Risotto z kurkami
- Ryż do risotto (300 g)
- Bulion warzywny (400 ml)
- Wino białe półwytrawne - pół szklanki (100 g)
- Ser parmezan (200 g)
- Kurki świeże (300 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Masło - kostka (200 g)
Przepis na risotto z kurkami krok po kroku
Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.
Kurki umyj dokładnie.
Rozpuść na patelni masło i dodaj cebulę i kurki, zeszklij na maśle i dodaj ryż, smaż ryż na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas, aż zrobi się przeźroczysty.
Na palenie wlej wino i mieszaj cały czas, aż ryż wchłonie płyn, wlewaj porcjami bulion (dodawaj porcję i mieszaj aż ryż wchłonie bulion i dodawaj znowu kolejną porcję), dopraw solą.
Powtarzaj czynność, aż ryż osiągnie właściwą konsystencję, nie powinien być zbyt gęsty i ugotowany al dente.
Na koniec dodaj parmezan i natkę pietruszki oraz świeżo zmielony pieprz.
-
Risotto
-
Risotto z pieczarkami
-
Risotto ze szparagami
-
Risotto z grzybami
-
Risotto z warzywami
-
Risotto z krewetkami
-
Risotto z kurczakiem i warzywami
-
Risotto z cukinii
-
Risotto z cukinią
-
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
-
Risotto pomidorowe
-
Risotto z owocami morza
-
Risotto z pomidorami
-
Risotto z borowikami
-
Risotto wegetariańskie
-
Risotto ze szpinakiem
-
Risotto z mięsem mielonym
-
Risotto z boczniakami
-
Risotto
Więcej informacji na temat risotto z kurkami
Risotto z kurkami to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Kremowe i aromatyczne za sprawą dodatku parmezanu, po prostu pyszne. Przepis na risotto z kurkami jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać, wystarczy że będziesz robić wszystko zgodnie z przepisem. Do wykonania risotto potrzebne są następujące produkty spożywcze: ryż arborio (inaczej zwany ryżem do risotto), masło, parmezan, świeże kurki, cebula, bulion warzywny, natka pietruszki, sól i pieprz.
Jak zrobić dobre risotto z kurkami? Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Kurki umyj dokładnie. Rozpuść na patelni masło i dodaj cebulę i kurki, zeszklij na maśle i dodaj ryż, smaż ryż na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas aż zrobi się przeźroczysty. Wlej wino i mieszaj cały czas aż ryż wchłonie płyn, wlewaj porcjami bulion, dodawaj porcję i mieszaj aż ryż wchłonie bulion i dodawaj znowu kolejną porcję, dopraw solą. Powtarzaj czynność aż ryż osiągnie właściwą konsystencję, nie powinien być zbyt gęsty i ugotowany al dente. Na koniec dodaj parmezan i natkę pietruszki oraz świeżo zmielony pieprz.
Ryż jest zbożem bez glutenowym. Dlatego jest zalecany dla osób chorych na celiakię lub mających nietolerancję glutenu. Uprawiany jest od setek tysięcy lat. Ryż jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Ryż jest źródłem witamin z grupy B oraz selenu, cynku i fosforu. Selen bierze udział w procesie wytwarzania przez tarczycę prawidłowych ilości hormonów, które odpowiadają między innymi za nasz metabolizm. Zawiera spore ilości błonnika, który pomaga regulować pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Ryż biały jest łatwo strawny. Pamiętajmy jednak, że biały ryż podobnie jak oczyszczona mąka jest pozbawiany większości witamin i składników mineralnych oraz błonnika. Jeśli zależy Ci aby twoje pożywienie było bogate w witaminy i minerały wybieraj zboża pełne, które zawierają warstwę otręby jest to najbardziej wartościowa część ziaren.
Podsumowując włoskie kremowe danie wspaniale sprawdzi się na obiad i na kolację. Sprawdzony przepis zawiera kurki, natomiast możesz przygotować risotto dodając inne grzyby.
Alergeny w risotto z kurkami
Lista alergenów dla risotto z kurkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- wino białe półwytrawne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
- Masło
Wartości odżywcze risotto z kurkami
Risotto to danie zawierające dużą ilość kalorii. Jest ono zrobione z białego ryżu prawie w całości pozbawionego błonnika i składników mineralnych.
Energia i białka
(340g)
Węglowodany
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy
(340g)
Składniki mineralne
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.