Przepis na polędwiczki wieprzowe z cebulą krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Polędwicę dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące ziemniaczanej.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż na złoto.

Polędwiczkę umieść w naczyniu żaroodpornym.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.

Cebulę podsmaż na patelni na złoto.

Dodaj do mięsa.

Wlej bulion drobiowy, białe wino, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.

Polędwiczkę pokrój na porcje i podawaj z dodatkiem cebuli oraz świeżego pieczywa żytniego.

Polędwiczki z cebulą świetnie sprawdzą się także z buraczkami.

Polędwiczki wieprzowe z cebulą podane na drewnianej desce do krojenia. Dookoła deski leżą pomidorki koktajlowe.
Polędwiczki wieprzowe z cebulą
Koszt przygotowania dania
47.81 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
472 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
46

Polędwiczki wieprzowe z cebulą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o polędwiczkach wieprzowych z cebulą

Polędwiczki wieprzowe z cebulą to świetny pomysł na pyszny obiad dla rodziny. Cebula duszona w winie doskonale podkreśla smak wieprzowego mięsa. Polędwicę z cebulą podać można także podczas uroczystych rodzinnych obiadów, wtedy najlepiej przygotować ją w całości. Przepis na polędwiczki wieprzowe z cebulą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwiczki wieprzowe, cebula, mąka ziemniaczana, liść laurowy, ziele angielskie, wino białe wytrawne, bulion drobiowy, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe z cebulą? Polędwicę dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż na złoto. Polędwiczkę umieść w naczyniu żaroodpornym. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Cebulę podsmaż na patelni na złoto. Dodaj do mięsa. Wlej bulion drobiowy, białe wino, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Polędwiczkę pokrój na porcje i podawaj z dodatkiem cebuli oraz świeżego pieczywa żytniego. Polędwiczki z cebulą świetnie sprawdzą się także z buraczkami.

Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Cebula jest źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut, zabierano ją jako część ekwipunku na wyprawy żeglarskie. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.

Podsumowując pyszne polędwiczki to doskonałe danie na obiad. Najlepsze polędwiczki duszone w białym winie można podać także jako kolację w gronie znajomych. Polędwiczki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Smaczne danie pasuje także jako dodatek do kopytek lub puree ziemniaczanego.

Wartości odżywcze polędwiczek wieprzowych z cebulą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(430g)
Energia (kalorie)
109.82 kcal
472.23 kcal
Białko
8.13 g
34.96 g

Węglowodany w polędwiczkach wieprzowych z cebulą

Na 100g
Na porcję
(430g)
Węglowodany
4.40 g
18.93 g
Węglowodany przyswajalne
3.78 g
16.23 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.63 g
2.70 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(430g)
Tłuszcz
5.96 g
25.62 g
Tłuszcze nasycone
0.97 g
4.17 g
Tłuszcze nienasycone
4.99 g
21.45 g
Tłuszcze jednonasycone
3.53 g
15.19 g
Tłuszcze wielonasycone
1.45 g
6.25 g
Tłuszcze trans
0.01 g
0.06 g
Brak danych dla: bulion drobiowy.
czytaj dalej
Cholesterol
24.22 mg
104.15 mg

Witaminy w przepisie na polędwiczki wieprzowe z cebulą

Na 100g
Na porcję
(430g)
Witamina A
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.34 mg
1.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.84 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.43 mg
10.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.11 µg (mcg)
0.47 µg (mcg)
Witamina E
0.10 mg
0.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.38 mg
1.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.56 mg
11.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
6.51 µg (mcg)
28.01 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.50 µg (mcg)
2.17 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na polędwiczki wieprzowe z cebulą

Na 100g
Na porcję
(430g)
Sód
89.54 mg
385.03 mg
Potas
213.05 mg
916.12 mg
Wapń
11.83 mg
50.89 mg
Fosfor
102.77 mg
441.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
14.89 mg
64.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.47 mg
2.04 mg
Cynk
0.77 mg
3.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczek wieprzowych z cebulą 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polędwiczkach wieprzowych z cebulą

Lista alergenów dla polędwiczek wieprzowych z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Cena przygotowania polędwiczek wieprzowych z cebulą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
800 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
32.00
Za 800 g
Cebula
700 g
7 dużych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 700 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Bulion drobiowy
400 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
8.57
Za 400 g
Wino białe wytrawne
150 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 150 ml
Mąka ziemniaczana
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
90.00
Jak oceniasz przepis na polędwiczki wieprzowe z cebulą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób