Pomidory kiszone

Opublikowano: 27.08.2021 r., 16:53 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kiszone pomidory w słoikach
Pomidory kiszone
Pomidory kiszone to doskonała, choć niecodzienna propozycja na przetwory w słoikach na zimę. Sprawdzą się na wiele różnych sposobów, jako dodatki do kanapek, sałatek, czy dań obiadowych.
Przygotowanie 40 min
50 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Pomidory koktajlowe - 5 garści (1000 g)
  • Chrzan (80 g)
  • Czosnek - 4 ząbki (20 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (40 g)
  • Sól - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, czosnek, koper
Sprzęt kuchenny
duży garnek, słoiki

Przepis na pomidory kiszone krok po kroku

W garnku zagotuj 1 l wody z solą.

Pomidory umyj i włóż do słoików.

Między pomidory wkładaj chrzan, czosnek i koper.

Całość zalej wrzącą wodą i szczelnie zakręć.

Jak oceniasz przepis na pomidory kiszone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat pomidorów kiszonych

Pomidory kiszone to doskonała, choć niecodzienna propozycja na przetwory w słoikach na zimę. Kiszenie pomidorów, w porównaniu do kiszenia kapusty, czy ogórków nie cieszy się tak dużą popularnością, jednak zdecydowanie warto wypróbować to samemu. Jeśli chcesz dowiedzieć się jak zrobić kiszone pomidory poznaj nasz sprawdzony przepis, będzie on dla ciebie świetną wskazówką i inspiracją. To jak finalnie będą smakować kiszone czerwone pomidory zależy w dużej mierze od tego jakich przypraw użyjesz. Tradycyjnie używa się soli, czosnku oraz kopru - w zależności od czasu kiszenia otrzymasz pomidory kiszone lub pomidory małosolne. Jak kisić pomidory aby miały bardziej oryginalny, niecodzienny smak? Do kiszenia możesz dodać imbir, ocet, papryczkę chilli, cebulę, listki rozmarynu, świeżą lub suszoną bazylię, czy oregano. Tak naprawdę ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia i codzienne preferencje kulinarne. Kiszone pomidory to świetny dodatek do sałatek, dań obiadowych, czy kanapek. Możesz wykorzystać je na wiele przeróżnych sposobów. Co więcej, przepis na kiszone pomidory jest bardzo prosty - nie potrzebujesz wyszukanych składników, skomplikowane sprzętu, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Aby przygotować kiszone pomidory potrzebujesz oczywiście pomidorów, soli, czosnku oraz kopru, opcjonalnie także innych ulubionych ziół czy przypraw. Najlepiej sprawdzą się duże, świeże, sezonowe pomidory. Wystarczy, że włożysz je do dobrze wyparzonych słoików, dodasz czosnek oraz koper i całość zalejesz wrzącą zalewą z wody i soli. To wszystko! Zakręcone słoiki wystarczy odstawić na minimum kilka dni i możesz cieszyć się pysznym smakiem kiszonych pomidorów przez całą zimę. To świetny sposób na to, aby przedłużyć sezon na pomidory we własnym domu. Całe danie jest bardzo niskokaloryczne, jednak charakteryzuje się wysoką zawartością sodu - to uwaga przede wszystkim dla osób borykających się z problemem z nadciśnieniem. Podsumowując kiszone czerwone pomidory w słoikach to doskonała propozycja na dodatek do sałatek, obiadów, czy kanapek w okresie zimowym, kiedy mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców.

Alergeny w pomidorach kiszonych

Lista alergenów dla pomidorów kiszonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pomidory kiszone

Wartości odżywcze pomidorów kiszonych

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na duży dodatek soli osoby z niekontrolowanym nadciśnieniem tętniczym powinny spożywać umiarkowane ilości produktów kiszonych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
22.88
50.33
Białko (g)
1.07
2.35
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: chrzan.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
4.95
10.88
Węglowodany przyswajalne (g)
3.57
7.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.37
3.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
0.27
0.59
Tłuszcze nasycone (g)
0.10
0.23
Tłuszcze nienasycone (g)
0.16
0.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.06
0.14
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.10
0.22
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
49.52
108.94
Witamina B6 (mg)
0.10
0.22
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
17.00
37.39
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Ryboflawina (mg)
0.03
0.07
Niacyna (mg)
0.60
1.32
Foliany (µg (mcg))
22.09
48.59
Beta karoten (µg (mcg))
387.22
851.89
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
704.64
1550.20
Potas (mg)
253.78
558.31
Wapń (mg)
23.19
51.02
Fosfor (mg)
27.74
61.03
Magnez (mg)
13.69
30.12
Żelazo (mg)
0.52
1.15
Cynk (mg)
0.26
0.57
Miedź (mg)
0.07
0.15
Mangan (mg)
0.18
0.39
Szacunkowy indeks glikemiczny pomidorów kiszonych 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pomidorów kiszonych

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory koktajlowe
1000 g
5 garści
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
20.00
Za 1000 g
Chrzan
80 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 80 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koperek ogrodowy świeży
40 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 40 g
Sól
20 g
2 łyżki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 20 g
Koszt składników
32.50