolmopsów

na 100g gotowej potrawy

Rolmopsy to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Śledzie stanowią doskonałe źródło niektórych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
330.48
495.72
Białko (g)
31.73
47.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
2.70
4.06
Węglowodany przyswajalne (g)
2.14
3.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
0.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
20.49
30.74
Tłuszcze nasycone (g)
6.00
9.01
Tłuszcze nienasycone (g)
14.49
21.73
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
104.79
157.18

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
59.94
89.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.52
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
17.92
26.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
16.01
24.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
7.32
10.99
Witamina E (mg)
2.07
3.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
41.69
62.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.43
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.77
8.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.13
34.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
188.99
283.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
787.08
1180.62
Potas (mg)
620.28
930.41
Wapń (mg)
110.66
165.99
Fosfor (mg)
420.96
631.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
59.90
89.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.05
3.08
Cynk (mg)
1.80
2.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rolmopsów 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rolmopsów

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Filety śledziowe solone
1000 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
20.00
Za 1000 g
Ogórek konserwowy
200 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Musztarda
50 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Ocet spirytusowy
125 ml
pół szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 125 ml
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Olej rzepakowy
80 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Koszt składników
48.00