Potrawa z żołądków drobiowych

Opublikowano: 20.04.2022 r., 8:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Potrawa z żołądków drobiowych w trakcie przygotowywania na patelni.
Potrawa z żołądków drobiowych
Potrawa z żołądków drobiowych to wspaniała propozycja na niedzielny obiad dla całej rodziny. Duszone żołądki w aromatycznym sosie świetnie komponują się z domowymi kopytkami.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 40 min
600 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Żołądki drobiowe (700 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (300 g)
  • Serek śmietankowy (250 g)
  • Whisky 1 szklanka (250 ml)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (30 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kumin, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na potrawa z żołądków drobiowych krok po kroku

Żołądki oczyść z błon i pokrój w paski.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj żołądki i podsmaż.

Wlej whisky, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

Dodaj serek śmietankowy i wymieszaj.

Dopraw solą pieprzem.

Posiekaj natkę pietruszki i koper, dodaj do garnka.

Na koniec dodaj także rozmaryn i kumin, wymieszaj.

Podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem domowych kopytek lub świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na potrawa z żołądków drobiowych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat potrawy z żołądków drobiowych

Potrawa z żołądków drobiowych to bardzo dobry pomysł na obiad. Łatwy przepis przygotujesz w niespełna 20 minut. Pozostały czas to obróbka termiczna, która nie potrzebuje twojego udziału. Przepis na potrawę z żołądków wieprzowych jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: żołądki drobiowe, cebula, serek śmietankowy, natka pietruszki, koper, whisky, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, kumin, olej rzepakowy.

Jak zrobić potrawę z żołądków drobiowych? Żołądki oczyść z błon i pokrój w paski. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj żołądki i podsmaż. Wlej whisky, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Dodaj serek śmietankowy i wymieszaj. Dopraw solą pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki i koper, dodaj do garnka. Na koniec dodaj także rozmaryn i kumin, wymieszaj. Podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem domowych kopytek lub świeżego pieczywa.

Whisky to wysokoprocentowy alkohol powstający z destylacji zacieru zbożowego. Początkowo trunek produkowany był jako środek pomagający w leczeniu różnych chorób. Zwany był także "wodą życia", powstał najprawdopodobniej w Irlandii, a jego recepturę przypisuje się św. Patrykowi. Początkowo mikstura powstawała z fermentowanych owoców, a w wieku szesnastym zaczęto wytwarzać ją z zacieru jęczmiennego. Wyróżnić możemy cztery podstawowe podziały tego alkoholu, które mają ścisłe powiązanie z miejscem jego produkcji: Szkockie, Irlandzkie, Amerykańskie oraz Japońskie wzorujące się na odmianie Szkockiej. Whisky szkockie produkuje się tylko i wyłącznie ze słodu jęczmiennego, amerykańską odmianę natomiast z zacieru na bazie kukurydzy, żyta oraz jęczmienia.

Podsumowując prosty przepis na pyszne danie świetnie pasuje na obiad. Można je także podać jako potrawę podczas spotkania ze znajomymi. Aromatyczne żołądki doskonale komponują się także jako przekąska do wódki. Szybki do zrobienia posiłek jest dobry do spożycia od razu po ugotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 godziny.

Alergeny w potrawie z żołądków drobiowych

Lista alergenów dla potrawy z żołądków drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy

Wartości odżywcze potrawy z żołądków drobiowych

na 100g gotowej potrawy

Potrawa z żołądków drobiowych to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa zawiera także sporą ilość składników mineralnych i witamin. Nie zawiera alkoholu, gdyż odparowuje on podczas gotowania.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
187.68
600.59
Białko (g)
8.73
27.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
2.53
8.10
Węglowodany przyswajalne (g)
2.12
6.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
1.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
11.99
38.37
Tłuszcze nasycone (g)
5.71
18.28
Tłuszcze nienasycone (g)
6.28
20.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.89
15.64
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.39
4.46
Tłuszcze trans (g)
0.06
0.18
Brak danych dla: serek śmietankowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
110.93
354.98

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
61.93
198.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.44
17.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.25
Witamina E (mg)
0.02
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
46.58
149.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.30
4.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.34
39.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
97.24
311.16
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
103.39
330.85
Potas (mg)
75.07
240.22
Wapń (mg)
26.54
84.93
Fosfor (mg)
78.99
252.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.53
30.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.90
2.87
Cynk (mg)
0.96
3.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny potrawy z żołądków drobiowych 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania potrawy z żołądków drobiowych

Koszt składników
99.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żołądki drobiowe
700 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.60
Za 700 g
Cebula
300 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Serek śmietankowy
250 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
4.44
Za 250 g
Whisky
250 ml
1 szklanka
50.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
17.86
Za 250 ml
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
99.80