Rolmopsy
- Filety śledziowe solone (1000 g)
- Ogórek konserwowy (200 g)
- Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
- Musztarda (50 g)
- Ocet spirytusowy - pół szklanki (125 ml)
- Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Olej rzepakowy (80 ml)
Przepis na rolmopsy krok po kroku
Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski.
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Ogórki konserwowe pokrój w paski.
Filety śledziowe opłucz pod bieżącą wodą.
Każdy filet posmaruj musztardą, ułóż po kawałku ogórka, papryki oraz cebuli.
Filety śledziowe zawiń i zepnij wykałaczkami.
Śledzie ułóż w słoikach.
Do garnka wlej 1,5 szklanki wody, ocet oraz olej. Następnie dodaj cukier, 2 liście laurowe oraz czosnek. Składniki zalewy dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Przygotowaną zalewą zalej śledzie i odstaw je na 2-3 dni w chłodne miejsce.
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Śledzie po cygańsku z rodzynkami
-
Śledzie na wigilię
Więcej informacji na temat rolmopsów
Rolmopsy w occie do słoików to doskonała propozycja na pyszną przystawkę, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Domowe śledzie z cebulą doskonale sprawdzą się również jako posiłek podany na święta. Marynata do rolmopsów przygotowywana jest na bazie octu spirytusowego, jednak możesz przygotować również zalewę pomidorową. Przepis na rolmopsy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przystawki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: filety śledziowe, ogórki konserwowe, papryka czerwona, cebula, musztarda, ocet spirytusowy, cukier, olej rzepakowy, liść laurowy oraz czosnek.
A jak zrobić rolmopsy? Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ogórki konserwowe pokrój w paski. Filety śledziowe opłucz pod bieżącą wodą. Każdy filet posmaruj musztardą, ułóż po kawałku ogórka, papryki oraz cebuli. Filety śledziowe zawiń i zepnij wykałaczkami. Śledzie ułóż w słoikach. Do garnka wlej 1,5 szklanki wody, ocet oraz olej. Następnie dodaj cukier, 2 liście laurowe oraz czosnek. Składniki zalewy dokładnie wymieszaj i zagotuj. Przygotowaną zalewą zalej śledzie i odstaw je na 2-3 dni w chłodne miejsce.
Śledź to ryba, która stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Śledzie są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, jodu, żelaza i wapnia. Znajdziemy w nich również witaminę A, witaminę D oraz niektóre witaminy z grupy B. Śledź jest także doskonałym źródłem potasu. Śledź bogaty jest także w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Kwasy te odpowiadają za utrzymanie odpowiedniej homeostazy organizmu.
Podsumowując: wiesz już jak się robi smaczne rolmopsy. Zalewa do rolmopsów przygotowywana jest na bazie octu, wody oraz przypraw. Rolmopsy świetnie sprawdzą się jako przystawka podana podczas wielu uroczystości. Produkty niezbędne do wykonania przystawki dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w rolmopsach
Lista alergenów dla rolmopsów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- filety śledziowe solone
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ogórek konserwowy
- Musztarda
Wartości odżywcze rolmopsów
Rolmopsy to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Śledzie stanowią doskonałe źródło niektórych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.