Prażona cebula
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 łyżki (30 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
Przepis na prażona cebula krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Posyp cebulę mąką i obtocz każdy kawałek.
Usmaż cebulę na rozgrzanym oleju do momentu, aż się zarumieni.
Więcej informacji na temat prażonej cebuli
Prażona cebula to powszechnie znany dodatek do wielu dań typu fast food i nie tylko.
Koniecznie poznaj mój prosty i szybki przepis, który możesz przygotować w swoim domu i wykorzystać do wielu dań.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować jedynie kilku składników: mąka pszenna, cebula i olej rzepakowy.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.
Do tego przepisu najlepiej sprawdzi się cebula biała niż szalotka czy cebula czerwona.
Zatem, jak uprażyć cebulę?
W pierwszej kolejności cebulę obierz i pokrój w kostkę. Następnie, posyp cebulę mąką i obtocz każdy kawałek. Rozgrzej olej rzepakowy i usmaż cebulę do momentu, aż się zarumieni. Po usmażeniu cebuli warto ją położyć na ręcznik papierowy, dzięki temu pozbędziesz się większej ilości tłuszczu.
Nasz przepis na prażoną cebulę jest gotowy, będzie to niezwykły dodatek do wielu dań, które przygotujesz w swoim domu.
Skoro już wiesz, jak zrobić prażoną cebulę, wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jak pyszna jest wersja domowa.
Będzie to zdecydowanie lepszy wybór niż wersja kupna, będzie zawierała ona zdecydowanie mniej soli i tłuszczu niż wersja kupiona w sklepie.
Nasza szybka i łatwa w przygotowaniu cebula będzie dobra, jako dodatek lub wykończenie wielu potrwa, którym chcesz nadać oryginalności. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w prażonej cebuli
Lista alergenów dla prażonej cebuli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze prażonej cebuli
Do tego przepisu najlepiej będzie użyć białej cebuli niż zwykłej.
Energia i białka
(20g)
Węglowodany
(20g)
Tłuszcze
(20g)
Składniki mineralne
(20g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.