Polędwica wieprzowa w sosie grzybowym
- Polędwiczki wieprzowe (500 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Świeże leśne grzyby (200 g)
- Bulion wołowy - 1 szklanka (250 ml)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Śmietana 18% - 1 opakowanie (200 g)
Przepis na polędwicę wieprzową w sosie grzybowym krok po kroku
Mięso umyj, oczyść i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki.
Olej rozgrzej na patelni, dodaj cebulę pokrojoną w pióra.
Obsmaż krótko mięso z każdej strony.
Po chwili dodaj pokrojone na mniejsze kawałki grzyby.
Wlej bulion i duś pod przykryciem do momentu, aż mięso i grzyby zrobią się miękkie.
Na końcu dodaj śmietankę i delikatnie wymieszaj, aby powstał sos.
Danie podawaj z ziemniaczanym puree lub kaszą gruboziarnistą.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Saltimbocca
-
Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat polędwicy wieprzowej w sosie grzybowym
Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na polędwicę wieprzową w sosie grzybowym, którą możesz podawać całej swojej rodzinie. Wbrew pozorom przygotowanie tego dania jest szybkie i proste, na pewno poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną.
Polędwica wieprzowa w sosie grzybowym powstanie z kilku podstawowych produktów.
Oprócz mięsa będziesz potrzebować śmietanę, grzyby leśne, cebula, bulion wieprzowy i to tak naprawdę wszystko. Możesz skorzystać z grzybów świeżych, jeśli jesteś tuż po grzybobraniu, a jeśli nie wykorzystaj grzyby suszone. Nie będzie to robiło większej różnicy w smaku. Pamiętaj jednak, aby grzyby suszone wcześniej namoczyć.
Idealnie będą pasować takie grzyby jak: podgrzybki, maślaki, borowiki czy ogólnodostępne w każdym sklepie pieczarki.
Jeśli masz zamrożone grzyby z ostatnich zbiorów, śmiało wykorzystaj je.
Wiele osób unika grzybów, ponieważ boją się je zbierać na własną ręką, martwiąc się, że trafią na trujące odmiany. Wtedy możesz postawić na wersję kupną.
Świeże grzyby są niskokaloryczne w 100 g produktu mamy tylko 50 kcal.
Zatem, jak zrobić polędwicę wieprzową w sosie grzybowym?
W pierwszej kolejności dokładnie umyj i oczyść mięso. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i dodaj pokrojoną w pióra cebulę. Nie zapominaj o cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym.
Po chwili dodaj pokrojone na mniejsze kawałki mięso, krótko obsmaż, wlej bulion i duś pod przykryciem, do momentu, aż mięso i grzyby zmiękną.
Następnie dodaj śmietankę i delikatnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników. Im dłużej będziesz gotować i dusić mięso, tym bardziej miękkie ono będzie.
Danie możesz podawać z delikatnym ziemniaczanym puree lub kaszą. Będzie to pyszna propozycja obiadowa dla całej Twojej rodziny. Postaw na dobre jakościowo mięso, jakim jest polędwica wieprzowa z Twoimi ulubionymi dodatkami.
Alergeny w polędwicy wieprzowej w sosie grzybowym
Lista alergenów dla polędwicy wieprzowej w sosie grzybowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion wołowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze polędwicy wieprzowej w sosie grzybowym
Polędwiczki wieprzowe to rodzaj najcenniejszego mięsa, jest kruchy i delikatny w smaku.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.