Przepis na potrawa z żołądków drobiowych krok po kroku
- Żołądki drobiowe 700 g
- Cebula 300 g 2 duże sztuki
- Serek śmietankowy 250 g
- Whisky 250 ml 1 szklanka
- Olej rzepakowy 50 ml
- Koperek ogrodowy świeży 30 g 1 pęczek
- Natka pietruszki 30 g 1 pęczek
Żołądki oczyść z błon i pokrój w paski.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj żołądki i podsmaż.
Wlej whisky, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
Dodaj serek śmietankowy i wymieszaj.
Dopraw solą pieprzem.
Posiekaj natkę pietruszki i koper, dodaj do garnka.
Na koniec dodaj także rozmaryn i kumin, wymieszaj.
Podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem domowych kopytek lub świeżego pieczywa.
-
Żołądki drobiowe
-
Gulasz z żołądków drobiowych
-
Flaczki drobiowe
-
Gulasz z żołądków indyczych
-
Żołądki z indyka
-
Flaki z żołądków drobiowych
-
Flaczki z żołądków drobiowych
-
Krupnik na żołądkach
-
Flaki po warszawsku
-
Gulasz z żołądków kaczych
-
Sos z żołądków drobiowych
-
Żołądki w galarecie
-
Zupa z żołądków drobiowych
-
Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami
-
Zupa z żołądków drobiowych a la flaczki
-
Gulasz z żołądków drobiowych z warzywami
-
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym
-
Żołądki drobiowe

(liczba kalorii)
Potrawa z żołądków drobiowych - cechy przepisu
Więcej o potrawie z żołądków drobiowych
Potrawa z żołądków drobiowych to bardzo dobry pomysł na obiad. Łatwy przepis przygotujesz w niespełna 20 minut. Pozostały czas to obróbka termiczna, która nie potrzebuje twojego udziału. Przepis na potrawę z żołądków wieprzowych jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: żołądki drobiowe, cebula, serek śmietankowy, natka pietruszki, koper, whisky, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, kumin, olej rzepakowy.
Jak zrobić potrawę z żołądków drobiowych? Żołądki oczyść z błon i pokrój w paski. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj żołądki i podsmaż. Wlej whisky, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Dodaj serek śmietankowy i wymieszaj. Dopraw solą pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki i koper, dodaj do garnka. Na koniec dodaj także rozmaryn i kumin, wymieszaj. Podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem domowych kopytek lub świeżego pieczywa.
Whisky to wysokoprocentowy alkohol powstający z destylacji zacieru zbożowego. Początkowo trunek produkowany był jako środek pomagający w leczeniu różnych chorób. Zwany był także "wodą życia", powstał najprawdopodobniej w Irlandii, a jego recepturę przypisuje się św. Patrykowi. Początkowo mikstura powstawała z fermentowanych owoców, a w wieku szesnastym zaczęto wytwarzać ją z zacieru jęczmiennego. Wyróżnić możemy cztery podstawowe podziały tego alkoholu, które mają ścisłe powiązanie z miejscem jego produkcji: Szkockie, Irlandzkie, Amerykańskie oraz Japońskie wzorujące się na odmianie Szkockiej. Whisky szkockie produkuje się tylko i wyłącznie ze słodu jęczmiennego, amerykańską odmianę natomiast z zacieru na bazie kukurydzy, żyta oraz jęczmienia.
Podsumowując prosty przepis na pyszne danie świetnie pasuje na obiad. Można je także podać jako potrawę podczas spotkania ze znajomymi. Aromatyczne żołądki doskonale komponują się także jako przekąska do wódki. Szybki do zrobienia posiłek jest dobry do spożycia od razu po ugotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 godziny.
Wartości odżywcze potrawy z żołądków drobiowych
Energia i białka
(320g)
Węglowodany w potrawie z żołądków drobiowych
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy w przepisie na potrawa z żołądków drobiowych
(320g)
Składniki mineralne w przepisie na potrawa z żołądków drobiowych
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w potrawie z żołądków drobiowych
Lista alergenów dla potrawy z żołądków drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek śmietankowy