Pomidory kiszone
- Pomidory koktajlowe - 5 garści (1000 g)
- Chrzan (80 g)
- Czosnek - 4 ząbki (20 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (40 g)
- Sól - 2 łyżki (20 g)
Przepis na pomidory kiszone krok po kroku
W garnku zagotuj 1 l wody z solą.
Pomidory umyj i włóż do słoików.
Między pomidory wkładaj chrzan, czosnek i koper.
Całość zalej wrzącą wodą i szczelnie zakręć.
-
Kimchi
-
Ogórki kiszone
-
Kiszone buraki
-
Sok z kiszonej kapusty
-
Kiszona kapusta
-
Kiszone rzodkiewki
-
Kapusta kiszona w słoikach
-
Zalewa do ogórków kiszonych
-
Kiszone śledzie
-
Kiszony kalafior
-
Kiszone cytryny
-
Cukinia kiszona
-
Kiszony sok z buraka
-
Kiszenie czerwonej kapusty
-
Czosnek kiszony
-
Kiszona papryka
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Kiszona cebula
-
Kiszonki
Więcej informacji na temat pomidorów kiszonych
Pomidory kiszone to doskonała, choć niecodzienna propozycja na przetwory w słoikach na zimę. Kiszenie pomidorów, w porównaniu do kiszenia kapusty, czy ogórków nie cieszy się tak dużą popularnością, jednak zdecydowanie warto wypróbować to samemu. Jeśli chcesz dowiedzieć się jak zrobić kiszone pomidory poznaj nasz sprawdzony przepis, będzie on dla ciebie świetną wskazówką i inspiracją. To jak finalnie będą smakować kiszone czerwone pomidory zależy w dużej mierze od tego jakich przypraw użyjesz. Tradycyjnie używa się soli, czosnku oraz kopru - w zależności od czasu kiszenia otrzymasz pomidory kiszone lub pomidory małosolne. Jak kisić pomidory aby miały bardziej oryginalny, niecodzienny smak? Do kiszenia możesz dodać imbir, ocet, papryczkę chilli, cebulę, listki rozmarynu, świeżą lub suszoną bazylię, czy oregano. Tak naprawdę ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia i codzienne preferencje kulinarne. Kiszone pomidory to świetny dodatek do sałatek, dań obiadowych, czy kanapek. Możesz wykorzystać je na wiele przeróżnych sposobów. Co więcej, przepis na kiszone pomidory jest bardzo prosty - nie potrzebujesz wyszukanych składników, skomplikowane sprzętu, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Aby przygotować kiszone pomidory potrzebujesz oczywiście pomidorów, soli, czosnku oraz kopru, opcjonalnie także innych ulubionych ziół czy przypraw. Najlepiej sprawdzą się duże, świeże, sezonowe pomidory. Wystarczy, że włożysz je do dobrze wyparzonych słoików, dodasz czosnek oraz koper i całość zalejesz wrzącą zalewą z wody i soli. To wszystko! Zakręcone słoiki wystarczy odstawić na minimum kilka dni i możesz cieszyć się pysznym smakiem kiszonych pomidorów przez całą zimę. To świetny sposób na to, aby przedłużyć sezon na pomidory we własnym domu. Całe danie jest bardzo niskokaloryczne, jednak charakteryzuje się wysoką zawartością sodu - to uwaga przede wszystkim dla osób borykających się z problemem z nadciśnieniem. Podsumowując kiszone czerwone pomidory w słoikach to doskonała propozycja na dodatek do sałatek, obiadów, czy kanapek w okresie zimowym, kiedy mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców.
Alergeny w pomidorach kiszonych
Lista alergenów dla pomidorów kiszonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pomidory kiszone
Wartości odżywcze pomidorów kiszonych
Ze względu na duży dodatek soli osoby z niekontrolowanym nadciśnieniem tętniczym powinny spożywać umiarkowane ilości produktów kiszonych.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.