Przepis na polewę z czekolady mlecznej krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, rondelek

Śmietankę przelewamy do rondelka i podgrzewamy ją, ale nie doprowadzamy do wrzenia.

Do ciepłej śmietany wrzucamy kostki czekolady. Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotową polewą zdobimy ciasto.

Polewa z czekolady mlecznej w misce
Polewa z czekolady mlecznej
Koszt przygotowania dania
10.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1654 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
48

Polewa z czekolady mlecznej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o polewie z czekolady mlecznej

Pyszna polewa z czekolady mlecznej to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do ciasta. Masa przygotowana na bazie czekolady mlecznej i śmietanki 30% jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodki dodatek do ciast zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Polewę możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić polewę z czekolady mlecznej? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku śmietankę 30% przelewamy do rondelka i podgrzewamy ją, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Do ciepłej śmietany wrzucamy kostki czekolady. Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową polewą zdobimy ciasto.

Przepis na polewę z czekolady mlecznej nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z czekolady, w skład której wchodzi kakao posiadające wiele wartości zdrowotnych. Kiedyś napój, który był przygotowany na bazie ziaren kakaowca, nazywano miksturą bogów. Wszystko to dzięki dużej wartości odżywczej omawianego składnika. Posiada przede wszystkim sporą ilość przeciwutleniaczy, które są lekarstwem na sporą część chorób, między innymi chroni nas przed dolegliwościami ze strony układu krążenia, a także wpływa na poprawę humory, popęd seksualny, a także ma działanie uspokajające i obniża stres. Ponadto częste spożycie kakao w przyszłości zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji. Warto również pamiętać, że ze względu na działanie zdrowotne kakao jest także silnym alergenem.

Domowa polewa czekoladowa na bazie śmietany odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.

Wartości odżywcze polewy z czekolady mlecznej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
413.50 kcal
1654.00 kcal
Białko
15.95 g
63.80 g

Węglowodany w polewie z czekolady mlecznej

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
31.35 g
125.40 g
Węglowodany przyswajalne
29.65 g
118.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.70 g
6.80 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
29.85 g
119.40 g
Tłuszcze nasycone
25.56 g
102.26 g
Tłuszcze nienasycone
4.29 g
17.14 g

Składniki mineralne w przepisie na polewę z czekolady mlecznej

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
35.02 mg
140.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny polewy z czekolady mlecznej 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polewie z czekolady mlecznej

Lista alergenów dla polewy z czekolady mlecznej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Czekolada mleczna

Cena przygotowania polewy z czekolady mlecznej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Czekolada mleczna
200 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 200 g
Koszt składników
10.00
Jak oceniasz przepis na polewę z czekolady mlecznej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób