Placek drożdżowy z kruszonką

Opublikowano: 06.03.2023 r., 13:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placek drożdżowy z kruszonką lezy na desce do krojenia.
Placek drożdżowy z kruszonką
Placek drożdżowy z kruszonką stanowi doskonałą propozycję na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na łatwe w przygotowaniu ciasto.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 35 min
375 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Drożdże świeże (30 g)
  • Cukier (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Mleko 2% 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Masło 3/4 kostki (150 g)
  • Cukier puder (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, duża miska, blacha do pieczenia 20x30 cm, szklanka, ściereczka

Przepis na placek drożdżowy z kruszonką krok po kroku

Do szklanki skrusz drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz pół szklanki ciepłego mleka. Składniki dokładnie wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.

W malutkim rondelku roztop 100 gram masła i pozostaw je do przestygnięcia.

W misce utrzyj 4 żółtka z pozostałym cukrem.

Do drugiej miski przesiej 400 gram mąki, dodaj do niej zaczyn drożdżowy, pół szklanki ciepłego mleka oraz żółtka jaj utarte z cukrem.

Składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki.

Następnie ciasto wyrabiaj przez około 10 minut (ciasto powinno być gładkie oraz elastyczne).

Do wyrobionego ciasta dodaj 100 gram roztopionego i przestudzonego masła. Składniki dokładnie zagnieć przez około 5 minut.

Po tym czasie ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Po tym czasie w ciasto uderz pięścią i zagnieć je chwilę w misce. Następnie włóż je do formy wysmarowanej tłuszczem.

Powierzchnię ciasta posmaruj roztrzepanym białkiem.

Pozostałe masło posiekaj i połącz dokładnie z pozostałą mąką oraz cukrem pudrem (powinno powstać gładkie ciasto).

Uzyskane ciasto rozdrobnij w dłoniach i posyp nim wierzch ciasta.

Gotowe ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 35 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na placek drożdżowy z kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,5% osób

Więcej informacji na temat placka drożdżowego z kruszonką

Placek drożdżowy z kruszonką to doskonały pomysł na domowy dodatek do kawy lub herbaty. Placek z kruszonką świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska dla dzieci i dorosłych. Prosty przepis na placek drożdżowy z kruszonką nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: drożdże świeże, cukier, mąka pszenna, mleko, jajko, żółtko jaja, masło oraz cukier puder. Ciasto możesz przygotować również z owocami.

A jak zrobić placek drożdżowy z kruszonką? Do szklanki skrusz drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz pół szklanki ciepłego mleka. Składniki dokładnie wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia. W malutkim rondelku roztop część masła i pozostaw je do przestygnięcia. W misce utrzyj żółtka z pozostałym cukrem. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj do niej zaczyn drożdżowy, ciepłe mleko oraz żółtka jaj utarte z cukrem. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie ciasto wyrabiaj kilka minut. Do wyrobionego ciasta dodaj roztopione i przestudzone masło. Składniki dokładnie zagnieć. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Następnie ciasto uderz pięścią i zagnieć je. Ciasto włóż je do formy wysmarowanej tłuszczem. Powierzchnię ciasta posmaruj roztrzepanym białkiem. Pozostałe masło posiekaj i połącz dokładnie z pozostałą mąką oraz cukrem pudrem. Uzyskane ciasto rozdrobnij w dłoniach i posyp nim wierzch ciasta. Gotowe ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około 20 minut. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut.

Drożdże stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Do witamin obecnych w drożdżach zaliczyć możemy większość witamin z grupy B, natomiast do składników mineralnych fosfor, żelazo, selen, potas, wapń, magnez oraz cynk.

Podsumowując szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto drożdżowe z kruszonką warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Pyszne ciasto jest dobre do spożycia po ostudzeniu. Ciasto drożdżowe można przygotować także z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców.

Alergeny w placku drożdżowym z kruszonką

Lista alergenów dla placka drożdżowego z kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze placka drożdżowego z kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Placek drożdżowy z kruszonką to doskonała propozycja na pyszny deser. Ciasto nie jest wskazane dla osób zmagających się z insulinoopornością lub cukrzycą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
326.22
375.16
Białko (g)
8.38
9.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
44.67
51.37
Węglowodany przyswajalne (g)
44.47
51.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
13.11
15.08
Tłuszcze nasycone (g)
8.62
9.91
Tłuszcze nienasycone (g)
4.49
5.17

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.09
Tiamina (mg)
0.47
0.54
Ryboflawina (mg)
0.30
0.34
Niacyna (mg)
3.09
3.55
Foliany (µg (mcg))
90.67
104.27

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
20.66
23.76
Potas (mg)
116.58
134.06
Wapń (mg)
46.98
54.03
Fosfor (mg)
113.57
130.61
Magnez (mg)
19.59
22.53
Żelazo (mg)
2.63
3.03
Cynk (mg)
0.97
1.12
Miedź (mg)
0.09
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny placka drożdżowego z kruszonką 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka drożdżowego z kruszonką

Koszt składników
28.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
150 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
28.00