Placek ze śliwkami i kruszonką
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (150 g)
- Masło (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 (240 g)
- Budyń (proszek) (40 g)
- Śliwki (450 g)
Przepis na placek ze śliwkami i kruszonką krok po kroku
Piekarnik nastaw na 200 stopni Celsjusza, a tortownicę wyłóż na dnie i po bokach papierem do pieczenia.
Ze śliwek usuń pestki i pokrój na większe kawałki.
Zrób ciasto: 210 g mąki razem z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i budyniem waniliowym oraz szczyptą soli mieść w misce i wymieszaj.
110 g cukru i 150 g masła (temperatura pokojowa) utrzyj na puszystą masę.
Dodawaj po 1 jajku stale miksując. Dodaj też startą skórkę z 1 cytryny i trochę aromatu cytrynowego.
Dodaj suche składniki i zmiksuj, by składniki się połączyły.
Kruszonka: 50 g masła, 40 g cukru i 30 g mąki połącz ze sobą tworząc kruszonkę i wstaw do lodówki na chwilę.
Wylej ciasto do tortownicy, wyłóż równomiernie śliwki i następnie posyp po całości kruszonką.
Wstaw ciasto do piekarnika i piecz około 45 minut.
Podawaj posypane cukrem pudrem.
-
Ciasto ze śliwkami
-
Placek ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Tarta ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i budyniem
-
Ciasto ucierane ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto ze śliwkami i bezą
-
Ciasto śliwkowe
-
Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
-
Tarta ze śliwkami i kruszonką
-
Kruchy placek ze śliwkami
-
Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem
-
Szybki placek ze śliwkami
-
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
-
Biszkopt ze śliwkami
-
Placek ze śliwkami
Więcej informacji na temat placka ze śliwkami i kruszonką
Ciasto budyniowe ze śliwkami i kruszonką to dobry przykład szybkiego placka z kilku składników. Jest wilgotne i słodkie. Idealnie pasuje na niedzielny deser. Ma lekko cytrynowy posmak dzięki skórce z cytryny i aromatowi. Najlepiej będzie smakował, gdy ostygnie. Kruszonka stanie się chrupiąca. Posyp z wierzchu cukrem pudrem, gdy będzie już ostudzone. Pyszny placek ze śliwkami i kruszonką to łatwe ciasto, które jest szybkie. Jego przygotowanie zajmie kilka chwil. Dla dzieci, znajomych i rodziny będzie to dobry i szybki wypiek z owocami.
Do przepisu na placek ze śliwkami i kruszonką należy wykorzystać składniki w temperaturze pokojowej. Jedynie część masła do kruszonki ma być prosto z lodówki. Zatem jajka i 150 g masła wyjmij wcześniej z lodówki. Około 2-3 godziny wystarczą. Pozostałe 50 g masła zostaw, ponieważ kruszonka z miękkim masłem będzie trudna do zrobienia.
Ciasto budyniowe jest łatwe i szybkie do przygotowania. Jak zrobić placek ze śliwkami i kruszonką? Wypiek ten opiera się o dodatek budyniu (najlepszym będzie ten bez dodatku cukru). Dzięki niemu placek ze śliwkami i kruszonką jest niezwykle miękki i wilgotny. Oddzielnie połącz składniki suche, mokre zaś umieść w większej misce. Dopiero po zmiksowaniu mokrych składników można dodać składniki suche. Gotowe ciasto wylej do tortownicy. Przepis na placek ze śliwkami dobrze jest zrobić z nie za dużych kawałków śliwek. Wypestkuj je i pokrój na mniejsze części niż połówki. Przed położeniem śliwek na ciasto możesz posypać je odrobiną kaszy manny, a na to wyłożyć owoce. To może lekko „zebrać” soki, które mogą powstać podczas pieczenia ze śliwek. Na owoce wyłóż kruszonkę równomiernie po całym cieście.
Jesteś na diecie, ale chętnie zjadłbyś jakiegoś łatwego ciasta? Nic nie stoi na przeszkodzie. Przepis na placek ze śliwkami i kruszonką jest wysokokaloryczny, zawiera także nie za dużą ilość błonnika. Jego indeks glikemiczny jest średni. Jak zrobić placek ze śliwkami i kruszonką w zdrowszej wersji? Zamień cukier na erytrytol, ksylitol albo stewię. Zaoszczędzisz bardzo dużo kilokalorii. Mąkę pszenną o typie 500 wymień na typ 1850 i zwiększy się wartość odżywcza, zawartość błonnika, składników mineralnych oraz witamin. Zmniejszy się także indeks glikemiczny. W ten dobry sposób zjesz wartościowy deser i osłodzisz swoje kubki smakowe.
Placek ze śliwkami i kruszonką można wziąć ze sobą w podróż bez obawy, że się zepsuje czy rozpadnie. Jak zrobisz placek ze śliwkami i kruszonką masz idealne rozwiązanie do szkoły albo do pracy. To pyszny przepis na każdą okazję.
Alergeny w placku ze śliwkami i kruszonką
Lista alergenów dla placka ze śliwkami i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze placka ze śliwkami i kruszonką
Przepis na to ciasto da się wykonać w mniej kalorycznej wersji. Można na przykład zamiast cukru dodać erytrytol.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.