Pleśniak ze śliwkami
- Mąka pszenna typ 500 (480 g)
- Cukier puder (120 g)
- Masło (250 g)
- Jajko (5 szt.)
- Kakao 16% (proszek) - 1 łyżka (10 g)
- Śliwki (650 g)
- Cukier (200 g)
- Kisiel (proszek) - 1 opakowanie (77 g)
Przepis na pleśniak ze śliwkami krok po kroku
Ze śliwek usuń pestki i pokrój je na pół. Białka oddziel od żółtek. Białka odstaw do lodówki.
Nagrzej piekarnik o 190 stopni Celsjusza i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
W misce umieść mąką, łyżeczkę proszku do pieczenia, cukier puder i wymieszaj. Dodaj pokrojone masło i zacznij siekać nożem. Dodaj żółtka i za pomocą dłoni szybko zagnieć ciasto.
Podziel powstałe ciasto po równo na 2 części.
Jedną częścią wyłóż dno blaszki do pieczenia. Rozwałkuj ciasto na stolnicy i przełóż do blaszki lub uformuj ciasto rękami.
Na cieście wyłóż połówki śliwek (dziurą do góry).
Drugą część ciasta podziel na dwie części, z czego jedna powinna być większa. Do niej dosyp kakao i dobrze zagnieć.
Na owoce wyłóż kakaowe ciasto. Może być za pomocą tarki bądź urywając rękami kawałki ciasta.
Ostatnią część ciasta zostaw w lodówce lub w zamrażarce.
Białka ubij, a następnie zacznij dodawać po łyżce cukru. Miksuj kilka minut gdy skończy się cukier i następnie wsyp kisiel - zamieszaj.
Wyłóż bezę jako kolejną warstwę i na sam wierzch zetrzyj na tarce pozostałą część ciasta.
Piecz ciasto około 55 minut.
Więcej informacji na temat pleśniaka ze śliwkami
Kruche ciasto, śliwki i beza to trzy słowa opisujące pleśniak ze śliwkami. Placek prosty, szybki i przede wszystkim pyszny. Koniecznie wypróbuj jak smakuje to niebo w gębie. Beza jest idealnie chrupiąca, podobnie jak ciasto. Śliwki łagodzą jego słodkość, ponieważ są lekko kwaskowate. To połączenie smaków jest pyszne i niezastąpione. Domowe, proste i szybkie ciasto to dobre rozwiązanie gdy nadchodzi weekend i oczekujesz gości. Do kawy czy herbaty pasuje znakomicie. Jest idealnym przepisem na pleśniak ze śliwkami, który sprawdzi się na świąteczny albo imprezowy stół.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis na pleśniak ze śliwkami zapamiętaj, by wszystkie składniki były schłodzone. Jest to ważne zarówno w cieście kruchym jak i przy robieniu bezy. Śliwki nie muszą być zimne. Najlepiej je przygotować zanim jeszcze włączysz piekarnik. Wystarczy owoce umyć, a następnie przekroić na pół i usunąć pestki. Składniki placka takie jak mąka czy kisiel mogą pozostać w temperaturze pokojowej.
Przepis na pleśniak ze śliwkami składa się z kilku warstw. Jak zrobić pleśniak ze śliwkami? Należy przygotować trzy warstwy. Pierwsza z nich to kruche ciasto. Je dzieli się na kilka porcji, z czego do jednej dodaje się jeden składnik: kakao. Poza nim jest warstwa ze śliwek. Dodatkowo wykonuje się bezę. Ten przepis jest przyspieszony. Ciasto kruche możesz od razu po zrobieniu zacząć używać. Jednakże, jeśli masz więcej czasu, możesz je wstawić do lodówki na około godzinę. To tylko polepszy strukturę ciasta. Będzie się łatwiej ścierać na tarce lub wałkować. Ciasto kruche przetrzymywane w cieple szybko się rozpłynie i nie będzie łatwe zrobienie wierzchniej warstwy stanowiącej kruszonkę.
Jak zrobić pleśniak ze śliwkami? Beza w pleśniaku to podstawowa sprawa. Konieczne przy robieniu bezy jest to, by naczynie, w którym są białka było całkowicie czyste. To samo dotyczy mieszadeł od miksera. Bezę wykonuj na końcu tak, by dodać ją bezpośrednio po ubiciu na ciasto. Po stopniowym dodaniu całego cukru miksuj jeszcze pianę przez dobre 4-5 minut. Dopiero po tym czasie dodaj kisiel. Polecam zdecydowanie użyć kisielu bez dodatku cukru, ponieważ w bezie będzie go sporo. Gdy masz kisiel z cukrem odejmij około 3 łyżki, by placek nie wyszedł za słodki.
Jak zrobisz pleśniak ze śliwkami podawaj go po ostudzeniu. Wtedy krojenie będzie proste. Domowy pleśniak ze śliwkami dobrze jest po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Warunkiem jest to, by ciasto było zimne. Posypując cukrem pudrem gorącego placka może się on (cukier) rozpuścić. Pleśniak ze śliwkami to łatwe, pyszne, szybkie i domowe ciasto, ale pamiętaj o najważniejszych rzeczach podczas jego robienia.
Alergeny w pleśniaku ze śliwkami
Lista alergenów dla pleśniaka ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pleśniaka ze śliwkami
Przepis nie należy do niskokalorycznych. Ma wysoki indeks glikemiczny.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.