Przepis na rabarbar pod kruszonką krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne

Rabarbar pokrój w plasterki i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Rabarbar posyp cukrem i wymieszaj.

Masło zetrzyj na tarce i połącz z mąką, cukrem pudrem i wiórkami. Całość powinna mieć konsystencję piasku.

Posyp rabarbar kruszonką.

Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 35 minut.

Rabarbar pod kruszonką podany w białej misce na drewnianej desce.
rabarbar pod kruszonką
Koszt przygotowania dania
7.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
207 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
75

Rabarbar pod kruszonką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o rabarbarze pod kruszonką

Rabarbar pod kruszonką to doskonała opcja dla wszystkich miłośników słodkości. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a dzięki temu poradzi sobie z nim każdy.

Przepis na rabarbar pod kruszonką to doskonały pomysł na smaczny deser do kawy. Jest smaczny i prosty, a przy okazji również tani. Będzie doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy kochają domowe słodycze. Ten deser wspaniale łączy w sobie słodkie i kwaśne nuty. Jest tak pyszny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To najlepszy domowy deser, które można przygotować tak szybko.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rabarbar pod kruszonką, by był pyszny i prosty, to ten łatwy przepis sprawdzi się idealnie. To dobry wybór nawet dla początkujących. To najlepszy wybór na wiosnę, kiedy najłatwiej dostać świeży rabarbar. To również wspaniały sposób na włączenie do swojego codziennego menu znacznej ilości rabarbaru. Warzywo to zawiera sporo cennych właściwości, które wspaniale wpływają na zdrowie. Jest dobrym źródłem witamin A, E oraz C. Dostarcza także potas, magnez i wapń, pierwiastków, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To także bogactwo błonnika, który wspiera działanie układu trawiennego. Nie jest jednak odpowiedni dla osób z dną moczanową. Ciasto jest lekkie, pyszne i ma wspaniałą konsystencję. To deser, który zachwyca łatwością przygotowania, ale również delikatnością kruszonki, która otacza rabarbar. Dla osób, które nie przepadają za smakiem tego warzywa, na pewno dobrą wiadomością będzie fakt, że można go zrobić również z innymi owocami. Świetnie sprawdzi się na przykład ze śliwkami, czy wiśniami. Ten prosty przepis na stałe zagości w twojej kuchni, gdy sprawdzisz go raz. Ten deser nie zawiera sporo kalorii, a przy okazji ma niski indeks glikemiczny. Można go przygotować w kilka chwil, a całość jest smaczna i prosta. Wszystkie składniki są łatwo dostępne. Zamiast cukru można użyć erytrytolu, który ma zerowy indeks glikemiczny, nie zawiera też kalorii. Dzięki temu jeden kawałek ciasta ma niską energetyczność.

Wartości odżywcze rabarbaru pod kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
207.68 kcal
207.68 kcal
Białko
2.68 g
2.68 g

Węglowodany w rabarbarze pod kruszonką

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
35.16 g
35.16 g
Węglowodany przyswajalne
33.62 g
33.62 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.54 g
1.54 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
7.04 g
7.04 g
Tłuszcze nasycone
5.38 g
5.38 g
Tłuszcze nienasycone
1.66 g
1.66 g
Cholesterol
11.94 mg
11.94 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na rabarbar pod kruszonką

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
40.78 µg (mcg)
40.78 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.03 mg
0.03 mg
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
4.49 mg
4.49 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.14 mg
0.14 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
37.28 µg (mcg)
37.28 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.14 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.08 mg
Niacyna
1.06 mg
1.06 mg
Foliany
23.69 µg (mcg)
23.69 µg (mcg)
Beta karoten
42.67 µg (mcg)
42.67 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na rabarbar pod kruszonką

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
4.74 mg
4.74 mg
Potas
196.81 mg
196.81 mg
Wapń
52.73 mg
52.73 mg
Fosfor
32.51 mg
32.51 mg
Magnez
14.56 mg
14.56 mg
Żelazo
0.99 mg
0.99 mg
Cynk
0.27 mg
0.27 mg
Miedź
0.07 mg
0.07 mg
Mangan
0.30 mg
0.30 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rabarbaru pod kruszonką 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rabarbarze pod kruszonką

Lista alergenów dla rabarbaru pod kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania rabarbaru pod kruszonką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rabarbar
500 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
120 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Wiórki kokosowe
30 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
26.50
Jak oceniasz przepis na rabarbar pod kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób