Polędwiczki wieprzowe z cebulą

Opublikowano: 23.03.2022 r., 8:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwiczki wieprzowe z cebulą podane na drewnianej desce do krojenia. Dookoła deski leżą pomidorki koktajlowe.
Polędwiczki wieprzowe z cebulą
Polędwiczki wieprzowe z cebulą to bardzo dobra propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Polędwiczki duszone w cebuli świetnie sprawdzą się podane jako niedzielny obiad.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 40 min
472 kcal
Kcal w porcji
430 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (800 g)
  • Cebula 7 dużych sztuk (700 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Bulion drobiowy (400 g)
  • Wino białe wytrawne (150 ml)
  • Mąka ziemniaczana 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Przepis na polędwiczki wieprzowe z cebulą krok po kroku

Polędwicę dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące ziemniaczanej.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż na złoto.

Polędwiczkę umieść w naczyniu żaroodpornym.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.

Cebulę podsmaż na patelni na złoto.

Dodaj do mięsa.

Wlej bulion drobiowy, białe wino, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.

Polędwiczkę pokrój na porcje i podawaj z dodatkiem cebuli oraz świeżego pieczywa żytniego.

Polędwiczki z cebulą świetnie sprawdzą się także z buraczkami.

Jak oceniasz przepis na polędwiczki wieprzowe z cebulą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat polędwiczek wieprzowych z cebulą

Polędwiczki wieprzowe z cebulą to świetny pomysł na pyszny obiad dla rodziny. Cebula duszona w winie doskonale podkreśla smak wieprzowego mięsa. Polędwicę z cebulą podać można także podczas uroczystych rodzinnych obiadów, wtedy najlepiej przygotować ją w całości. Przepis na polędwiczki wieprzowe z cebulą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwiczki wieprzowe, cebula, mąka ziemniaczana, liść laurowy, ziele angielskie, wino białe wytrawne, bulion drobiowy, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe z cebulą? Polędwicę dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż na złoto. Polędwiczkę umieść w naczyniu żaroodpornym. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Cebulę podsmaż na patelni na złoto. Dodaj do mięsa. Wlej bulion drobiowy, białe wino, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Polędwiczkę pokrój na porcje i podawaj z dodatkiem cebuli oraz świeżego pieczywa żytniego. Polędwiczki z cebulą świetnie sprawdzą się także z buraczkami.

Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Cebula jest źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut, zabierano ją jako część ekwipunku na wyprawy żeglarskie. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.

Podsumowując pyszne polędwiczki to doskonałe danie na obiad. Najlepsze polędwiczki duszone w białym winie można podać także jako kolację w gronie znajomych. Polędwiczki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Smaczne danie pasuje także jako dodatek do kopytek lub puree ziemniaczanego.

Alergeny w polędwiczkach wieprzowych z cebulą

Lista alergenów dla polędwiczek wieprzowych z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Wartości odżywcze polędwiczek wieprzowych z cebulą

na 100g gotowej potrawy

Polędwiczki wieprzowe z cebulą to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Polędwiczki zawierają niską ilość kalorii i mogą je spożywać osoby na diecie redukcyjnej. Polędwiczki zawierają także dużo składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(430g)
Energia (kcal)
109.82
472.23
Białko (g)
8.13
34.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(430g)
Węglowodany (g)
4.40
18.93
Węglowodany przyswajalne (g)
3.78
16.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
2.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(430g)
Tłuszcz (g)
5.96
25.62
Tłuszcze nasycone (g)
0.97
4.17
Tłuszcze nienasycone (g)
4.99
21.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.53
15.19
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.45
6.25
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.06
Brak danych dla: bulion drobiowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
24.22
104.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(430g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.34
1.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.43
10.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.47
Witamina E (mg)
0.10
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.38
1.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.56
11.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.51
28.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.50
2.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(430g)
Sód (mg)
89.54
385.03
Potas (mg)
213.05
916.12
Wapń (mg)
11.83
50.89
Fosfor (mg)
102.77
441.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.89
64.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.47
2.04
Cynk (mg)
0.77
3.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczek wieprzowych z cebulą 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwiczek wieprzowych z cebulą

Koszt składników
90.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
800 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
32.00
Za 800 g
Cebula
700 g
7 dużych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 700 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Bulion drobiowy
400 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
8.57
Za 400 g
Wino białe wytrawne
150 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 150 ml
Mąka ziemniaczana
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
90.00