Polędwica wieprzowa w sosie grzybowym

Opublikowano: 30.01.2022 r., 14:44 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczysta polędwica z sosem grzybowym
Polędwica wieprzowa w sosie grzybowym
Delikatna i krucha w smaku polędwica w sosie grzybowym zadowoli każdego członka rodziny. Poznaj mój przepis i przygotuj aromatyczny obiad dla swoich bliskich.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 40 min
267 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (500 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Świeże leśne grzyby (200 g)
  • Bulion wołowy - 1 szklanka (250 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Śmietana 18% - 1 opakowanie (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na polędwicę wieprzową w sosie grzybowym krok po kroku

Mięso umyj, oczyść i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki.

Olej rozgrzej na patelni, dodaj cebulę pokrojoną w pióra.

Obsmaż krótko mięso z każdej strony.

Po chwili dodaj pokrojone na mniejsze kawałki grzyby.

Wlej bulion i duś pod przykryciem do momentu, aż mięso i grzyby zrobią się miękkie.

Na końcu dodaj śmietankę i delikatnie wymieszaj, aby powstał sos.

Danie podawaj z ziemniaczanym puree lub kaszą gruboziarnistą.

Jak oceniasz przepis na polędwicę wieprzową w sosie grzybowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat polędwicy wieprzowej w sosie grzybowym

Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na polędwicę wieprzową w sosie grzybowym, którą możesz podawać całej swojej rodzinie. Wbrew pozorom przygotowanie tego dania jest szybkie i proste, na pewno poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną.

Polędwica wieprzowa w sosie grzybowym powstanie z kilku podstawowych produktów.

Oprócz mięsa będziesz potrzebować śmietanę, grzyby leśne, cebula, bulion wieprzowy i to tak naprawdę wszystko. Możesz skorzystać z grzybów świeżych, jeśli jesteś tuż po grzybobraniu, a jeśli nie wykorzystaj grzyby suszone. Nie będzie to robiło większej różnicy w smaku. Pamiętaj jednak, aby grzyby suszone wcześniej namoczyć.

Idealnie będą pasować takie grzyby jak: podgrzybki, maślaki, borowiki czy ogólnodostępne w każdym sklepie pieczarki.

Jeśli masz zamrożone grzyby z ostatnich zbiorów, śmiało wykorzystaj je.

Wiele osób unika grzybów, ponieważ boją się je zbierać na własną ręką, martwiąc się, że trafią na trujące odmiany. Wtedy możesz postawić na wersję kupną.

Świeże grzyby są niskokaloryczne w 100 g produktu mamy tylko 50 kcal.

Zatem, jak zrobić polędwicę wieprzową w sosie grzybowym?

W pierwszej kolejności dokładnie umyj i oczyść mięso. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i dodaj pokrojoną w pióra cebulę. Nie zapominaj o cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym.

Po chwili dodaj pokrojone na mniejsze kawałki mięso, krótko obsmaż, wlej bulion i duś pod przykryciem, do momentu, aż mięso i grzyby zmiękną.

Następnie dodaj śmietankę i delikatnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników. Im dłużej będziesz gotować i dusić mięso, tym bardziej miękkie ono będzie.

Danie możesz podawać z delikatnym ziemniaczanym puree lub kaszą. Będzie to pyszna propozycja obiadowa dla całej Twojej rodziny. Postaw na dobre jakościowo mięso, jakim jest polędwica wieprzowa z Twoimi ulubionymi dodatkami.

Alergeny w polędwicy wieprzowej w sosie grzybowym

Lista alergenów dla polędwicy wieprzowej w sosie grzybowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze polędwicy wieprzowej w sosie grzybowym

na 100g gotowej potrawy

Polędwiczki wieprzowe to rodzaj najcenniejszego mięsa, jest kruchy i delikatny w smaku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
106.84
267.09
Białko (g)
9.22
23.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
1.97
4.93
Węglowodany przyswajalne (g)
1.68
4.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.29
0.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
6.85
17.12
Tłuszcze nasycone (g)
3.03
7.58
Tłuszcze nienasycone (g)
3.82
9.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.81
7.03
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.01
2.51
Cholesterol (mg)
34.61
86.52

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
19.38
48.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.33
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.05
2.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.37
Witamina E (mg)
0.15
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.91
47.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.40
1.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.32
8.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.47
13.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.98
9.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
98.91
247.27
Potas (mg)
244.69
611.72
Wapń (mg)
21.56
53.91
Fosfor (mg)
125.04
312.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.69
36.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.52
1.29
Cynk (mg)
0.88
2.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy wieprzowej w sosie grzybowym 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwicy wieprzowej w sosie grzybowym

Koszt składników
72.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Świeże leśne grzyby
200 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 200 g
Bulion wołowy
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietana 18%
200 g
1 opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Koszt składników
72.20