Polędwiczki wieprzowe z cebulą
- Polędwiczki wieprzowe (800 g)
- Cebula - 7 dużych sztuk (700 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Bulion drobiowy (400 g)
- Wino białe wytrawne (150 ml)
- Mąka ziemniaczana - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Przepis na polędwiczki wieprzowe z cebulą krok po kroku
Polędwicę dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące ziemniaczanej.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż na złoto.
Polędwiczkę umieść w naczyniu żaroodpornym.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
Cebulę podsmaż na patelni na złoto.
Dodaj do mięsa.
Wlej bulion drobiowy, białe wino, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
Polędwiczkę pokrój na porcje i podawaj z dodatkiem cebuli oraz świeżego pieczywa żytniego.
Polędwiczki z cebulą świetnie sprawdzą się także z buraczkami.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Saltimbocca
-
Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat polędwiczek wieprzowych z cebulą
Polędwiczki wieprzowe z cebulą to świetny pomysł na pyszny obiad dla rodziny. Cebula duszona w winie doskonale podkreśla smak wieprzowego mięsa. Polędwicę z cebulą podać można także podczas uroczystych rodzinnych obiadów, wtedy najlepiej przygotować ją w całości. Przepis na polędwiczki wieprzowe z cebulą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwiczki wieprzowe, cebula, mąka ziemniaczana, liść laurowy, ziele angielskie, wino białe wytrawne, bulion drobiowy, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe z cebulą? Polędwicę dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż na złoto. Polędwiczkę umieść w naczyniu żaroodpornym. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Cebulę podsmaż na patelni na złoto. Dodaj do mięsa. Wlej bulion drobiowy, białe wino, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Polędwiczkę pokrój na porcje i podawaj z dodatkiem cebuli oraz świeżego pieczywa żytniego. Polędwiczki z cebulą świetnie sprawdzą się także z buraczkami.
Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Cebula jest źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut, zabierano ją jako część ekwipunku na wyprawy żeglarskie. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.
Podsumowując pyszne polędwiczki to doskonałe danie na obiad. Najlepsze polędwiczki duszone w białym winie można podać także jako kolację w gronie znajomych. Polędwiczki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Smaczne danie pasuje także jako dodatek do kopytek lub puree ziemniaczanego.
Alergeny w polędwiczkach wieprzowych z cebulą
Lista alergenów dla polędwiczek wieprzowych z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
Wartości odżywcze polędwiczek wieprzowych z cebulą
Polędwiczki wieprzowe z cebulą to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Polędwiczki zawierają niską ilość kalorii i mogą je spożywać osoby na diecie redukcyjnej. Polędwiczki zawierają także dużo składników mineralnych.
Energia i białka
(430g)
Węglowodany
(430g)
Tłuszcze
(430g)
Witaminy
(430g)
Składniki mineralne
(430g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.