Pukis cake
- Mleczko kokosowe (180 ml)
- Drożdże suche (5 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (150 g)
- Margaryna do pieczenia (20 g)
Przepis na pukis cake krok po kroku
Mleko kokosowe ugotuj do wrzenia i pozostaw do ostygnięcia (mleko kokosowe powinno być ciepłe).
Drożdże wymieszaj w 60 ml ciepłej wody.
Jajka ubij z cukrem do uzyskania puszystej masy.
Stopniowo do jajek dodawaj mąkę, ciągle ubijając masę.
Nie ubijając już masy dodaj do niej roztwór z drożdży i dokładnie wymieszaj masę.
Dodaj mleko kokosowe, dobrze wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Rozgrzej patelnię pukis na średnim ogniu z odrobiną margaryny.
Wlej ciasto do foremek, aż otwór będzie prawie pełny.
Pukis cake wyjmij z patelni, gdy ciasto będzie dobrze ścięte.
Pukis cake podawaj na ciepło lub na zimno.
Więcej informacji na temat pukis cake
Pukis cake to tradycyjna indonezyjska przekąska przygotowywana na bazie mąki pszennej i wypiekana w specjalnej foremce z zaokrąglonym dnem w kształcie półksiężyca lub łódki. Czasem gotowe ciasto Pukis posypywane jest czekoladową posypką lub kawałkami orzeszków ziemnych. Placek Pukis stanowi doskonały pomysł na przekąskę. Pyszne Pukis możesz podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na Pukis cake jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mleczko kokosowe, drożdże suszone, jajka, cukier, mąka pszenna oraz margaryna do pieczenia. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
A jak zrobić Pukis cake? Mleko kokosowe ugotuj do wrzenia i pozostaw do ostygnięcia (mleko kokosowe powinno być ciepłe). Drożdże wymieszaj w 60 ml ciepłej wody. Jajka ubij z cukrem do uzyskania puszystej masy. Stopniowo do jajek dodawaj mąkę, ciągle ubijając składniki. Nie ubijając już masy dodaj do niej roztwór z drożdży i dokładnie wymieszaj masę. Dodaj mleko kokosowe, dobrze wymieszaj i odstaw na 15 minut. Rozgrzej patelnię pukis na średnim ogniu z odrobiną margaryny. Wlej ciasto do foremek, aż otwór będzie prawie pełny. Pukis cake wyjmij z patelni, gdy ciasto będzie dobrze ścięte. Pukis cake podawaj na ciepło lub na zimno.
Mleko kokosowe to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Stanowi dobre źródło wapnia, które wspomaga walkę z osteoporozą. Znajdziemy w nim również potas, fosfor, magnez, żelazo oraz witaminę C. Mleczko kokosowe jest produktem całkowicie wegańskim, może być spożywany przez osoby z nietolerancją mleka krowiego.
Podsumowując wiesz już jak przygotować smaczne Pukis cake. Najlepszy Pukis jest dobre do spożycia na ciepło lub na zimno. Warto podać je jako dodatek do kawy lub herbaty. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania Pukis cake dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w pukis cake
Lista alergenów dla Pukis cake przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze pukis cake
Pukis cake to pyszna przekąska przygotowywana na bazie mleczka kokosowego. Przekąska jest wysokokaloryczna, dlatego warto ograniczyć jej ilość w diecie.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.