Pomidory ze śmietaną

Opublikowano: 02.03.2022 r., 19:07 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miska z pomidorami i śmietaną
Pomidory ze śmietaną
Wypróbuj sprawdzony i szybki przepis na pomidory ze śmietaną. Pyszny i łatwy w wykonaniu dodatek nie tylko do tradycyjnego, polskiego obiadu, ale także do śniadania.
Przygotowanie 20 min
35 kcal
Kcal w porcji
132 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Pomidor - 3 sztuki (480 g)
  • Śmietana 12% - 2 łyżki (38 g)
  • Szczypiorek - 2 łyżki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na pomidory ze śmietaną krok po kroku

Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Przełóż do miski.

Dodaj szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj.

Dodaj śmietanę oraz szczypiorek.

Wymieszaj tuż przed podaniem.

Jak oceniasz przepis na pomidory ze śmietaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,5% osób

Więcej informacji na temat pomidorów ze śmietaną

Pomidory ze śmietaną to pyszna i szybka propozycja na sałatkę czy surówkę do obiadu, kolacji czy śniadania. Pomidory są wyśmienite same w sobie, nie potrzebują wiele dodatków. Wystarczy sól, pieprz, szczypiorek lub cebula aby stworzyć coś pysznego.

Jak wiadomo, pomidory najsmaczniejsze są w okresie letnim, kiedy dojrzewają na słońcu. Jednak i w zimie można kupić smaczne i słodkie pomidory. Sałatka z pomidorów jest zdrową propozycją. Pomidory są bogatym źródłem witaminy C oraz potasu, dostarczają również witaminę A, E i K, witaminy z grupy B, wapń, żelazo oraz magnez. Pomidory przede wszystkim są źródłem likopenu i beta-karotenu. Owoce te mają właściwości przeciwmiażdżycowe, antynowotworowe, moczopędne, wspomagają trawienie, wpływają pozytywnie na odporność, poprawiają pracę układu nerwowego, wzmacniają włosy, skórę i paznokcie oraz neutralizują szkodliwe działanie promieni ultrafioletowych. Przepis na pomidory ze śmietaną to szybka i bardzo łatwa w przygotowaniu propozycja sałatki czy surówki do obiadu. Ważnym dodatkiem smakowym jest śmietana. Jaka śmietana do sałatki z pomidorów? Najlepiej sprawdzi się pyszna, gęsta, kwaśna śmietana. Tak samo, jak ważne jest żeby użyć pomidorów dobrej jakości i smacznych tak samo ważne jest, aby użyć dobrej jakości i smacznej śmietany. Dzięki temu sałatka będzie pyszna a mimo tego, że jest wykonana z kilku składników. A jak zrobić pomidory w śmietanie dowiesz się z dokładnego przepisu.

Pomidory z cebulą i śmietaną lub szczypiorkiem i śmietaną to fantastyczny, letni smak. Sałatka sprawdzi się idealnie jako dodatek do jajecznicy ze szczypiorkiem, z boczkiem czy do zwykłej klasycznej jajecznicy na maśle. Pomidory ze śmietaną możesz podać także do obiadu, będzie smakować wyśmienicie z młodymi ziemniakami z koperkiem oraz jajkiem sadzonym, kotletami z kurczaka, kotletami mielonymi lub kotletami schabowymi.

Alergeny w pomidorach ze śmietaną

Lista alergenów dla pomidorów ze śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze pomidorów ze śmietaną

na 100g gotowej potrawy

Pomidory ze śmietaną to fajna i zdrowa propozycja dodatku do obiadu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(132g)
Energia (kcal)
26.72
35.27
Białko (g)
1.11
1.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(132g)
Węglowodany (g)
4.13
5.45
Węglowodany przyswajalne (g)
2.99
3.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
1.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(132g)
Tłuszcz (g)
0.96
1.27
Tłuszcze nasycone (g)
0.60
0.79
Tłuszcze nienasycone (g)
0.36
0.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.25
0.33
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.11
0.14
Cholesterol (mg)
2.52
3.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(132g)
Witamina A (µg (mcg))
48.79
64.40
Witamina B6 (mg)
0.08
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.04
Witamina C (mg)
13.62
17.98
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.02
Witamina E (mg)
0.51
0.68
Retinol (µg (mcg))
6.33
8.36
Tiamina (mg)
0.04
0.05
Ryboflawina (mg)
0.03
0.04
Niacyna (mg)
0.56
0.74
Foliany (µg (mcg))
16.42
21.67
Beta karoten (µg (mcg))
459.12
606.04

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(132g)
Sód (mg)
10.58
13.96
Potas (mg)
236.32
311.94
Wapń (mg)
20.98
27.70
Fosfor (mg)
28.03
36.99
Magnez (mg)
12.16
16.05
Żelazo (mg)
0.28
0.37
Cynk (mg)
0.20
0.27
Miedź (mg)
0.06
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny pomidorów ze śmietaną 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pomidorów ze śmietaną

Koszt składników
12.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
480 g
3 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
6.40
Za 480 g
Śmietana 12%
38 g
2 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 38 g
Szczypiorek
10 g
2 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
12.20