Pukis cake

Opublikowano: 06.03.2023 r., 14:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe ciastka Pukis na talerzu
Pukis cake
Pukis cake to tradycyjna indonezyjska przekąska, która wypiekana jest w specjalnej formie z zaokrąglonym dnem. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na Pukis cake.
Przygotowanie 30 min
371 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mleczko kokosowe (180 ml)
  • Drożdże suche (5 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (150 g)
  • Margaryna do pieczenia (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, duża miska, patelnia do pukis

Przepis na pukis cake krok po kroku

Mleko kokosowe ugotuj do wrzenia i pozostaw do ostygnięcia (mleko kokosowe powinno być ciepłe).

Drożdże wymieszaj w 60 ml ciepłej wody.

Jajka ubij z cukrem do uzyskania puszystej masy.

Stopniowo do jajek dodawaj mąkę, ciągle ubijając masę.

Nie ubijając już masy dodaj do niej roztwór z drożdży i dokładnie wymieszaj masę.

Dodaj mleko kokosowe, dobrze wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Rozgrzej patelnię pukis na średnim ogniu z odrobiną margaryny.

Wlej ciasto do foremek, aż otwór będzie prawie pełny.

Pukis cake wyjmij z patelni, gdy ciasto będzie dobrze ścięte.

Pukis cake podawaj na ciepło lub na zimno.

Jak oceniasz przepis na pukis cake
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat pukis cake

Pukis cake to tradycyjna indonezyjska przekąska przygotowywana na bazie mąki pszennej i wypiekana w specjalnej foremce z zaokrąglonym dnem w kształcie półksiężyca lub łódki. Czasem gotowe ciasto Pukis posypywane jest czekoladową posypką lub kawałkami orzeszków ziemnych. Placek Pukis stanowi doskonały pomysł na przekąskę. Pyszne Pukis możesz podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na Pukis cake jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mleczko kokosowe, drożdże suszone, jajka, cukier, mąka pszenna oraz margaryna do pieczenia. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

A jak zrobić Pukis cake? Mleko kokosowe ugotuj do wrzenia i pozostaw do ostygnięcia (mleko kokosowe powinno być ciepłe). Drożdże wymieszaj w 60 ml ciepłej wody. Jajka ubij z cukrem do uzyskania puszystej masy. Stopniowo do jajek dodawaj mąkę, ciągle ubijając składniki. Nie ubijając już masy dodaj do niej roztwór z drożdży i dokładnie wymieszaj masę. Dodaj mleko kokosowe, dobrze wymieszaj i odstaw na 15 minut. Rozgrzej patelnię pukis na średnim ogniu z odrobiną margaryny. Wlej ciasto do foremek, aż otwór będzie prawie pełny. Pukis cake wyjmij z patelni, gdy ciasto będzie dobrze ścięte. Pukis cake podawaj na ciepło lub na zimno.

Mleko kokosowe to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Stanowi dobre źródło wapnia, które wspomaga walkę z osteoporozą. Znajdziemy w nim również potas, fosfor, magnez, żelazo oraz witaminę C. Mleczko kokosowe jest produktem całkowicie wegańskim, może być spożywany przez osoby z nietolerancją mleka krowiego.

Podsumowując wiesz już jak przygotować smaczne Pukis cake. Najlepszy Pukis jest dobre do spożycia na ciepło lub na zimno. Warto podać je jako dodatek do kawy lub herbaty. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania Pukis cake dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w pukis cake

Lista alergenów dla Pukis cake przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze pukis cake

na 100g gotowej potrawy

Pukis cake to pyszna przekąska przygotowywana na bazie mleczka kokosowego. Przekąska jest wysokokaloryczna, dlatego warto ograniczyć jej ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
247.69
371.54
Białko (g)
7.98
11.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
39.77
59.65
Węglowodany przyswajalne (g)
39.52
59.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.25
0.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
6.66
9.99
Tłuszcze nasycone (g)
2.76
4.14
Tłuszcze nienasycone (g)
3.90
5.86
Cholesterol (mg)
102.19
153.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
75.97
113.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
0.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
74.03
111.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.34
0.51
Ryboflawina (mg)
0.31
0.46
Niacyna (mg)
1.96
2.93
Foliany (µg (mcg))
67.65
101.48
Beta karoten (µg (mcg))
24.03
36.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
134.73
202.10
Potas (mg)
113.51
170.26
Wapń (mg)
49.03
73.55
Fosfor (mg)
146.06
219.08
Magnez (mg)
16.48
24.71
Żelazo (mg)
1.88
2.82
Cynk (mg)
0.76
1.14
Miedź (mg)
0.08
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny pukis cake 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pukis cake

Koszt składników
20.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleczko kokosowe
180 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.25
Za 180 ml
Drożdże suche
5 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 5 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Margaryna do pieczenia
20 g
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Koszt składników
20.70