Placek drożdżowy z kruszonką
- Drożdże świeże (30 g)
- Cukier (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Masło - 3/4 kostki (150 g)
- Cukier puder (50 g)
Przepis na placek drożdżowy z kruszonką krok po kroku
Do szklanki skrusz drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz pół szklanki ciepłego mleka. Składniki dokładnie wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.
W malutkim rondelku roztop 100 gram masła i pozostaw je do przestygnięcia.
W misce utrzyj 4 żółtka z pozostałym cukrem.
Do drugiej miski przesiej 400 gram mąki, dodaj do niej zaczyn drożdżowy, pół szklanki ciepłego mleka oraz żółtka jaj utarte z cukrem.
Składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki.
Następnie ciasto wyrabiaj przez około 10 minut (ciasto powinno być gładkie oraz elastyczne).
Do wyrobionego ciasta dodaj 100 gram roztopionego i przestudzonego masła. Składniki dokładnie zagnieć przez około 5 minut.
Po tym czasie ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Po tym czasie w ciasto uderz pięścią i zagnieć je chwilę w misce. Następnie włóż je do formy wysmarowanej tłuszczem.
Powierzchnię ciasta posmaruj roztrzepanym białkiem.
Pozostałe masło posiekaj i połącz dokładnie z pozostałą mąką oraz cukrem pudrem (powinno powstać gładkie ciasto).
Uzyskane ciasto rozdrobnij w dłoniach i posyp nim wierzch ciasta.
Gotowe ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 35 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto drożdżowe z kruszonką
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Szarlotka z budyniem
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Jabłka pod kruszonką
-
Kruche ciasto ze śliwkami
-
Szybka szarlotka
-
Kruszonka do ciasta
-
Ciasto z agrestem
-
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Chałka z kruszonką
-
Placek ze śliwkami i kruszonką
-
Szybkie ciasto drożdżowe
-
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
-
Strucla z serem
-
Ciasta z kruszonką
Więcej informacji na temat placka drożdżowego z kruszonką
Placek drożdżowy z kruszonką to doskonały pomysł na domowy dodatek do kawy lub herbaty. Placek z kruszonką świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska dla dzieci i dorosłych. Prosty przepis na placek drożdżowy z kruszonką nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: drożdże świeże, cukier, mąka pszenna, mleko, jajko, żółtko jaja, masło oraz cukier puder. Ciasto możesz przygotować również z owocami.
A jak zrobić placek drożdżowy z kruszonką? Do szklanki skrusz drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz pół szklanki ciepłego mleka. Składniki dokładnie wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia. W malutkim rondelku roztop część masła i pozostaw je do przestygnięcia. W misce utrzyj żółtka z pozostałym cukrem. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj do niej zaczyn drożdżowy, ciepłe mleko oraz żółtka jaj utarte z cukrem. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie ciasto wyrabiaj kilka minut. Do wyrobionego ciasta dodaj roztopione i przestudzone masło. Składniki dokładnie zagnieć. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Następnie ciasto uderz pięścią i zagnieć je. Ciasto włóż je do formy wysmarowanej tłuszczem. Powierzchnię ciasta posmaruj roztrzepanym białkiem. Pozostałe masło posiekaj i połącz dokładnie z pozostałą mąką oraz cukrem pudrem. Uzyskane ciasto rozdrobnij w dłoniach i posyp nim wierzch ciasta. Gotowe ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około 20 minut. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut.
Drożdże stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Do witamin obecnych w drożdżach zaliczyć możemy większość witamin z grupy B, natomiast do składników mineralnych fosfor, żelazo, selen, potas, wapń, magnez oraz cynk.
Podsumowując szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto drożdżowe z kruszonką warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Pyszne ciasto jest dobre do spożycia po ostudzeniu. Ciasto drożdżowe można przygotować także z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców.
Alergeny w placku drożdżowym z kruszonką
Lista alergenów dla placka drożdżowego z kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze placka drożdżowego z kruszonką
Placek drożdżowy z kruszonką to doskonała propozycja na pyszny deser. Ciasto nie jest wskazane dla osób zmagających się z insulinoopornością lub cukrzycą.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.