Polewa cytrynowa

Opublikowano: 21.12.2021 r., 18:55 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodka polewa cytrynowa na cieście.
Polewa cytrynowa
Polewa cytrynowa będzie idealna do Twoich wypieków, poznaj mój prosty przepis i koniecznie wykorzystaj go przy najbliższym pieczeniu.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
144 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Skórka z cytryny - 1 łyżeczka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na polewę cytrynową krok po kroku

Mleko wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj.

Następnie dodaj cukier i masło, gotuj do momentu rozpuszczenia.

Na końcu dodaj sok z cytryny i skórkę.

Dekoruj ciasta jeszcze ciepłym lukrem o smaku cytryny.

Jak oceniasz przepis na polewę cytrynową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat polewy cytrynowej

Jesteś w trakcie przygotowywania pierników lub pieczenia ciasta, ale nie masz pomysłu na ich ozdobienie? Koniecznie poznaj mój przepis na polewę cytrynową, która świetnie sprawdzi się do ciast, ale nie tylko.

Jest niesamowicie szybka i prosta w przygotowaniu, a co najważniejsze pyszna.

Domowa polewa jest bardzo dobra w smaku i będzie zdecydowanie lepszym wyborem niż wersje kupne w sklepie. Dzięki temu, że przygotujesz ją od podstaw, będziesz mieć pewność, że nasza polewa jest wolna od barwników i konserwantów. Jednym słowem po prostu najlepsza. Dodatki do żywności są niestety bardzo powszechnie używane w produkcji. Szczególnie używa się ich do produktów, które charakteryzują się długim terminem spożycia. Producenci chcą, aby to ich produkt był najbardziej atrakcyjny na rynku, dlatego często można się spotkać z dodatkiem barwników i ulepszaczy. Oczywiście, są one uznane za bezpieczne, należy pamiętać jednak, że nie charakteryzują się pozytywnym wpływem na nasz organizm.

Zatem jak zrobić polewę cytrynową?

Przygotujesz ją ze składników, które na pewno masz w swoim domu.

Będziesz potrzebować odrobiny mleka, cukier, masło, sok z cytryny i startą skórkę z niej.

Wystarczy, że mleko wlejesz do garnka i delikatnie zagotujesz, następnie dodaj masło i cukier. Podgrzewaj całość do momentu rozpuszczenia. Na końcu dodaj sok z cytryny i startą skórkę.

Polewa cytrynowa gotowa. Będzie ona dobra na babkę lub sernik. Po ogrzewaniu od razu polej nią dowolny wypiek lub przełóż do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i zacznij ozdabiać swoje pierniczki.

To jest moja wersja polewy, która nigdy nie zawodzi, a co najważniejsze przygotowuje się ją z tych składników, które zawsze mam w domu.

Znam jeszcze jeden przepis na polewę, jest to polewa cytrynowa z białej czekolady, która pięknie ozdobi każdy wypiek, jest ona zdecydowanie bardziej słodka niż moja podstawowa wersja. Nie ma znaczenia, na którą się zdecydujesz, każda będzie pyszna. Najważniejsze jest przygotowywanie ich samodzielnie w domu, mamy pewność, co dokładnie znajduje się w środku.

Alergeny w polewie cytrynowej

Lista alergenów dla polewy cytrynowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze polewy cytrynowej

na 100g gotowej potrawy

Jeśli chcesz ozdobić swoje ciasta, przygotuj domową polewę o smaku cytrynowym, zamiast korzystać z kupnych wersji.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
289.65
144.83
Białko (g)
1.11
0.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
63.39
31.70
Węglowodany przyswajalne (g)
63.13
31.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.26
0.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
4.80
2.40
Tłuszcze nasycone (g)
3.35
1.67
Tłuszcze nienasycone (g)
1.45
0.72
Cholesterol (mg)
13.09
6.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
59.47
29.73
Witamina B6 (mg)
0.02
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.09
Witamina C (mg)
3.25
1.62
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.17
Witamina E (mg)
0.13
0.07
Retinol (µg (mcg))
58.75
29.38
Tiamina (mg)
0.02
0.01
Ryboflawina (mg)
0.06
0.03
Niacyna (mg)
0.05
0.02
Foliany (µg (mcg))
1.09
0.54
Beta karoten (µg (mcg))
8.90
4.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
13.35
6.67
Potas (mg)
55.44
27.72
Wapń (mg)
44.00
22.00
Fosfor (mg)
33.27
16.64
Magnez (mg)
4.17
2.09
Żelazo (mg)
0.05
0.03
Cynk (mg)
0.15
0.07
Miedź (mg)
0.01
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny polewy cytrynowej 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polewy cytrynowej

Koszt składników
16.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Skórka z cytryny
10 g
1 łyżeczka
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
16.00